Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χιλιάδες ασφαλισμένοι χάνουν την περίθαλψή τους το 2019 βάσει βάρβαρης ρύθμισης της κυβέρνησης

Χιλιάδες ασφαλισμένοι χάνουν την περίθαλψή τους το 2019 αφού αντί για 50 ένσημα για την έκδοση βιβλιαρίου πλέον απαιτούνται 75 ένσημα βάσει της βάρβαρης ρύθμισης  (άρθρο 23 ν. 4529/2018) που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Η κυβέρνηση που υπερηφανεύεται ότι καλύπτει τους ανασφάλιστους (πετώντας το μπαλάκι σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥ) δημιουργεί νέους ανασφάλιστους!!! Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι…

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσιάζει ως κοινωνική πολιτική την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, τη στιγμή που όχι μόνο δημιουργεί καθημερινά νέους ανασφάλιστους, αλλά πετσοκόβει τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥ και προβλέπει ψίχουλα (της τάξης του ενός εμβολίου του χρόνο για κάθε ανασφάλιστο) για την κάλυψη τους. Και αυτό στο πλαίσιο της ασφυκτικής και επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στο χώρο της Υγείας:

  • Οι δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία μειώνονται το 2019 κατά 65 εκατ. ευρώ, που προστίθενται στις μειώσεις κατά 363 εκατ. ευρώ το 2018.
  • Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ παραμένει στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την «κάλυψη» των ανασφάλιστων και δεν επαρκούν ούτε για τα φάρμακά τους!
  • Αυξήθηκαν οι εισφορές των ασφαλισμένων

«Αποδείξαμε ότι ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων και οι ανισότητες στην Υγεία δεν είναι αποδεκτές (…) Σήμερα οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα, που εξακολουθούν να είναι πάνω από 2 εκατομμύρια, μπορούν πλέον με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να συνταγογραφούνται για τα φάρμακά τους, να πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, να νοσηλεύονται ή να χειρουργούνται στα νοσοκομεία δωρεάν και χωρίς διακρίσεις, να δέχονται εξειδικευμένη και ακριβή φροντίδα χωρίς καμιά χρέωση», υποστήριξε ο Ανδ. Ξανθός. Ποια είναι η αλήθεια; Η δαπάνη για την περίθαλψη των ανασφάλιστων έχει μετατεθεί στους υπόλοιπους εργαζόμενους μέσω του ΕΟΠΥΥ. Οι δωρεάν παροχές ισχύουν μόνο για ένα μικρό μέρος των ανασφάλιστων , με ατομικό εισόδημα έως 2.400 ευρώ το χρόνο. Οι υπόλοιποι πληρώνουν κανονικά συμμετοχή στις δαπάνες ή και εξολοκλήρου, όπως και οι ασφαλισμένοι. Η κάλυψη εξάλλου αφορά μόνο το δημόσιο σύστημα Υγείας, που σημαίνει ότι υποχρεώνονται σε μόνιμη ομηρία από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ακόμα και για μια απλή εξέταση, αφού τα ραντεβού είναι μακροχρόνια, με κίνδυνο για την υγεία τους.

Αυτά όσον αφορά το κάλπικο αφήγημα της κυβέρνησης που έχει αποδειχτεί μέγας αλχημιστής στην προσπάθειά της να κρύψει τη βάρβαρη ταξική φύση των πολιτικών της επιλογών.

Τη νέα ρύθμιση έκανε γνωστή ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος. Παραθέτουμε αυτούσια τη σχετική επιστολή του η οποία συνοδεύεται και με παράθεση της σχετικής εγκυκλίου του ΕΦΚΑ:

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.
Αθήνα 3/1/2019

Χιλιάδες ασφαλισμένοι χάνουν την περίθαλψή τους το 2019!
Απαιτούνται 75 ένσημα (ημέρες ασφάλισης)
αντί για 50 για την έκδοση βιβλιαρίου!

