Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χατζηδάκης – ΝΔ: Όπως προχώρησα με τη ΔΕΗ έτσι θα προχωρήσω με τη διαχείριση των απορριμμάτων

Το «παιχνίδι» από την κυβέρνηση της ΝΔ γίνεται πλέον μονότονα  και με «σημαδεμένα» χαρτιά, πατώντας στην «πλούσια» κληρονομιά του Σύριζα με αλλεπάλληλα αντιλαϊκά γιουρούσια, εφαρμόζοντας ένα μείγμα πολιτικής που κυριαρχεί σ’ όλη την Ευρώπη -με τις όποιες παραλλαγές εφαρμογής «νεοφιλελεύθερης» / «σοσιαλιστικής – σοσιαλδημοκρατικής» κοπής.

Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση για τη πολιτική διαχείρισης αποβλήτων και την ανακύκλωση μίλησε -μεταξύ άλλων για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής που χαρακτήρισε «Κατά συρροήν έγκλημα, που πρέπει να σταματήσει»

Υπογράμμισε πως -με αιφνιδιαστικές, fast track και εν κρυπτώ διαδικασίες» αποφασίστηκε από την απερχόμενη Περιφερειακή Διοίκηση της Δούρου και τη νέα Περιφερειακή Διοίκηση του Πατούλη η επέκτασή της για άλλα τέσσερα χρόνια. και σημείωσε πως η λειτουργία για περίπου μισό αιώνα αυτής της υγειονομικής και περιβαλλοντικής βόμβας στη Δυτική Αττική «δικαιολογημένα προκαλεί την αγανάκτηση των κατοίκων απέναντι σε μια πολιτική η οποία θυσιάζει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στο βωμό των κερδών και των συμφερόντων μιας χούφτας ομίλων που στην κυριολεξία θησαυρίζουν από τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Μεθοδευμένο το αδιέξοδο

Ο Γιάννης Γκιόκας έθεσε τα «αμείλικτα ερωτήματα» που προκύπτουν: «Γιατί εδώ και χρόνια καρκινοβατεί με όλες τις κυβερνήσεις και τις Περιφερειακές Διοικήσεις η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, που θα μπορούσε να περιορίσει την παραγωγή των απορριμμάτων;». Όπως εξήγησε, αυτό που λείπει δεν είναι η επιστημονική γνώση και τα τεχνολογικά εργαλεία, αλλά ένας σχεδιασμός που θα βασίζεται σε έναν δημόσιο φορέα ο οποίος «δεν θα αντιμετωπίζει τα σκουπίδια ως πηγή κέρδους, αλλά θα προτάσσει τις λαϊκές ανάγκες». Για παράδειγμα, οι επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει την ανακύκλωση ενδιαφέρονται μόνο για τα σκουπίδια που έχουν εμπορική αξία και τα υπόλοιπα καταλήγουν στις χωματερές, με αποτέλεσμα να μην προχωράει η ανακύκλωση.

«Δεν είναι συνεπώς πρόβλημα τεχνικό ή πρόβλημα χωροθέτησης. Θα μπορούσαν να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι χωροθέτησης, με αποκλεισμό επιβαρυμένων περιοχών ή περιοχών με υψηλή περιβαλλοντική αξία αν προχώραγαν όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Και κυρίως αυτά που αφορούν την ανακύκλωση και τη μείωση των απορριμμάτων. Πολιτικό, επομένως, είναι το πρόβλημα», είπε, καταθέτοντας και σχετική ανακοίνωση των δημάρχων της περιοχής.

