Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φωτιά στην Εύβοια: Μακριά νύχτα για τα χωριά της Κύμης

Οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ώρες, αναμένεται να κρίνουν την εξέλιξη της φωτιάς στον δήμο Κύμης Αλιβερίου στην Εύβοια. Από την ώρα που αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα, η πυροσβεστική ενισχύει τις επίγειες δυνάμεις της, μεταφέροντας και άλλα πεζοπόρα τμήματα από την Λαμία. Από τις 3 το μεσημέρι η φωτιά καίει ό,τι βρει μπροστά της, αναγκάζοντας τους πυροσβέστες να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό Μακρυχώρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο χωριό απειλήθηκε από δύο σημεία και οι πυροσβέστες απομάκρυναν από το χωριό τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή από εδάφους και αέρος έδιναν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν την καταστρεπτική πορεία της πυρκαγιάς.

Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα μέτωπο 4 περίπου χιλιομέτρων και μάλιστα μέχρι πριν από λίγο επιχειρούσαν τα εναέρια μέσα για να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία. Συγχρόνως 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα και 2 τμήματα πεζοπόρων από τη Λαμία, επιμένουν σε μία ξεχωριστή μάχη για να αποτρέψουν τις φλόγες να φτάσουν στο χωριό Θαρούνια.

Οι πυροσβέστες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να περιορίσουν την ένταση της φωτιάς μέσα στη νύχτα, παρά το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται σε απόκρημνες περιοχές και η ένταση των ανέμων είναι μεγάλη.

Η φωτιά ξεκίνησε σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε μία έκταση με πουρνάρια στην περιοχή Μανίκια, όπου οι άνεμοι ήταν ιδιαίτερα ισχυροί, πάνω από 6 μποφόρ και με συχνές εναλλαγές κατευθύνσεων. Πλησίασαν απειλητικά σε απόσταση 1 χλμ. το χωριό Μακρυχώρι, έχοντας μάλιστα αναπτύξει δύο μεγάλα μέτωπα. Τα επίγεια και τα εναέρια μέσα, με τη βοήθεια από μηχανήματα και υδροφόρες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που έφτασαν εκεί, ανέκοψαν την πορεία της.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, το μέτωπο της φωτιάς κινείτο προς το χωριό Θαρούνια και εκεί πλέον οι πυροσβέστες εστιάζουν τις προσπάθειές τους. Μάλιστα, οι επίγειες δυνάμεις λίγο μετά τις 9 το βράδυ ενισχύθηκαν και με νέα πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία της φωτιάς σε κρίσιμα σημεία μέσα στη νύχτα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Τριφύλλη, «υπάρχει ετοιμότητα για εκκένωση στο χωριό Θαρούνια, ωστόσο η φωτιά είναι πολύ μακριά και το χωριό δεν απειλείται».

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή που καίει η πυρκαγιά – Δήλωση του Γ. Μαρίνου

Στην πυρκαγιά που καίει στα χωριά Μανίκια, Μακρυχώρι και βρίσκεται κοντά στα Θαρούνια, βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, υποψήφιο βουλευτή Ευβοίας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατά την επίσκεψή του, συναντήθηκε με το επιτελείο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενώ επικοινώνησε και με τις Τοπικές Αρχές.

Ο Γ. Μαρίνος, σε δήλωσή του τόνισε πως η πυρκαγιά είναι μεγάλη και οι κίνδυνοι για τα χωριά σοβαροί. Αυτή την ώρα απαιτείται να πέσουν όσο γίνεται περισσότερες εναέριες και επίγειες δυνάμεις για την κατάσβεση, πριν νυχτώσει.

Δικαίως το ΚΚΕ, συμπλήρωσε, εξέφρασε έγκαιρα την ανησυχία του και με συνεχείς παρεμβάσεις στην Κυβέρνηση, στην Τοπική Διοίκηση, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στα δασαρχεία, ζήτησε τη λήψη ουσιαστικών προληπτικών μέτρων, καυτηριάζοντας την προκλητική καθυστέρηση της Κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης.

Καταλήγοντας επεσήμανε πως η Εύβοια είναι περιοχή υψηλού κινδύνου και χρειάζεται ενίσχυση αυτές και τις επόμενες μέρες.