Να καταργηθεί η βάρβαρη ρύθμιση (άρθρο 23 ν. 4529/2018) που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Χιλιάδες ασφαλισμένοι που είχαν την ατυχία να χάσουν την εργασία τους ή δεν βρήκαν εργασία για τουλάχιστον τρεις (3) μήνες το 2018, θα βρεθούν χωρίς νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη, αφού δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα και παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, αν δεν έχουν εργαστεί τουλάχιστον 75 ημέρες το προηγούμενο έτος 2018, ενώ για τους αμειβόμενους με εργόσημο απαιτούνται 150 ημέρες ασφαλισης!

Αυτό θα συμβεί επειδή με πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (άρθρο 23 του ν. 4529/2018, ΦΕΚ Α 56), η βασική προϋπόθεση για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας για το 2019, για την έκδοση ή ανανέωση δηλαδή βιβλιαρίου υγείας, απαιτούνται 75 ημέρες ασφάλισης και όχι 50, όπως προβλεπόταν για τα προηγούμενα χρόνια!

Άμεση συνέπεια αυτής της σκληρής και αιφνίδιας ρύθμισης θα είναι από 1-3-2019 (που αρχίζει να εφαρμόζεται η νέα ρύθμιση) πολλοί συμπατριώτες μας που είχαν την ατυχία να μην εξασφαλίσουν 75 ημέρες ασφάλισης το 2018, να βρεθούν εκτός συστήματος περίθαλψης τόσο οι ίδιοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη τους.

Λεπτομέρειες αυτής της σκληρής νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέχει η υπ’αριθ. 20/2018 (αριθ.πρωτ. 553624/2018) εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.
Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση που ψήφισε αυτή την απαράδεκτη και πρωτοφανή σε σκληρότητα ρύθμιση αποκλείοντας χιλιάδες ασφαλισμένους από το δικαίωμα στην υγεία και την περίθαλψη λόγω των μνημονιακών συνθηκών στην αγορά εργασίας, να την καταργήσει άμεσα.

Ιδού η ρύθμιση του ν. 4529/2018

« Άρθρο 23
Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για υγειονομική περίθαλψη

1.α. Στον άμεσα ασφαλισμένο και στα μέλη οικογενείας του χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα και παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος εφόσον:

αα) Ο μισθωτός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον εβδομήντα πέντε (75) ημέρες εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου,

ββ) ο μη μισθωτός έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τρεις (3) μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων της υποπερίπτωσης αα΄ λαμβάνονται υπόψη και οι ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας ή ατυχήματος, οι ημέρες επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας, καθώς και οι ημέρες επιδότησης λόγω επίσχεσης εργασίας.

β. Η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται από την πρώτη Μαρτίου εκάστου έτους έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους με τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις. Ειδικά για τους μη μισθωτούς, η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται εφόσον, πλέον των προϋποθέσεων της υποπερίπτωσης ββ΄ της παρούσας παραγράφου, έχουν καταβληθεί οι απαιτητές εισφορές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4387/2016 έως και 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας ημερολογιακού έτους. Αν υπάρχει οφειλή, η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα, εφόσον η οφειλή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί και τηρείται η εξόφληση των δόσεων.

γ. Για τους εργαζόμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα στις εβδομήντα πέντε (75) ημέρες ασφάλισης συμπεριλαμβάνονται η προσαύξηση 20% και οι ημέρες αδείας.

δ. Για τους εργάτες γης απασχολούμενους σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ – αμειβόμενους με εργόσημο παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, εφόσον έχουν συμπληρώσει εκατόν πενήντα (150) ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

ε. Οι μετακλητοί εργάτες γης – πολίτες τρίτων χωρών και οι μετακλητοί αλλοδαποί αλιεργάτες της παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 αποκτούν ασφαλιστική ικανότητα για υγειονομική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας τους και αυτή διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας τους.

στ. Οι μαθητευόμενοι ή εκπαιδευόμενοι ή καταρτιζόμενοι και οι απασχολούμενοι σε προγράμματα του ΟΑΕΔ δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, της εκπαίδευσης ή της κατάρτισης ή του προγράμματος. ».