Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φωτογραφική ματιά στην ιστορία- 4 Ιουλίου: Ο χασάπης της Λυών

Γάλλοι αστυνομικοί συνοδεύουν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου τον δεμένο με χειροπέδες, εγκληματία πολέμου και πρώην αξιωματούχο του Τρίτου Ράιχ, Κλάους Μπάρμπι, μετά την καταδίκη του σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Γκεστάπο στη Λυών την περίοδο της γερμανικής κατοχής της Γαλλίας, το 1988. Τα εγκλήματα πολέμου του Μπάρμπι τον κατέγραψαν στη γαλλική συλλογική μνήμη ως «Χασάπη της Λυών».

Σαν σήμερα: Γάλλοι αστυνομικοί συνοδεύουν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου τον δεμένο με χειροπέδες, εγκληματία πολέμου και πρώην αξιωματούχο του Τρίτου Ράιχ, Κλάους Μπάρμπι, μετά την καταδίκη του σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Γκεστάπο στη Λυών την περίοδο της γερμανικής κατοχής της Γαλλίας, το 1988. Τα εγκλήματα πολέμου του Μπάρμπι τον κατέγραψαν στη γαλλική συλλογική μνήμη ως «Χασάπη της Λυών».

Ο Κλάους Μπάρμπι αποκάλυψε αργότερα ότι εργάστηκε επί δύο τουλάχιστον χρόνια για την αντικατασκοπεία της Δυτικής Γερμανίας στην Βολιβία όπου είχε καταφύγει και ζούσε ως επιχειρηματίας με πλαστά διαβατήρια ως Κλάους Αλτμαν.

Γερμανικά έγγραφα που τα τελευταία χρόνια είδαν τη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι ο Αλτμαν, με κωδικά στοιχεία V-43118 της αντικατασκοπείας, στρατολογήθηκε το 1966, είχε μισθό 500 γερμανικά μάρκα και μηνιαίο επίδομα ανάλογο με την συνεισφορά του και απολύθηκε το 1968 όταν η Βόννη φοβήθηκε ότι τον είχε αναγνωρίσει η ανατολικογερμανική αστυνομία -η Stasi- και ίσως τον εκβίαζε.

Ο Μπάρμπι (Αλτμαν), με βαθμό λοχαγού των Ες Ες, είχε αποκτήσει τον επίζηλο τίτλο του  «αρχιβασανιστή» καθώς εφάρμοζε «πρωτότυπες μεθόδους» μεταξύ των οποίων και την «επί ώρες και ημέρες πολλές φορές κρέμασμα από τα πόδια, ανάποδα» των γάλλων πατριωτών, αναφέρει το έγγραφο καταδίκης του από το έκτακτο δικαστήριο της Λιόν, το 1948.

Πηγή: Καθημερινή – Το Βήμα

 

Πηγή βίντεο: Ο Ιστορικός Τοξότης