Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χιλή: Το Κομμουνιστικό Κόμμα κέρδισε τον μητροπολιτικό δήμο του Σαντιάγκο

Με συμμετοχή γύρω στο 43,35% πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στη Χιλή οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Μαζί έγιναν και οι εκλογές για αντιπροσώπους για τη Συντακτική Συνέλευση που θα αντικαταστήσει το ισχύον Σύνταγμα, που κατά βάση είναι αυτό της δικτατορίας του Πινοσέτ, το οποίο διατήρησαν διαδοχικά νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις.

Θυμίζουμε ότι στις 25/10/2020 είχε γίνει το δημοψήφισμα μετά από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, που είχε εγκρίνει την αλλαγή Συντάγματος με 78,2% και του τρόπου εκλογής των αντιπροσώπων με 78,9% απευθείας από το λαό.

Στις διήμερες εκλογές αυτό που καταγράφηκε ήταν μια ξεκάθαρη ήττα της αντιδραστικής κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα σε όλα τα επίπεδα.

Συνολικά από τους 155 αντιπροσώπους για τη Συντακτική Συνέλευση, το κυβερνητικό σχήμα πήρε μόνο 37 έδρες, η συμμαχία όπου συμμετέχει το ΚΚ Χιλής 28 έδρες, η συμμαχία όπου συμμετέχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα 25 έδρες, διάφοροι «ανεξάρτητοι» 65 έδρες (εκ των οποίων οι 17 έδρες συμπληρώνονται από εκπροσώπους φυλών ιθαγενών). Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εδρών είναι σε δυνάμεις εκτός της κυβέρνησης. Οι αντιπρόσωποι έχουν περιθώριο 9 μηνών για να παρουσιάσουν το νέο Σύνταγμα (την άνοιξη του 2022).

Απώλειες είχε η κυβέρνηση και στις Περιφέρειες. Σε σύνολο 16 οι 13 θα κριθούν σε δεύτερο γύρο.

Στον μητροπολιτικό δήμο της πρωτεύουσας Σαντιάγκο επικράτησε η υποψήφια του ΚΚ Χιλής, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Πρόκειται για την 30χρονη δημοτική σύμβουλο Ιράτσι Χάσλερ που πήρε 38,85% έναντι 35,26% του νυν δημάρχου με το κυβερνών κόμμα, Φελίπε Αλεσάντρι. Επίσης επανεκλέγεται και ο δήμαρχος του Ρικολέτα, προαστίου του Σαντιάγκο, Ντανιέλ Χάδουε, με 64%, που είναι ο υποψήφιος που έχει επιλέξει το ΚΚ Χιλής για τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ριζοσπάστης