Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χίος-Μάρκος Σκούφαλος: Ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ παντού, να ανοίξει το δρόμο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς

Συνέντευξη του δημοτικού συμβούλου & υποψηφίου Δημάρχου Χίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μάρκου Σκούφαλου στο «ΑΤΕΧΝΩΣ»

Ζητήσαμε από τον κ. Μάρκο Σκούφαλο να μας δώσει το στίγμα της υποψηφιότητας του σε ένα νησί που, εκτός όλων των άλλων προβλημάτων, φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες.

skoufalos1— Το να είσαι υποψήφιος δήμαρχος σε ένα νησί όπως η Χίος με προσφυγικές ροές , είναι ένα ζήτημα που προσθέτει περισσότερες υποχρεώσεις στη Λαϊκή Συσπείρωση και στο ΚΚΕ γενικότερα, αναφορικά πάντα με την οργάνωση του λαού μας σε μια κατεύθυνση υπεράσπισης αυτού του κόσμου.

Στη Χίο όπως και στα αλλά νησιά βρισκόμαστε  αντιμέτωποι με το κεφαλαιώδες πρόβλημα της αλληλεγγύης σ’ αυτούς τους ανθρώπους από τη μια μεριά και από την άλλη το να υψώσεις τείχος αντίστασης απέναντι στο δίκοπο μαχαίρι που είναι ο κοσμοπολιτισμός και ο φασισμός, που όλα αυτά τα χρόνια αλληλοτροφοδοτούνται και διαπλέκονται, στηριγμένοι στις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με εκατέρωθεν δεκανίκια.skoufalos8

Η δημοτική αρχή της Χίου, που στηρίχθηκε από τη ΝΔ, την τότε ΔΗΜΑΡ και ένα μικρό τμήμα του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση, το κυρίως ΠΑΣΟΚ με τμήμα της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή του προβλήματος προσανατολίστηκαν στη διαχείρισή του εντός των πλαισίων που έθεταν κυβέρνηση και ΕΕ .

Στην αρχή το είδαν σαν επενδυτική ευκαιρία και έτρεχαν με τον Καμένο και τον Τσίπρα να κάνουν εγκαίνια στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, ήταν πολλά τα λεφτά  βλέπεις, μετά και όσο τα αδιέξοδα της πολιτικής όλων αυτών αυξάνονταν μαζί με τις προσφυγικές ροές, έψαχναν να δημιουργήσουν ΠΡΟΚΕΚΑ (προαναχωρησιακό κέντρο για μη νόμιμους μετανάστες – πρόσφυγες και παραβατικούς) και στο τέλος υιοθετούσαν όλο και περισσότερο τη ρατσιστική ατζέντα της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, στους κόλπους της οποίας έβρισκαν καταφύγιο και οι φασίστες.

skoufalos22

Στο ίδιο μήκος κύματος και η περιφερειακή αρχή, που έψαχνε να μεταφέρει στο πουθενά αυτούς τους ανθρώπους, -η πρότασή της αφορούσε μια περιοχή στα βουνά  που ούτε τα ζώα δεν αντέχουν στο χειμώνα- οι οποίοι από θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στρατιωτικών και οικονομικών, μετατρέπονταν σε αποδιοπομπαίους τράγους, σε υπεύθυνους για όλα τα δεινά του νησιού.

skoufalos10Τα υπαρκτά και αντικειμενικά προβλήματα, στέγασης, σίτισης, προστασίας αυτών των ανθρώπων, η παραβατικότητα ως κύριο πρόβλημα του εγκλεισμού, τα ξεσπάσματα φυλετικών διαφορών, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε έναν καταυλισμό μέσα στην πόλη για ένα μεγάλο διάστημα, φιλέτο για ΜΚΟ και διαφορά τρωκτικά που συντηρούνταν από το πρόβλημα, FRONTEX , υπηρεσίες της ΕΕ κλπ, όξυναν την κατάσταση και έριχναν νερό στο μύλο της αντίδρασης και στα αντανακλαστικά του χιώτικου λαού που έχανε τα αρχικά στοιχεία αλληλεγγύης που έδειχνε στην αρχή .

Ο διπλός πλέον εγκλεισμός ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Κυβέρνησης, αστικών κομμάτων, ΕΕ και Τουρκίας, αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα, που πέταξε τα όνειρα αυτών των ανθρώπων στον Καιάδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ιμπεριαλισμού ΝΑΤΟ και ΕΕ αφενός και αφετέρου έδωσε στον ντόπιο πληθυσμό να καταλάβει ότι τα νησιά μας πλέον είναι φυλακές ψυχών . Με δεδομένη την κυριαρχία της αστικής προπαγάνδας, Ευρώπη και ξερό ψωμί, γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση περιπλέκονταν και παραμένει έτσι, ακόμα περισσότερο.

Από την πρώτη στιγμή ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως ΚΚΕ, μαζί με τους συναγωνιστές μας και συνοδοιπόρους μας, δώσαμε τη μάχη μέσα και έξω από το ΔΣ να αποκαλύψουμε τις πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς, να δείξουμε τους ενόχους, τον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, τις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που συμμετέχουν και στις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα και προσδοκούν σε οφέλη από το μοίρασμα, εκ μέρους της αστικής τάξης της χώρας μας.

