Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φωτογραφική ματιά στην ιστορία – Ισπανικός Εμφύλιος: Τάγμα Αβραάμ Λίνκολν

amerikanoi

6 Φεβρουαρίου 1937: Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι πολλών ημερών, 83 Αμερικανοί πολίτες έχουν μόλις φθάσει στο Παρίσι, όπου θα κάνουν μία μικρή στάση προτού αναχωρήσουν για την Ισπανία, για να πολεμήσουν στο πλευρό της κυβέρνησης εναντίον του φασίστα στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο.

Το τάγμα «Αβραάμ Λίνκολν» της 15ης Διεθνούς Ταξιαρχίας

Οι δεκάδες αυτοί Αμερικανοί ήταν μόλις ένα μικρό μέρος των περίπου 60.000 εθελοντών διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι εγκατέλειψαν την καθημερινότητα τους στην πατρίδα τους, για να ενταχθούν στις Διεθνείς Ταξιαρχίες στην Ισπανία και να πολεμήσουν τον φασισμό στο πλάι του ισπανικού λαού.

Συνολικά, συμμετείχαν 2.800 Αμερικανοί, οι οποίοι πολέμησαν γενναία με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες ενάντια στο φασισμό.

Οι Αμερικανοί εθελοντές πολέμησαν κυρίως στις τάξεις της Τάγματος «Αβραάμ Λίνκολν», ενός ένοπλου τμήματος των Διεθνών Ταξιαρχιών, στο οποίο συμμετείχαν κατά βάση μόνο πολίτες των ΗΠΑ.

Στο τάγμα «Αβραάμ Λίνκολν» της 15ης Διεθνούς Ταξιαρχίας, δραστηριοποιούνταν ελληνική διμοιρία αποτελούμενη από Ελληνοαμερικανούς. Γι’ αυτό και στο τάγμα «Αβραάμ Λίνκολν » εντάχτηκε λίγο αργότερα ο ελληνικός λόχος που αρχικά συμμετείχε στο τάγμα «Γκεόργκι Δημητρώφ».