Ακολούθησε η γνωστή στιχομυθία …είχαμε βάλει το νερό στ’ αυλάκι, αλλά μετά ο Σύριζα (κλπ)

Κωστής Χατζηδάκης

«Υπήρχε ένας σχεδιασμός από το 2014 από τον τότε περιφερειάρχη, κ. Σγουρό, για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με μονάδες ολοκληρωμένης επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Αττική, με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό, με βάση χωροθετήσεις οι οποίες είχαν γίνει. Όλα αυτά εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια από την προηγούμενη περιφερειάρχη, κ. Δούρου, στο όνομα ενός υπερφιλόδοξου σχεδιασμού, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

στο «Ψητό» …

Από τον χαρακτήρα μου δεν μπορώ να κάθομαι ήσυχος και θα προχωρήσω μπροστά, όπως προχώρησα και με τη ΔΕΗ.
Μου καταλογίζετε ό,τι μου καταλογίζετε για τη ΔΕΗ, αλλά προχώρησα πάντως στην εφαρμογή μιας πολιτικής.
Το ίδιο θα προχωρήσω και στα απορρίμματα.
Και το λέω και σ’ εσάς, το λέω και στην Αυτοδιοίκηση, το λέω και στην κοινωνία.
Και δεν έχω καμία δική μου πατέντα.
Παίρνω τι γίνεται στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και προσπαθώ να το εφαρμόσω και εδώ…

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ το Σάββατο 30 Νοέμβρη στην οποία αποφάσισε την κατακύρωση του διαγωνισμού για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους της Δυτικής Αθήνας, αναφέρει τα εξής:

«Προς τους συναδέλφους της Δυτικής Αθήνας

Συνάδελφοι, στα μουλωχτά και σαν τα ποντίκια συνεδρίασε ο ΕΣΔΝΑ τις προηγούμενες μέρες και αποφάσισε την κατακύρωση του διαγωνισμού για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Η μεθοδολογία τους και ο τρόπος απόφασής τους είναι προκλητικός και απαράδεκτος, αφού μέσα σε ένα τέταρτο με διαδικασίες φαστ τρακ “κουβέντιασαν” και αποφάσισαν για 43 θέματα. Δεν τόλμησαν να συνεδριάσουν μπροστά στους εργαζόμενους και τους φορείς της Δυτικής Αθήνας γιατί φοβούνται, γιατί δεν έχουν επιχειρήματα προκειμένου να πείσουν για τις αποφάσεις τους, γιατί είναι αμόρφωτοι βουτηγμένοι μέσα στη σαπίλα.

Επιβεβαιώνεται η άποψή μας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προετοίμαζε το έδαφος και η σημερινή της ΝΔ το υλοποιεί, αντίστοιχα και στην Περιφέρεια όπου η προηγούμενη διοίκηση της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) έδωσε τη σκυτάλη στη σημερινή διοίκηση Πατούλη (ΝΔ), αλλά και οι δήμαρχοι όπου βρίσκονται στην ίδια γραμμή. Όλοι τους υπηρετούν με συνέπεια και συνέχεια την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις κατευθύνσεις των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου που δηλώνουν ότι μπροστά στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μη λογαριάζεται τίποτα ούτε τις ανθρώπινες ζωές.

Την ίδια γραμμή υπηρετεί και η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ και του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ που ενώ γνώριζαν για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, η μεν πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ δεν εμφανίσθηκε ποτέ, ο δε πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ δεν έβγαλε άχνα παρότι ήταν παρών στη συνεδρίαση και στη στιγμή της παρέμβασης των φορέων και του Συνδικάτου την Παρασκευή το μεσημέρι.

Συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουν και παραδέχονται ότι η χωματερή της Φυλής είναι μια υγειονομική βόμβα που αν σκάσει θα επηρεάσει το σύνολο των δήμων της Αττικής. Το γνωρίζουν και το νιώθουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί και που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τους κινδύνους, τα πληρώματα των απορριμματοφόρων κλπ. Το γνωρίζουν όμως και οι κάτοικοι που μετρούν χιλιάδες περιπτώσεις νεοπλασιών. Αλήθεια, γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα τη μελέτη που δείχνει την αύξηση των καρκίνων;

