Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χιλιάδες τα θύματα της χολέρας που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη

Ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο στην Υεμένη, όπου η επιδημία από τα τέλη Απριλίου έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, 503.484 ύποπτα κρούσματα και 1.975 θάνατοι που οφείλονται στη χολέρα έχουν καταγραφεί σ` αυτή την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η επιδημία έχει σαφώς επιβραδυνθεί από τις αρχές Ιουλίου, όμως προειδοποίησε πως η νόσος εξακολουθεί να προσβάλλει περίπου 5.000 ανθρώπους την ημέρα.

Η χολέρα που πλήττει το λαό της Υεμένης είναι ένα από τα αποτελέσματα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και του ναυτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Οι τρομερές συνέπειες της επέμβασης στη χώρα αυτή της Αραβικής Χερσονήσου αποτυπώνονται και στο γεγονός ότι το 50% του συνολικού πληθυσμού της, που είναι σχεδόν 28 εκατομμύρια, υποσιτίζεται σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ τον περασμένο Δεκέμβρη. Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν ότι οκτώ στα δέκα παιδιά πλήττονται από τον υποσιτισμό και κάθε 10 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας ασθενειών που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί!

Έπειτα από μια πρώτη επιδημία πέρυσι, η χολέρα επανεμφανίσθηκε τον Απρίλιο σ` αυτή τη φτωχή χώρα των 27 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η σύγκρουση περιπλέκει τις παραδόσεις φαρμάκων και την άφιξη της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εκατομμύρια Υεμενίτες δεν έχουν πόσιμο νερό, κάτι που διευκολύνει τη διάδοση της επιδημίας.

“Το προσωπικό υγείας στην Υεμένη εργάζεται σε επικίνδυνες συνθήκες”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους.

“Χιλιάδες άνθρωποι είναι άρρωστοι, όμως δεν υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία, φάρμακα, πόσιμο νερό”, αναφέρει ακόμη προσθέτοντας πως πολλοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν να πληρωθούν εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από το 99% των προσώπων που προσβάλλονται από τη χολέρα μπορούν να επιβιώσουν, αν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Όμως περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Υεμενίτες δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε στοιχειώδη περίθαλψη.

Ο Τέντρος κάλεσε τα μέρη της σύγκρουσης, που από τον Μάρτιο 2015 έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 8.300 ανθρώπους, να αναζητήσουν επειγόντως μια πολιτική λύση.

“Οι Υεμενίτες δεν μπορούν πια να ανέχονται άλλο αυτή την κατάσταση. Έχουν ανάγκη την ειρήνη για να ανοικοδομήσουν τη ζωή και τη χώρα τους”, υπογράμμισε.

Πηγες: 902.gr – dialogos.com.cy