Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χανιά: Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Κούβας στον τάφο και το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

Την πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας, Zelmys Maria Dominguez Cortina, υποδέχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης στην πατρική οικία των Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά.

Η Πρέσβης, η οποία βρίσκεται στην Κρήτη με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου: «Ο Χοσέ Μαρτί και το Ελληνικό στοιχείο», του γενικού προξένου της Κούβας κ. Martínez στο Ηράκλειο, νωρίτερα επισκέφθηκε το κοιμητήριο του Γαλατά όπου κατέθεσε λουλούδια στο μνήμα του Μίκη Θεοδωράκη.

«Ευχαριστούμε για την υποδοχή αλλά και όλη την προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί η ιστορία ενός ανθρώπου, ο οποίος αντιπροσωπεύει το πνεύμα του αγώνα, όπως ακριβώς ο Μίκης Θεοδωράκης», τόνισε η Πρέσβης, ενώ πρόσθεσε πως ο λαός της Κούβας θαυμάζει το έργο και την ζωή του Θεοδωράκη. «Κάθε Σάββατο για μια ώρα σε δημοφιλή ραδιοφωνικό σταθμό υπάρχει ένα μουσικό πρόγραμμα, όπου ακούγεται η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και παρουσιάζονται στοιχεία για την ζωή του και την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Cortina.

Ο Δήμαρχος καλωσορίζοντας την Πρέσβη υπογράμμισε: «Ολόκληρος ο πλανήτης έχει στρέψει το βλέμμα σε αυτόν εδώ τον τόπο. Μοιραζόμαστε την ευθύνη της ανάδειξης και προβολής του έργου του Θεοδωράκη με τον αξιόλογο και δραστήριο Σύλλογο Φίλων «Μίκη Θεοδωράκη», πρόεδρος του οποίου είναι ο Γιώργος Αγοραστάκης. Ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο και άλλους φορείς είμαστε πλέον σε μια διαδικασία όπου σχεδιάζουμε τις δράσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα προβάλλουμε το έργο του Μίκη».

Στην συνέχεια ο κ. Σημανδηράκης, παρουσίασε στην Πρέσβη το όραμα του Δήμου Χανίων έτσι ώστε να καταστεί η οικία των Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη, χώρος επισκέψιμος, προσβάσιμος και λειτουργικός για το ευρύ κοινό και θα αναδείξει τη ζωή και το έργο του Μίκη αλλά και του Γιάννη Θεοδωράκη.

Κατερίνα Πολύζου, ertnews.gr.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα