Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φωτιά τώρα στην Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Η νύχτα αναμένεται δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής

Ένα τεράστιο μέτωπο που ξεπερνάει τα 11,5 χιλιόμετρα έχει σχηματίσει η μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια, που συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα με το μέτωπο της φωτιάς να βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Η νύχτα αναμένεται δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς. Το καλό νέο είναι ότι έχει χαμηλώσει η ένταση των ανέμων.

evoia33

Ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γ. Ψαθάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «το μέτωπο προς τα Ψαχνά είναι πολύ δύσκολο και αποφασίστηκε εκεί να ληφθούν μέτρα με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών τις οποίες άρχισαν να δημιουργούν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα». Ένα δεύτερο μέτωπο κατευθύνεται προς το χωριό Πλατάνα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο. μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί καμμένα σπίτια παρά μόνο ζημιές. Επίσης, τρία οχήματα κάηκαν, καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν σε ένα σημείο πριν το χωριό Μακρυμάλλη και πήγαν να βοηθήσουν στην εκκένωση μιας κατασκήνωσης στην οποία φιλοξενούνταν υπερήλικες.

Ένας εθελοντής πυροσβέστης τραυματίστηκε στο χωριό Μακρυμάλλη, όταν προσπάθησε να αντιμετωπίσει της φλόγες που έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Ευτυχώς τα εγκαύματα του δεν φαίνεται να είναι πολύ σοβαρά.

Στο άλλο μέτωπο, στη Βόρεια Εύβοια, η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη , σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Ωστόσο, το σημείο είναι δύσβατο και πευκόφυτο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο.