Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φόρος και στα «χαρίσματα» του γάμου!

Γράφει ο Γιώργος Μουσγάς //

Στα μέσα του Σεπτέμβρη του 2016 πήγα στο γάμο ενός ξαδέρφου μου στο Μουζάκι της Καρδίτσας.

Μετά τη γαμήλια τελετή ακολούθησε γλέντι σε μεγάλο κέντρο. Όταν βόγγιξαν τα θεσσαλικά κλαρίνα, άρχισε ο χορός με τη σειρά που προβλέπει το τελετουργικό της περιοχής.

Κάποια στιγμή τα κλαρίνα σταμάτησαν και στην πίστα ανέβηκαν οι συγγενείς του γαμπρού. Ένας-ένας άρχισε να καρφιτσώνει χαρτονομίσματα στο κοστούμι του. Κι όταν «ντύσανε» το σακκάκι του με πεντακοσάρικα, καστοστάρικα και πενηντάρικα, ο γαμπρός έσυρε το χορό.

Λίγο αργότερα η σκηνή επαναλήφθηκε με τους συγγενείς της νύφης.

Το διηγήθηκα σε παρέα. Και φίλος, γνώστης των πραγμάτων, είπε:

-Χρόνια τώρα, οι καταθέσεις σε λογαριασμούς και λίστες γάμου –τα «χαρίσματα», όπως τα λένε σε κάποιες περιοχές- είχαν έναν «εθιμοτυπικό» χαρακτήρα και αφήνονταν εσκεμμένα ή μη, σε ένα κενό νόμου. Το Υπουργείο Οικονομικών όμως εδώ και τρία χρόνια, επιχειρεί να… καλύψει το κενό αυτό, αφού «μυρίστηκε χρήμα» στην «βιομηχανία του γάμου».

Και, βοηθούσης της σύγχρονης τεχνολογίας, εμφάνισε στην οθόνη του κινητού του την εγκύκλιο ΠΟΛ 1033/21.2.2013, που αναφέρεται -σημειο13- στην «κάλυψη του εμβάσματος με χρηματικά ποσά που προέρχονται από λίστες γάμου».

Ο νομοθέτης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, προειδοποιεί ότι αν κάποιος επικαλεστεί λίστα γάμου, θα πρέπει να ελεγχθεί αν πρέπει να υποβληθεί η όχι φόρος δωρεάς και να τον υποβάλλει -αναδρομικά αν χρειαστεί- ο δωρεοδόχος. Δηλαδή αυτός που δέχεται τη δωρεά.

Οι λίστες γάμου εντάσσονται στον Κώδικα Φορολογίας Δωρεών, όπως αυτός ισχύει με τον Ν.2961/2001. Το άρθρο 34 αναφέρεται στην «κτήση περιουσίας αιτία δωρεάς, για την επιβολή του φόρου» και η οποία «προέρχεται από κάθε παροχή, παραχώρηση ή μεταβίβαση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου χωρίς αντάλλαγμα, έστω και αν δεν καταρτίσθηκε έγγραφο».

-Τώρα, λόγω των κάπιταλ κοντρόλς, και η δωρεά στο γάμο γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και πρέπει να δηλωθεί, παρατήρησε κυρία της παρέας.

Μ’ άλλα λόγια, αποφάνθηκε ο ειδικός, για να είναι καλυμμένο το ζευγάρι των νεονύμφων από κάθε άποψη θα πρέπει να δηλώσει τα δώρα στην εφορία με ειδική δήλωση φόρου δωρεάς μέσα σε έξι μήνες από την παράδοση σε αυτούς της δωρεάς. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει η δήλωση αυτή μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση του καλεσμένου στο γάμο, στην λίστα του ζευγαριού στην Τράπεζα. Το ύψος του φόρου εξαρτάται από το επίπεδο συγγένειας με αυτόν που κάνει το δώρο.

-Και για μετά το γαμήλιο γλέντι, προβλέπεται κάποια ειδική δήλωση, που καταλήγει σε κάποια φορολογική επιβάρυνση; ρώτησε με νόημα το πειραχτήρι της παρέας.

-Μη βάζεις ιδέες στον Τρύφωνα (σσ: τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών)! είπε με χωρατό ο τρίτος της παρέας. «Γιατί σκεφτείτε, συνέχισε, να μας βάλει να πληρώσουμε κι άλλα γ……..κα και μάλιστα αθροιστικά για όλα τα μνημόνια»!

-Το πρόβλημα με το ύψος του φόρου θα το αντιμετωπίσουν με κοινωνική ευαισθησία (!) κατάληξε το πειραχτήρι.