Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φωτιά στην Αττική: Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Ακόμα καλύτερη μέρα, σε ό,τι αφορά την κατάσταση της πυρκαγιάς στην Αττική, ξημέρωσε σήμερα, την ώρα που ο εφιάλτης συνεχίζεται και εντοπίζεται κυρίως στην Εύβοια, ενώ πολύ δύσκολη νύχτα ήταν και για την Ηλεία και σε εξέλιξη είναι ακόμα τα μεγάλα μέτωπα στη Μεσσηνία και την Ανατολική Μάνη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πουθενά μέτωπο πλέον, παρά μόνο κάποιες εστίες που εμφανίζονται κάθε τόσο στην τεράστια περίμετρο, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Όμως η φωτιά άφησε πίσω της καταστροφή σε ένα καταθλιπτικό τοπίο καμένης γης και στάχτης. Οι ζημιές στην Αττική παραμένουν ανυπολόγιστες!

Εκατοντάδες είναι τα σπίτια που κάηκαν ολοσχερώς ή έχουν σοβαρές ζημιές από τις φλόγες που για πέντε μέρες αποτέφρωναν εκτάσεις, περιουσίες και ζώα σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Δροσοπηγή, Αφίδνες και Αγιο Στέφανο.

Σοβαρό το πλήγμα που δέχθηκαν επίσης καταστήματα και επιχειρήσεις. Αμέτρητα είναι, έως τώρα, τα αυτοκίνητα που έχουν καεί.

Οργή και απόγνωση μαζί, στους κατοίκους που σιγά σιγά προσπαθούν μόνοι τους να καθαρίσουν τα σπίτια τους, να πετάξουν καμένα έπιπλα και συσκευές παρέα με την αποπνικτική μυρωδιά του καμένου και με την ανησυχία των αναζωπυρώσεων…

Πολλοί δεν έχουν πλέον σπίτι, φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους. Επαγγελματίες και εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά. Τους λείπουν ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό, τροφή και ρουχισμός. Η αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από σωματεία και φορείς ειναι ζωτικής σημασίας αυτές τις ώρες.

Φυσικά, απαιτείται άμεση στήριξη από το κράτος και την τοπική διοίκηση που δυστυχώς και σε αυτές τις περιπτώσεις, μετά τις φυσικές καταστροφές, περισσεύουν τα λόγια και οι δεσμεύσεις αποκατάστασης από τα έργα…

 

Λόγω της καλύτερης κατάστασης, τη νύχτα άνοιξαν από την Τροχαία οι περισσότεροι δρόμοι στις περιοχές της πυρκαγιάς, ώστε να μπορούν ανεμπόδιστα οι άνθρωποι που επλήγησαν να κινούνται προς τα σπίτια τους, παραμένουν όμως κάποιοι κλειστοί, ενώ έκλεισαν και νέοι, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο τμήμα του Κρυονερίου και η λεωφόρος Μαραθώνος προς Καλέντζι.

Οι νέες διακοπές είναι κυρίως επειδή υπάρχει έντονος καπνός κατά διαστήματα και είναι επικίνδυνη η διέλευση από τους πολίτες, αλλά και για να ελέγχονται αποτελεσματικότερα οι περιοχές, σύμφωνα με τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: 902.grdrosophgh1 drosophgh2 drosophgh3 drosophgh4 drosopigi 1

 

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη