Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χιλή: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ εκφράζει την υποστήριξή της στις διαδηλώσεις

[ένα πρώτο σχόλιο]
Εδώ ισχύει η λαϊκή μας παροιμία «χέστηκε η φοράδα…»

«Είναι υπέροχο θέαμα. Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους της Χιλής», έγραψε η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο twitter την περασμένη Παρασκευή μετά την τεράστια διαδήλωση, όπου συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στο Σαντιάγο. «Είναι φρικτά τα γεγονότα που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες», πρόσθεσε, αναφερόμενη στη βίαιη καταστολή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Piñera.

Για τα νέα της μετακίνησης της COP25 από το Σαντιάγο στη Μαδρίτη, σχολίασε: «Λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να επισκεφτώ την Κεντρική και Νότια Αμερική.
Δεν 
έβλεπα την ώρα, αλλά φυσικά το σημαντικό δεν είμαι εγώ, οι εμπειρίες μου και τα ταξίδια που θα ήθελα να κάνω.
Βρισκόμαστε σε κλιματολογική και οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στέλνω την υποστήριξή μου στον λαό της Χιλής.»

Στη συνέχεια έκανε έκκληση:
«Καθώς η COP25 θα λάβει χώρα στη Μαδρίτη, χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Αποδεικνύεται ότι η περιοδεία έγινε μάλλον από τη λάθος πλευρά του Ατλαντικού, οπότε τώρα πρέπει να βρω έναν τρόπο να διασχίσω τον ωκεανό το Νοέμβριο. Αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει με τη μεταφορά, θα είμαι πολύ ευγνώμων.»

Όπως ήταν φυσικό τα μεγάλης εμβέλειας ΜΜΕ WASHINGTONPOST, theGUARDIAN, VOX.com abc.net.au › news › GLOBALNEWS.ca › news › … κλπ.  αναπαρήγαγαν το παραπάνω  (όπως και τα ΜΚΔ), σχεδόν σαν «κοσμοϊστορικό» γεγονός παράλληλα με τις πιο απίθανες «ειδήσεις» -μέχρι και για «Διαμαρτυρίες εναντίον του κόστους των ταξιδιών με το τρένο (που) συγκεντρώνουν δυναμική (!!) καθώς ο θυμός στρέφεται κατά του δισεκατομμυριούχου προέδρου της Χιλής, Σεμπάστιαν Πίνερα -ενώ «οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις της Χιλής σημαίνουν πως οι τουρίστες ακυρώνουν ταξίδια … (sic!) και με περισπούδαστες -«σε διατεταγμένη» αναλύσεις με τίτλο «τι συμβαίνει στη Χιλή;»

Οι New York Times (blog) ενημερώνει ότι «η Χιλή κινδυνεύει να επαναλάβει το παρελθόν της», το περιοδικό Jacobin πως «Νέοι άνθρωποι γεννιούνται στη Χιλή» με «ένα νέο λαϊκό κίνημα, που αναδύεται από τα ερείπια ενός σπασμένου συστήματος», η «The Guardian» (τίτλος) “Οι διαδηλωτές της Χιλής: «Είμαστε υποταγμένοι από τους πλούσιους. Είναι ώρα να το τελειώνουμε …», (!!) το Reuters ανακάλυψε «ρωσική ανάμειξη» και προβάλει ότι «οι ΗΠΑ προειδοποιούν», ενώ –NPR, συνεχίζει να καλείται ο λαός σε ειρήνευση μέσω του «El Derecho De Vivir En Paz» του Víctor Jara, που- μάλιστα «δίνει φωνή στους διαδηλωτές στη Χιλή» η Washington Post / Sebastian Boyd | Bloomberg αναρωτιέται εξηγώντας «πώς έφτασε η Χιλή από ένα οικονομικό αστέρι πρώτου μεγέθους σε ένα εξαγριωμένο χάος» κλπ.

Chile

Ταυτόχρονα -εφαρμόζοντας πιστά το «μια εικόνα χίλιες λέξεις» οι περισσότερες ειδήσεις πέρα από όλα τα άλλα και τα υπαρκτά προβλήματα προσανατολισμού του κινήματος στη Χιλή, προβάλλουν το μεμονωμένο ενάντια στο συλλογικό.