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εφησυχασμού. Δεν τους αφήνουμε άλλο να παίξουν με τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, τώρα απαιτούμε:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή! Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.
  • ΟΧΙ στο νέο έγκλημα για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που από κάθε άποψη είναι ακατάλληλος χώρος, ένα σχέδιο παράλογο τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική πλευρά. Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ στα λατομεία της Αττικής Μουσαμά, Μελετάνι, “ΤΙΤΑΝ”, Σταμέλου και Κυριακού που θα αποτελέσει περιβαλλοντικό έγκλημα με πολλές επιπτώσεις.
  • Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων. Να γίνει με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων. Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για τη ΔΕΗ
ΚΚΕ: Προωθείται η στρατηγική του κεφαλαίου με θύματα τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ στη Βουλή, παρενέβη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον ισχυρό σεισμό που έγινε στην Αλβανία  εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αλβανικό λαό για την δοκιμασία που περνά.

Αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες καταστροφές που έγιναν από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και την κακοκαιρία σε Κινέτα, Χαλκιδική, Θάσο, Ρόδο και άλλες περιοχές της χώρας. Όπως σημείωσε, «αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που δεν έχει προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες όπως η προστασία της ζωής του λαού μας» και επισήμανε πως πλέον «τα αντιπλημμυρικά έργα αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα». Επίσης, ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα όλα τα επείγοντα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών αλλά και να δοθούν στο 100% οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, επισήμανε πως είναι «ένας ακόμα κρίκος της πολιτικής απελευθέρωσης της Ενέργειας που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Ο λαός γνωρίζει ποιοι ήταν οι κερδισμένοι και αυτοί είναι τα μονοπώλια και χαμένοι οι εργαζόμενοι αλλά και τα λαϊκά στρώματα σε όλη τη χώρα».

Επισήμανε ότι το νέο στοιχείο είναι η «προώθηση της λεγόμενης πράσινης ενέργειας στη μεταλιγνιτική εποχή καθώς όπως έχει γίνει γνωστό, μετά το 2028 θα καταργηθεί ο λιγνίτης ως καύσιμο ενώ πολύ νωρίτερα θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες» και συνέχισε χαρακτηριστικά: «Προωθείτε την “πράσινη” ανάπτυξη με στόχο να διαμορφώσετε νέα πεδία της επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των ομίλων. Προωθείτε τη στρατηγική της ΕΕ που, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο».

|> όλη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ |> εδώ <|

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ |> Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί «ακόμη πιο επιθετικά τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία υπηρέτησαν προσηλωμένα όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις». Παράλληλα, ανέδειξε τη μέχρι τώρα εμπειρία από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που επιβεβαιώνει ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι ήταν πολλαπλά ωφελημένοι και θύματα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η Δ. Μανωλάκου ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται ούτε τις κρατικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, γιατί και αυτές λειτουργούν με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού. Εμβληματικό παράδειγμα αποτέλεσε η περίπτωση της «Πεσινέ», η οποία έπαιρνε πάμφθηνο ρεύμα από τη ΔΕΗ, ενώ ο λαός το πλήρωνε πανάκριβα. Ωστόσο, όπως είπε, όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούν μία μεθοδολογία όταν είναι να ιδιωτικοποιήσουν μια κρατική επιχείρηση, πρώτα την χρεοκοπούν και την απαλλάσσουν από τους εργαζομένους της, ώστε να την αγοράσει πάμφθηνα ο καπιταλιστής. Ειδικά για τη ΔΕΗ, επισήμανε πως για τα χρέη της ευθύνεται η εφαρμοζόμενη πολιτική της απελευθέρωσης, η οποία έχει υψηλό κόστος παραγωγής γιατί δεν χρησιμοποιεί τις εγχώριες φθηνές πρώτες ύλες. Χαρακτηριστικά, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στους ιδιώτες – παραγωγούς ενέργειας πάνω από 750.000 καταναλωτές της ΔΕΗ.

