Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χιλή: Μήνυση κατά του Πινιέρα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Στη Χιλή μετά την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 30 Οκτώβρη συνεχίζεται η καθημερινή κινητοποίηση λαϊκών δυνάμεων με συγκεντρώσεις – συζητήσεις στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και άλλες πόλεις, όπου συζητιούνται τα επόμενα βήματα ενάντια στην αντιλαϊκή αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα. Τις συσκέψεις αυτές διοργανώνει το συντονιστικό 100 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, η Κοινωνική Ενότητα (Unidad Social), που προβάλλει αιτήματα για ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και νέο Σύνταγμα, 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοτσέτ, για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στην Παιδεία, στην Υγεία, στις υποδομές. Ταυτόχρονα απαιτούν να σταματήσει η κρατική βία και καταστολή, να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες όλης αυτής της περιόδου και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για τις δολοφονίες διαδηλωτών.

ι συγκρούσεις αστυνομίας- διαδηλωτών επαναλήφθηκαν και την Παρασκευή με τις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος και τους διαδηλωτές να απαντούν με πέτρες και μπογιές .

chile11Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιχειρεί κάποιους τακτικούς ελιγμούς με ανασχηματισμό και σύσκεψη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έγινε την Πέμπτη, χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία. Σε αυτήν ο υπουργός Εσωτερικών, Γκονζάλο Μπλουμέλ, επέμεινε στην προώθηση κάποιων μέτρων «ανακούφισης» – που και αυτά πάρθηκαν κάτω από την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων που διαρκούν δύο βδομάδες και τα οποία οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν ψίχουλα και «μακιγιάζ» της αντιλαϊκής πολιτικής – και απέρριψε το αίτημα για νέο Σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος. Στη σύσκεψη αρνήθηκε να μετάσχει το ΚΚ Χιλής τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εισακούσει τα αιτήματα του κοινωνικού κινήματος και να κάνει διάλογο με αυτό.

Τέλος, σήμερα υποβλήθηκε μήνυση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον του προέδρου Sebastián Piñera και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Andrés Chadwick.

Η καταγγελία αφορά τη δολοφονία πέντε ανθρώπων από κρατικούς πράκτορες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου και συνεχίζοντα. Έγινε από την ακτιβίστρια Roxana Miranda και την δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Monica Araya, με τη συνδρομή του δικηγόρου Rubén Jerez Atenas, ο οποίος ανέφερε ότι το κείμενο κατατέθηκε στο έβδομο δικαστήριο εγγυήσεων στο Σαντιάγκο.

Από τις 18 Οκτωβρίου οπότε κηρύχτηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και βγήκε ο στρατός στους δρόμους να συνδράμει τις δυνάμεις ασφαλείας στην καταστολή,  ο απολογισμός των νεκρών φτάνει τους 18 ατόμων, εκατοντάδες οι τραυματίες (πάρα πολλοί από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας),  7.000 οι συλληφθέντες και πλήθος οι καταγγελίες για βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση συλληφθέντων.

chile100