Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΧΙΛΗ: Μαζικές διαδηλώσεις – γενική απεργία και σήμερα

Με μαζικές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και άλλες πόλεις συμμετείχαν οι εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων και οι φοιτητές στη γενική απεργία που είχε προκηρυχθεί από την Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών Χιλής και την «Κοινωνική Ενότητα» μια συσπείρωση από πάνω από 70 συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ιταλίας, στο κέντρο του Σαντιάγο, όπου βρίσκεται η «Λα Μονέδα», το Προεδρικό Μέγαρο που έγινε γνωστό από τις εικόνες που κατέγραψε ο φακός κατά το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ κατά του προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό πυροδότησε τη χωρίς προηγούμενο εδώ και δεκαετίες λαϊκή αντίδραση, που ξεκίνησε από τους φοιτητές και εξαπλώθηκε σε όλο τον λαό. Παρά την ακύρωση του μέτρου οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας γιγαντώθηκαν με τους διαδηλωτές να απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και απορρίπτουν το μακιγιάζ που επιχειρεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα, με τον τελευταίο ανασχηματισμό και τις γενικόλογες εξαγγελίες. Επισημαίνουν επίσης ότι χρειάζονται ουσιαστικές συνταγματικές αλλαγές γιατί 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ δεν έχουν γίνει ουσιαστικές αλλαγές σε μια σειρά τομείς, το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα Υγείας και Περίθαλψης, την αγροτική οικονομία, τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Απαιτούν επίσης να σταματήσει η αστυνομική καταστολή που συνεχίζονται και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για τη δολοφονία 20 διαδηλωτών, να αφεθούν ελεύθεροι οι χιλιάδες κρατούμενοι στη διάρκεια των 12 ημερών που έχουν ξεσπάσει οι διαδηλώσεις.

Σε μια κίνηση που απέδωσε ως αποτέλεσμα της «πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα» ο πρόεδρος Πινιέρα ανακοίνωσε χθες την αναστολή δύο διοργανώσεων που είχε αναλάβει η χώρα του, τη Σύνοδο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC) και τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που είχαν προγραμματιστεί μέσα στο 2019.


Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»


Ατέχνως click