Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φωτορεπορτάζ από την πρώτη μέρα της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης Χοσέ Μαρτί, στην Αβάνα

marti29b

Γράφει ο Βαγγέλης Γονατάς //

Αβάνα, Κούβα

Ξεκίνησε χθές (25/1) στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας, η 2η Διεθνής Διάσκεψη Χοσέ Μαρτί, με συμμετοχή πάνω από 500 αντιπροσώπων από 50 και πλέον χώρες και παρουσία του Αρμάντο Χαρτ Ντάβαλος, Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού  Χοσέ Μαρτί, του κομαντάντε της κουβανικής  επανάστασης στρατηγού Χοσέ Ραμόν Φερνάντες, του πρώην Προέδρου της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, του  Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, αντιπροέδρου του Υπουργικού και Κρατικού συμβουλίου της Κούβας, του  Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ, υπεύθυνου Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας,  του  Ερνέστο Σαντέρ, ΓΓ της Ένωσης Νοτιοαμερικάνικων Κρατών,  μεταξύ πολλών άλλων.  Την κεντρική εισήγηση της πρώτης μέρας έκανε ο βραζιλιάνος συγγραφέας και θεολόγος Φρέι Μπέτο και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα  ο κουβανικός παιδικός θίασος “Κολμενίτα”.

Αρμάντο Χάρτ Ντάβαλος & Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ Καμπρέρα

Αρμάντο Χάρτ Ντάβαλος & Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ Καμπρέρα

Περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες από πάνω από 50 χώρες, παρακολούθησαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του κουβανικού παιδικού θίασου “Κολμενίτα” και στην συνέχεια τους χαιρετισμούς του Αρμάντο Χάρντ Ντάβαλος, που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, που προσπαθεί να ξανακάνει την Λατινική Αμερική πίσω αυλή του, απαιτεί να ξεπεράσουμε τη βαθύτατη ηθική κρίση και κρίση πολιτισμού άσκησης πολιτικής. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις λαϊκές μάζες της ηπείρου. […] Η Λατινική Αμερική έχει ήδη προσφέρει στην υπόθεση της ειρήνης την ανακήρυξή της σε ζώνη ειρήνης, την οποία υπέγραψαν 33 χώρες το 2014. Αποτελεί παράδειγμα ενότητας παρά τις μεταξύ μας διαφορές».

Παιδικός θίασος Κολμενίτα

Παιδικός θίασος Κολμενίτα

Την κεντρική εισήγηση της πρώτης μέρας παρουσίασε ο Φρέι Μπέτο, που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σε κάθε βήμα σκοντάφτουμε στη διάσταση ανάμεσα στον προσωπικό πλουτισμό και τις ανάγκες όλων. Ο καπιταλισμός δεν λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες της συντριπτικής πλειονότητας. Κάνει λόγο για ηθική όταν θέλει να μας πουλήσει κάποιο εμπόρευμα», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Μπέτο, συγγραφέας, θεολόγος και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χοσέ Μαρτί για τη Διεθνή Αλληλεγγύη. «Ο λαός έχει κάνει την ηθική επιλογή του από θέση αρχής στην Κούβα, όπου η ανάπτυξη καθορίζεται από τις ανάγκες του πληθυσμού. Πολλοί υποτιμούν τις βαθιές ρίζες που έχει αυτή η στάση, ρίζες που ξεκινούν πριν το 1959».

Φρέι Μπέτο και Αμπέλ Πριέτο

Φρέι Μπέτο και Αμπέλ Πριέτο

H Διάσκεψη θα συνεχιστεί  αύριο και τις επόμενες μέρες κατά επιτροπές, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Αύριο 26/1 οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν καλλιτεχνική εκδήλωση στο Εθνικό Θέατρο της Κούβας και στις 27/1 θα πάρουν μέρος στην ετήσια φοιτητική πορεία προς τιμή του Χοσέ Μαρτί που γίνεται στην Αβάνα, όπως επίσης, και σε όλες τις επαρχιακές πόλεις του νησιού.

Χοσέ Ραμόν Φερνάντες & Ερνέστο Σάμπερ

Χοσέ Ραμόν Φερνάντες & Ερνέστο Σάμπερ

Αβάνα,  26 Γενάρη 2016