Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φωτιές στην Εύβοια: Φουντώνει το πύρινο μέτωπο από Γαλατσώνα προς Αβγαριά

Φουντώνει το μέτωπο από Γαλατσώνα προς Αβγαριά, σταθερό παραμένει το νότιο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια, που μαίνεται στην περιοχή.

Τις τελευταίες ώρες, μάχη δίνεται στους Καματριάδες για να συγκρατηθεί το μέτωπο, το οποίο αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια.

Ακόμα την τελευταία ώρα έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γαλατσώνα, Μονοκαρυά και Αβγαριά, με κατεύθυνση την Αβγαριά, όπου εκεί προσπαθούν και επίγεια και εναέρια μέσα.

Το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται ισχυρές αναζωπυρώσεις και στα Ελληνικά.

Στην τιτάνια προσπάθεια της Πυροσβεστικής, παίρνουν μέρος δεκάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή καθώς γνωρίζουν και το γεωγραφικό ανάγλυφο, αλλά και την επικινδυνότητα της περιοχής. Οι ίδιοι έχουν προειδοποιήσει από πολύ νωρίς ότι το τμήμα ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι ένα κρίσιμο τμήμα, από το οποίο δεν πρέπει να περάσει η φωτιά.

Εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα στον άξονα Φαράκλα – Σπαθάρι – Καλύβια – Τρούπι εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως χθες το απόγευμα, όλη νύχτα δούλεψαν, μαζί με τους πυροσβέστες και οι δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

Στο Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου και Αγίας Άννας δεν υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μόνο στο Δήμο Ιστιαίας πάνω από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί. Η φωτιά «μπήκε» σε όλα τα χωριά του δήμου, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι.

Χωρίς νερό και ρεύμα παραμένουν οι πληγείσες περιοχές καθώς και μεγάλο τμήμα της Βόρειας Εύβοιας αφού η πυρκαγιά έχει προκαλέσει μεγάλες βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Μόνο στην Εύβοια, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, κι ενώ η φωτιά ακόμα καίει, έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 460.000 στρέμματα γης, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα