Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χιλή: Οι αιτίες της λαϊκής οργής – Σε αναδίπλωση ο αντιδραστικός πρόεδρος μετά την άγρια καταστολή

Για δεύτερη βδομάδα συνεχίζονται στη Χιλή λαϊκές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του αντιδραστικού Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα, που επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων. Παρά την ανάπτυξη του στρατού, την οποία αποφάσισε το Σάββατο ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα, χιλιάδες Χιλιανοί συνεχίζουν να είναι στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για τις ανισότητες του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος, το οποίο σε πολλούς τομείς δεν έχει εξελιχθεί μετά τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990).

Τελευταία αφορμή ήταν η νέα αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ είχαν προηγηθεί αυξήσεις στα καύσιμα, συμπαρασύροντας αυξήσεις σε βασικά είδη, συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

chile4

Αν και θεωρείται πρότυπο πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη Λατινική Αμερική, η Χιλή πάσχει από βαθιές κοινωνικά διαφορές, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των 30 τελευταίων χρόνων, οι οποίες τροφοδοτούν επί χρόνια την κοινωνική δυσαρέσκεια η οποία τελικά εξερράγη. Πολιτικές που στόχο έχουν την “ανάπτυξη” και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Πολιτικές που καταδικάζουν το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση με την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών και την εκτίναξη του κόστους για τις εργατικές οικογένειες.

«Στο εξωτερικό έβλεπαν μόνο τις επιτυχίες της Χιλής, όμως στο εσωτερικό υπάρχουν πολλές διαφορές, ρήγματα και η νεολαία, η οποία αν και δεν έχει ζήσει τη δικτατορία, έχει σταματήσει να ψηφίζει εδώ και πολλά χρόνια. Δεν άντεξε άλλο και βγήκε στον δρόμο για να δείξει την οργή και την απογοήτευσή της», εξηγεί η Λουτσία Ντάμερτ καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγο της Χιλής.

chile5

Με πληθωρισμό 2%, ποσοστό φτώχειας 8,6% και ανάπτυξη που φέτος αναμένεται να φτάσει το 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή ένα από τα μεγαλύτερα στην περιοχή, το χιλιανό μοντέλο το ζήλευαν πολύ στη Λατινική Αμερική. Όμως πολλοί κοινωνικοί δείκτες –όπως της υγείας, της παιδείας και το ύψος των συντάξεων, οι οποίες στη χώρα αυτή προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από την ιδιωτική ασφάλιση-μαρτυρούν τεράστιες ανισότητες.

«Πολλά εκκρεμή αιτήματα δεν είχαν απαντηθεί. Η ένταση συσσωρεύθηκε, η οργή ενισχυόταν καθημερινά», υπογραμμίζει ο Οκτάβιο Αβεντάνιο, κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Χιλής.

Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη διευρυνόμενη λαϊκή οργή, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βγάζοντας τον στρατό στους δρόμους και προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη κατακραυγή. Είναι χαρακτηριστικές οι προκλητικές δηλώσεις του Πινιέρα: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν και είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο». Καταγγέλλει δε «προσπάθεια αποσταθεροποίησης από το εξωτερικό».chile6

Ο Πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα πάρει πίσω την αύξηση του εισιτηρίου στο μετρό και ότι «επιθυμεί διάλογο για να σταματήσει η βία στη χώρα».

Το ΚΚ Χιλής , που συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο Πρόεδρος έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και τον κάλεσε ότι εφόσον δεν μπορεί να κυβερνήσει να προχωρήσει σε εκλογές και ταυτόχρονα να πάψει την κρατική καταστολή (Αναλυτικά ΕΔΩ).

chile8

Κοινωνικά μέτρα για να κατευναστεί η οργή

Ο πρόεδρος της Χιλής, ο συντηρητικός Σεμπαστιάν Πινιέρα, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι εισηγείται ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων, προκειμένου να κατευναστεί η οργή των πολιτών και να δοθεί τέλος στη συνεχιζόμενη κοινωνική έκρηξη στη λατινοαμερικάνικη χώρα, τις διαδηλώσεις και τις ταραχές που μαίνονται επί πέντε ημέρες κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Ο αντιδραστικός αρχηγός του Κράτους ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα αυξηθεί κατά 20% η κατώτερη σύνταξη, καθώς και ότι θα παγώσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς το έθνος σε τόνο θεαματικά διαφορετικό σε σύγκριση με εκείνο της Κυριακής, όταν εμφανίστηκε αδιάλλακτος έναντι των διαδηλωτών και διατράνωσε πως η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο» εναντίον ενός «ισχυρού», «αδυσώπητου», οπωσδήποτε «εχθρού».

chile9

Ο Πινιέρα αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του επέδειξε «έλλειψη διορατικότητας» και ζήτησε «συγγνώμη» από τους συμπατριώτες του, έπειτα από τη συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που διεξήχθη νωρίτερα χθες Τρίτη στο Σαντιάγο.

Ο χιλιανός πρόεδρος παραδέχθηκε πως δεν είχε προβλέψει την κοινωνική έκρηξη που θα προκαλούσε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο, του μεγαλύτερου της Λατινικής Αμερικής, που εξυπηρετεί περίπου τρία εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά.

«Αναγνωρίζω αυτή την έλλειψη διορατικότητας και ζητώ συγγνώμη από τους συμπολίτες μου», είπε.