Απαντώντας στα περί «εκσυχρονισμού» της ΔΕΗ, υπογράμμισε πως πρόκειται για μια άγρια επίθεση στους εργαζομένους της, που θα αποτελέσει πρότυπο και για τις άλλες πρώην ΔΕΚΟ. Αναφέρθηκε, επίσης, στην «απολιγνιτοποίηση», σημειώνοντας πως συνιστά έγκλημα απέναντι στην αξιοποίηση του παραγωγικού πλούτου της χώρας. «Εκσυγχρονισμός για εμάς είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και χρήση φθηνών εγχώριων πρώτων υλών που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής και θα βελτιώνουν την παραγωγικότητα. Δηλαδή χρησιμοποίηση υδροηλεκτρικών έργων και λιγνιτικών πεδίων με τη χρήση νέας τεχνολογίας που μειώνει δραστικά τους ρύπους», είπε.

Η βουλευτής του ΚΚΕ χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ και κάλεσε το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του σε αυτούς. Επίσης, ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία του ΚΚΕ που διασφαλίζει τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ.

Ψευτοκαβγάς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν σε μια «αντιπαράθεση» για το ποιος πριμοδότησε πιο αποτελεσματικά τους επιχειρηματικούς ομίλους στον τομέα της Ενέργειας και ποιος τσάκισε περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 3 του νομοσχεδίου (αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ), υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Το αίτημα απορρίφθηκε από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι «υπερήφανη» για την κατάργηση της μονιμότητας γιατί βοηθάει τη ΔΕΗ στον ανταγωνισμό. Αντέτεινε δε ότι ανάλογη διάταξη με αυτήν που καταγγέλλουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές. Επίσης, απάντησε πως η σημερινή κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει μέτρα «εξυγίανσης» γιατί η ΔΕΗ ζημιώθηκε με τα ΝΟΜΕ, τα οποία ήταν «το δώρο του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ» στους ανταγωνιστές της επιχείρησης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αποτυχημένη συνταγή της τρόικας εσωτερικού», προκειμένου να γίνει η ΔΕΗ πιο ελκτική για πώληση.

Υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι το άρθρο 3 «είναι βαθύτατα αντεργατικό και τσαλαπατά κάθε έννοια του Συντάγματος», ωστόσο, ανέδειξε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραβιάζουν κάθε έννοια εργατικού δικαίου, χλευάζουν ακόμη και αυτό το αστικό Σύνταγμα. Αυτές οι συνθήκες στην αγορά εργασίας δεν είναι ουρανοκατέβατες. Αποτελούν τις επιδιώξεις των κεφαλαιοκρατών για να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την καπιταλιστική κερδοφορία. Και αυτές τις επιδιώξεις τις νομοθετούν όλες οι κυβερνήσεις».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε πως στις επιχειρήσεις Ενέργειας υπό δημόσιο έλεγχο, πάνω από το 30% των εργαζομένων είναι εργολαβικοί και ένα μεγάλο κομμάτι συμβασιούχοι. Για αυτούς δεν ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και η ίση αμοιβή για ίση εργασία, «κι αυτό είναι έργο και της ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ, και του Κινήματος Αλλαγής. Και από αυτήν την άποψη είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα», είπε.  «Οι εργαζόμενοι στην Ενέργεια δεν έχουν ανάγκη από επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου αντισυνταγματικότητας. Αλλά από αλληλεγγύη και στήριξη με κάθε τρόπο των αγώνων τους. Άλλωστε, το Σύνταγμα για τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι από λάστιχο, ενώ αντίθετα είναι από χάλυβα, είναι γραμμένο σε πέτρα όταν αφορά τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των κεφαλαιοκρατών», πρόσθεσε.

Ομιλία του Χρήστου Κατσώτη

Αυτό που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «εκσυγχρονισμό» της ΔΕΗ είναι το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων της επιχείρησης και η αύξηση των τιμολογίων «στο θεό», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ «δεν ευθύνονται ούτε οι εργαζόμενοι ούτε ο λαός, αλλά οι πολιτικές της απελευθέρωσης που όλοι τις υπηρετείτε», σημείωσε. Όπως εξήγησε, για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ το νομοσχέδιο θα φέρει κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων, χιλιάδες απολύσεις και επιδείνωση των συνθηκών ασφάλειας.