Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χιλή: Τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων, η οργή δεν καταλαγιάζει

Η ειρηνική πορεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, που συγκεντρώθηκαν για άλλη μια φορά χθες στο κέντρο του Σαντιάγο για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης και για τις κοινωνικές ανισότητες σε μια χώρα με μια ακμάζουσα ελεύθερη οικονομία της αγοράς, ακολουθήθηκε από συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες κουκουλοφόρων διαδηλωτών και αστυνομικούς, την πυρπόληση του ιστορικού κτιρίου του πρυτανείου ενός πανεπιστημίου και τη λεηλασία μιας εκκλησίας.

Περίπου 75.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον δήμο της πρωτεύουσας, συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Ιταλίας.

Η ειρηνική πορεία ολοκληρώθηκε στην Πλατεία Μπακεδάνο, στο κέντρο της πόλης. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη από τη 18η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα La Tercera.

Στο περιθώριο της χθεσινής πορείας, μια μερίδα κουκουλοφόρων διαδηλωτών πυρπόλησε ιστορικό κτίριο στο Πανεπιστήμιο Πέδρο δε Βαλβίδια, ενώ μια άλλη ομάδα λεηλάτησε την κοντινή εκκλησία Parroquia de La Asunción, παίρνοντας πάγκους για να τα τους μετατρέψουν σε οδοφράγματα.

Οι κινητοποιήσεις εναντίον της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο, την οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, μετατράπηκαν σε τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας από τη 18η Οκτωβρίου. Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις προβάλλουν διάφορα αιτήματα – υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, καλύτερο σύστημα υγείας, υψηλότερους φόρους για τους πολίτες με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, μεταξύ άλλων – και καταγγέλλουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Σύμφωνα με την Εισαγγελική Υπηρεσία της Χιλής, 23 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη των κινητοποιήσεων. Πέντε πέθαναν στα χέρια κρατικών παραγόντων και δύο άλλοι πέθαναν ενώ βρίσκονταν σε αστυνομικό τμήμα.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της Χιλής. Και σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRI), υπήρχαν τουλάχιστον 400 τραυματισμοί από πυροβολισμούς καουτσούκ σφαίρες ή σφαιρίδια.

Την Πέμπτη η αντιδραστική κυβέρνηση της Χιλής του Σεμπάστιαν Πινιέρα ανακοίνωσε πακέτο μέτρων έντασης του αυταρχισμού στις λαϊκές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του, επικαλούμενος τη «δημόσια ασφάλεια».

Ανακοίνωσε ότι θα φέρει νόμους για αυστηρές ποινές ενάντια στους «κουκουλοφόρους» και «βανδάλους», σε μια προσπάθεια ουσιαστικά να τρομοκρατήσει ένα σημαντικό εργατικό λαϊκό κίνημα, αξιοποιώντας κάποιες λίγες περιπτώσεις και προβοκατόρικης δράσης, που σκόπιμα τη συγχέει με κινήσεις άμυνας διαδηλωτών που προσπαθούν να προστατευτούν από τη βάρβαρη κρατική καταστολή.

Ο πρόεδρος της Χιλής, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, κατέβαλε προσπάθειες για να τερματίσει τις κινητοποιήσεις ανακοινώνοντας κοινωνικά μέτρα, όπως την αύξηση του κατώτερου μισθού και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Οι κινήσεις του όμως δεν μοιάζουν να ικανοποιούν το κίνημα διαμαρτυρίας, που πλέον ζητεί αναθεώρηση του Συντάγματος.