Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χιλή: Το Κομμουνιστικό Κόμμα στο πλευρό των λαϊκών διαδηλώσεων, καταδικάζει την κυβερνητική καταστολή

Την βίαιη καταστολή στην οποία έχει καταφύγει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση Πινιέρα καταδικάζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής, δηλώνοντας την στήριξη του στις λαϊκές κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και σχεδόν μια βδομάδα.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του κόμματος, με αφορμή τις πρόσφατες λαϊκές διαδηλώσεις στο Σαντιάγο και άλλες πόλεις, κατήγγειλε τις αυταρχικές μεθόδους της δεξιάς-νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Πινιέρα, κάνοντας λόγο για «στρατιωτικοποίηση της πολιτικής».

Ο πρόεδρος του ΚΚ Χιλής Γκιγιέρμο Τεϊγιέρ σημείωσε ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης που θέτει τον στρατό υπεύθυνο για την έννομο τάξη ρίχνει λάδι στη φωτιά «εξοργίζοντας τους διαδηλωτές», ενώ πρόσθεσε πως «αν ο πρόεδρος Πινιέρα δε μπορεί να κυβερνήσει, τότε να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές».

Ο Τεϊγέρ χαρακτήρισε «κοινωνική εξέγερση” τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Χιλή και αποδοκίμασε τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου η οποία έκανε λόγο για διαδηλωτές-εγκληματίες. «Ποιοί είναι εγκληματίες; Οι εργαζόμενοι; Οι φοιτητές;» πρόσθεσε ο κομμουνιστής ηγέτης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής και στέλεχος του ΚΚ Χιλής Καμίλα Βαγιέχο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Πινιέρα ακολουθεί την γνωστή συνταγή των δεξιών προκατόχων της, ρίχοντας «το φταίξιμο στους κομμουνιστές για όλες τις βίαιες πράξεις». Όπως σημείωσε η Βαγιέχο, η σημερινή κατάσταση αποτελεί απότοκο της κυβερνητικής πολιτικής που έχει προχωρήσει σε μια σειρά νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, κατάργηση κοινωνικών παροχών, μειώσεις μισθών, συντάξεων κλπ.

Σύμφωνα με τη βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, την στιγμή που μισθοί και συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι, οι τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων έχουν αυξηθεί. «Οι αυξήσεις αυτές έχουν επίπτωση στις τσέπες των ανθρώπων, αυτών που λαμβάνουν πενιχρές συντάξεις και μικρούς μισθούς, δηλαδή την πλειοψηφία των χιλιανών» σημείωσε η Βαγιέχο.

Ο δήμαρχος της Ρικολέτα (δήμος στα βόρεια της πρωτεύουσας Σαντιάγο) και στέλεχος του κόμματος Ντανιέλ Χαντούε δήλωσε ότι μια σειρά δήμαρχοι έχουν αρνηθεί να μετάσχουν σε κυβερνητική σύσκεψη, μέχρι να ανακληθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποχωρήσει ο στρατός από τους δρόμους.

«Το να κατηγορούν το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι μια πολύ παλιά τακτική», σημείωσε ο Χαντούε θυμίζοντας ότι κύκλοι της δεξιάς έχουν κατά καιρούς προτείνει να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ. «Σήμερα, αφού δε μπορούν να μας σκοτώσουν, μας κατηγορούν για κάθετι που συμβαίνει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.