Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτογραφικές μηχανές σημαντικών εξερευνητών βρέθηκαν σε παγετώνα 85 χρόνια μετά

Μετά από 85 χρόνια βρέθηκαν οι φωτογραφικές κάμερες και ο εξοπλισμός ενός διάσημου Αμερικανού εξερευνητή και φωτογράφου, του Μπράντφορντ Γουόσμπερν, αφού ο Αμερικάνος αλπινιστής τις εγκατέλειψε το 1937 σε έναν παγετώνα στην περιοχή Γιούκον, στα σύνορα με την Αλάσκα.

Με μια ανάρτηση στο Facebook η κυβερνητική υπηρεσία Parcs Canada ανέφερε ότι την περασμένη άνοιξη, αθλητές «ξεκίνησαν μια απαράμιλλη αποστολή: να εντοπίσουν ένα απίστευτο κομμάτι της Ιστορίας».

Η ομάδα που συγκροτήθηκε από την εταιρία που ειδικεύεται στην παραγωγή βίντεο για extreme sports, Teton Gravity Research, ταξίδεψε στο εθνικό πάρκο Κλουάνε στο Γιούκον με αποστολή να ανακαλύψει την κρυψώνα όπου βρίσκονταν οι κάμερες και ο ορειβατικός εξοπλισμός του Μπράντφορντ Γουόσμπερν.

Ο αλπινιστής, φωτογράφος και χαρτογράφος Μπράντφορντ Γουόσμπερν διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου Επιστημών της Βοστώνης (Μασαχουσέτη) το οποίο είχε ιδρύσει. Πέθανε το 2007.

«Θαμμένη στον πάγο από το 1937, αυτή η κρυψώνα περιείχε τρεις μοναδικές φωτογραφικές μηχανές με φωτογραφίες από το πώς έμοιαζαν αυτά τα βουνά πριν από 85 χρόνια», ανέφερε η Teton Gravity Research στο Facebook.

Να σημειωθεί ότι το 1937, ο Μπράντφορντ Γουόσμπερν βρισκόταν σε μια αποστολή με άλλους τρεις ορειβάτες για να επιχειρήσει την ανάβαση στο Όρος Λουκανία (5.226 μέτρα), την τρίτη ψηλότερη κορυφή του Καναδά, η οποία ήταν τότε η ψηλότερη κορυφή στην οποία είχε αναρριχηθεί ποτέ άνθρωπος στη Βόρεια Αμερική.

Ο Μπράντφορντ Γουόσμπερν και ένας άλλος Αμερικανός ορειβάτης, ο Ρόμπερτ Μπέιτς κατά την κατάβασή τους ήρθαν αντιμέτωποι με ακραίες συνθήκες και αυτός ήταν ο λόγος που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους εξοπλισμό, εγκαταλείποντας φωτογραφικές μηχανές και ορειβατικό εξοπλισμό που δεκαετίες αργότερα, αποτελεί σήμερα ένα θησαυρό.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα