Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι διαδήλωσαν ενάντια στην εκμετάλλευση και στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Πολύ μεγάλη και μαχητική η πορεία και η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά 2018, στην Αθήνα, όπου οι διαδηλωτές με κεντρικό σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών» τίμησαν αγωνιστικά την 1η του Μάη.

pame3

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ξεκίνησε με ένα λαϊκορεμπέτικο τραγούδι, εμπνευσμένο από τη δράση του αγωνιζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης, την άνοιξη του 1999, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Ακολούθησε το τραγούδι για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και ιδιαίτερα για την παλικαρίσια στάση της νεαρής Αχέντ Ταμίμι που σήμερα είναι φυλακισμένη στο Ισραήλ.

pame2

Στην απεργιακή συγκέντρωση διαβάστηκε μήνυμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για την Εργατική Πρωτομαγιά, η Κοινή Διακήρυξη 25 Συνδικάτων από 16 χώρες ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και χαιρετισμός τούρκικων Συνδικάτων.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι και ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΣΛΟΓΚΑ της Σερβίας. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

pame1

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ύμνο της Διεθνούς που τραγούδησε η χορωδία του ΠΑΜΕ και μαζί τους όλοι οι συγκεντρωμένοι.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Τους διαδηλωτές συνόδευαν τα άρματα  με μηνύματα κατά του πολέμου, των πλειστηριασμών και υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

pame4

Μετά την άφιξή τους στην πρεσβεία, οι διαδηλωτές παρέμειναν αρκετή και τα συνθήματα δυνάμωναν όλο και περισσότερο με τους διαδηλωτές να καταδικάζουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που δίνει γη και ύδωρ για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης και για να εξαπολύονται πόλεμοι και επεμβάσεις σε βάρος των λαών:  «Κόκκινη Πρωτομαγιά – πρωτοπόρα εργατιά», «Ζήτω, ο Μάης των εργατών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» και «Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή»

pame5

Γιώργος Πέρρος: «Οι λύσεις έρχονται από την οργανωμένη δράση, πέρα κι έξω από τον καπιταλιστικό μονόδρομο»

Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα υπογράμμισε ότι «132 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, συναντιόμαστε και σήμερα για να τιμήσουμε τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος σε όλον τον κόσμο αλλά και τη χώρα μας, να συνεχίσουμε τον αδικαίωτο αγώνα των χιλιάδων νεκρών. Συναντιόμαστε για να επιβεβαιώσουμε για μια ακόμα φορά τον όρκο μας ότι θα φτάσουμε τον αγώνα, ως την τελική νίκη των λαών. Ως τη μέρα που θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σύστημα που γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Υπογράμμισε ότι «η εργατική τάξη από την εμφάνιση της μέχρι και σήμερα τίποτα δεν απέσπασε χωρίς το δικό της αγώνα, χωρίς τη δική της οργάνωση, χωρίς τις θυσίες χιλιάδων εργατών και εργατριών, χωρίς τη διαρκή πάλη και μέτωπο απέναντι στην εξουσία των αφεντικών».

«Τον αγώνα για 8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ανάπαυσης, 8 ώρες ελεύθερο κοινωνικό χρόνο πριν από 132 χρόνια τον χαρακτήριζαν τρέλα. Την τρέλα του 8ωρου! Σήμερα, με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τον τεράστιο πλούτο που παράγεται, μας ξαναγύρισαν ενάμιση αιώνα πίσω! Να διεκδικούμε ξανά ελεύθερο χρόνο, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «όποτε το εργατικό κίνημα υποχωρούσε, χάνονταν μέσα σε μια νύχτα δικαιώματα κατεκτημένα με θυσίες. Γι’ αυτό και ο αγώνας μας στοχεύει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην άνοδο των αγώνων, κυρίως όμως στην τελική νίκη των λαών».

pame6

«Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουμε σήμερα. Αυτόν τον δρόμο καλούμε να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της χώρας. Το οφείλουμε σε αυτούς που πάλεψαν πριν από εμάς, στους χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας. Στους νεκρούς του Σικάγο, στους νεκρούς εργάτες των πρώτων απεργιών στη χώρα μας, στους εργάτες της 1ης ματωμένης πρωτομαγιά στην Ελλάδα το 1924, στον Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής, την 1η Μάη του 1944» είπε ο κ. Πέρρος.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την απελευθέρωση από σήμερα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων για χρέη σε τράπεζες και δημόσιο ακόμα και για 500 ευρώ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπορούσε να δώσει καλύτερη συνέχεια στα γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας, όταν έστειλε στα νοσοκομεία και στα δικαστήρια νέους ανθρώπους, προστατεύοντας με ΜΑΤ, καταστολή και χημικά το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν».

Είπε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση «όλο και πιο πυκνά μιλούν για έξοδο από τα μνημόνια και για την επερχόμενη τάχα “δίκαιη ανάπτυξη”» και παράλληλα «ψηφίζουν ένα – ένα τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, όπως έκαναν με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σειρά έχουν η Λάρκο, τα νερά και ο κατάλογος μακρύς». «Προετοιμάζουν το επόμενο μνημόνιο ως το “Εθνικό στρατηγικό σχέδιο”. Ένα σχέδιο που έχει συνολικά τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, του μαύρου μετώπου που συναντήσαμε, να υπονομεύει και να λυσσάει, γιατί το ΠΑΜΕ τους χάλασε τη σιγή ασυρμάτου που ήθελαν να επιβάλλουν, όταν περνούσαν τα μέτρα, η περιστολή της απεργίας, οι πλειστηριασμοί, οι κόφτες, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και όταν έδιναν γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές για να βομβαρδίσουν τη Συρία», ανέφερε

pame8

«Πρωτοστατούμε στην πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων, για ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, κοινωνικές παροχές», είπε ο κ. Πέρρος, επισημαίνοντας ότι «οι συνάδελφοι Μεταλλεργάτες στη Ζώνη, οι Οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στα Τρόφιμα-Ποτά, οι Υγειονομικοί, οι Εκπαιδευτικοί που παλεύουν για προσλήψεις ενάντια στις άθλιες εργασιακές σχέσεις λάστιχο, είναι μόνο ορισμένοι κλάδοι που δείχνουν το δρόμο στις σημερινές συνθήκες υποχώρησης του κινήματος. Έδειξαν το δρόμο της οργάνωσης της πάλης που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι κλάδοι. Έδειξαν το δρόμο της αλλαγής των συσχετισμών, της μαζικοποίησης των Σωματείων, της βελτίωσης της λειτουργίας τους, του ταξικού προσανατολισμού, που είναι οι όροι για την ανασύνταξη του κινήματος».

«Ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει, περιμένοντας να καλύτερες μέρες από τα αφηγήματα της “μεταμνημονιακής εποχής” και τη “δίκαιη ανάπτυξη” που του λέει η κυβέρνηση. Η σημερινή αρνητική κατάσταση δεν αλλάζει κάνοντας νέες θυσίες και καταπίνοντας νέα παραμύθια. Οι λύσεις έρχονται από την οργανωμένη δράση, πέρα κι έξω από τον καπιταλιστικό μονόδρομο, της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση και τον αγώνα εναντίον της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των κομμάτων του, των νέων και παλιών αντεργατικών μνημονίων, στην πάλη με προοπτική να κάνουν οι εργαζόμενοι δικό τους τον πλούτο που παράγουν», κατέληξε στην ομιλία του ο Γιώργος Πέρρος.