Ήμασταν οι μόνοι στα εγκαίνια του ΚΥΤ που κάναμε διαδήλωση έξω από αυτό, από την πρώτη στιγμή μπήκαμε μπροστά για την προστασία των προσφύγων μεταναστών, στα skoufalos9ζητήματα σίτισης , στέγασης, προστασίας από το κρύο και τη ζέστη με επισκέψεις στη ΒΙΑΛ και στη Σούδα όσο καιρό λειτουργούσε. Μαζεύαμε τρόφιμα, ρουχισμό, συμβάλλαμε από τη μεριά μας να απαλύνουμε τον πόνο τους και ενισχύσαμε και ενισχύουμε το πνεύμα αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχει απέναντί τους.

Στη λογική της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, «η κυβέρνηση φταίει που δεν τους επαναπροωθηθεί ή δεν δημιουργεί κλειστά κέντρα», τους παρατώ στην τύχη τους  και επεμβαίνω μόνο αν το πρόβλημα φτάσει στο απροχώρητο,  εμείς αντιτάξαμε μαζί με τα συνδικάτα κυρίως του ταξικού κινήματος το πλέγμα αλληλεγγύης προς αυτούς τους ανθρώπους αναγκάζοντας την τοπική διοίκηση να μην στρουθοκαμηλίζει και να βοηθά έστω και αν δεν το πιστεύει .

skoufalos11Αντιταχθήκαμε στο φασισμό και στο ρατσισμό, δεν αφήσαμε αυτές τις φωνές να περάσουν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, καταθέταμε κάθε φορά τις θέσεις μας με ψηφίσματα με θεματολογία εντός του ΔΣ για να κλείσει του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, για απεγκλωβισμό του κόσμου αυτού από τα νησιά μας και τη χώρα, για μεταφορά των υπηρεσιών ασύλου στην ενδοχώρα, για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης όσο καιρό παραμένουν στο νησί.

Δώσαμε με επιτυχία τη μάχη για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία μας, παρόλο που ο φασιστικός εσμός έκανε ό,τι μπορούσε, καλυμμένα ή απροκάλυπτα, να στοχοποιήσει αυτά τα παιδιά κι εμάς όλους που τους συμπαραστεκόμαστε και μπήκαμε μπροστά να μην περάσει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

Το σίγουρο είναι πως δεν έχουμε τελειώσει. Ο φασισμός τελειώνει όταν ξεριζώσεις τη μήτρα που τον γεννά, τον καπιταλισμό.

Αυταπάτες λοιπόν μπροστά στις τοπικές εκλογές δεν έχουμε. Έχουμε όμως πίστη στις δυνάμεις μας, πίστη στις δυνάμεις της πλειοψηφίας του χιώτικου λαού, που μπορεί να είναι πληγωμένος με όλα αυτά, μπορεί το δηλητήριο του φασισμού να του θολώνει την κρίση του κάποιες φορές, αλλά δεν αφήνεται έρμαιο σε αυτή τη σαπίλα του ντουνιά.

Είναι λοιπόν ευκαιρία ενισχύοντας τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ παντού, να ανοίξει το δρόμο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και για το θέμα που συζητάμε .

Είναι η ευκαιρία να κάνει τη διαφορά, να παλέψουμε μαζί είτε από τη θέση της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, για να πάψει ο διπλός εγκλωβισμός, για να κλείσουν οι φυλακές ψυχών σταskoufalos7 νησιά μας των διαφόρων hot spots, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια μέχρι την ταυτοποίηση τους, να φύγουν οι έμποροι του ανθρώπινου πόνου οι διάφορες ΜΚΟ, να ενισχυθεί η πραγματική αλληλεγγύη είτε προέρχεται από συνδικάτα και φορείς είτε από απλούς ανιδιοτελείς ανθρώπους και ομάδες, που ακόμα βρίσκονται δίπλα τους αντιστεκόμενοι στο μίσος, να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και με όρους κινήματος ο φασισμός και ο ρατσισμός.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΚΟΥ ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ

Μάρκος Σκουφαλος
Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου
Δημοτικός Σύμβουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Χίου

Ο Μ. Σκούφαλος, γεννήθηκε το 1961 στη Χίο. Είναι από τους δοκιμασμένους αγωνιστές του εργατικού – λαϊκού κινήματος και είναι παντρεμένος, με τρία παιδιά.

Έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ομηρούπολης το 2006 – 2010 και Δημοτικός Σύμβουλος Χίου για τα έτη 2010 – 2014 και 2014 – 2019. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου skoufalos13Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου την περίοδο 2001 – 2002. Επίσης, ήταν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου από το 1995 μέχρι το 2006 και για την περίοδο 2008 – 2010 και αρκετές φορές αντιπρόσωπος του κλάδου των εκπαιδευτικών στις συνελεύσεις της ΔΟΕ .

Είναι πρόεδρος της ΕΓ του ΝΤ του παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ στη Χίο και αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Χίου από το 2015 μέχρι σήμερα.

Πήρε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας το 1981, το 1992 πήρε το πτυχίο μετεκπαίδευσης μείζονος διάρκειας – δύο έτη στο ΜΔΔΕ και το 2013, το πτυχίο από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη.

Έχει συγγράψει και εκδώσει δύο βιβλία, «Η Γλώσσα και η ανάπτυξη του ανθρώπινου ψυχισμού στο σύγχρονο σχολείο» και το «Θέσεις και Αντιθέσεις στον “Άταφο Νεκρό”, την Παιδεία μας».

Συμμετείχε στη συγγραφή του συλλογικού συνεδριακού τόμου «Ο Αθλητισμός στην κοινωνία και η κοινωνία του Αθλητισμού», στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Από το 1982 υπηρετεί ως δάσκαλος στη δημόσια Εκπαίδευση και από το 2004 είναι διευθυντής της Αστικής Σχολής Χίου – 11ο Δημοτικό.