Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χορηγήθηκε άσυλο στον τούρκο αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά

Με απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, ο Τούρκος δημοσιογράφος Τουργκούτ Καγιά πήρε το πολυπόθητο πολιτικό άσυλο. Σημειώνεται ότι ο Καγιά βρίσκεται σε απεργία πείνας για 50 μέρες και νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Ο αιτών πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, δημοσιογράφος και ιστορικός στο επάγγελμα, είχε ξεκινήσει απεργία πείνας ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος. Ο Άρειος Πάγος είχε αποφασίσει υπέρ της έκδοσης του Καγιά στην Τουρκία, ξεσηκώνοντας κύμα αλληλεγγύης υπέρ του τούρκου αγωνιστή. Στην Τουρκία έχει υποστεί σοβαρά βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές και έχει περάσει χρόνια στην απομόνωση (6 χρόνια σε κελιά τύπου «F») εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Συνελήφθη αρχικά στα μέσα Απρίλη του 2015, μαζί με άλλους τρεις Τούρκους, σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά μελών της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη. Απελευθερώθηκε και συνελήφθη ξανά τον περασμένο Φλεβάρη από τις ελληνικές αρχές, ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.

Σε προηγούμενη καταγγελία του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας για κακομεταχείριση, η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχτεί εξωδικαστικό συμβιβασμό λόγω των συντριπτικών αποδεικτικών στοιχείων εναντίον της.

Κατά της έκδοσης του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία είχε ταχθεί το ΚΚΕ (ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θ.Παφίλης είχε επικοινωνήσει προσωπικά με τον υπουργό δικαιοσύνης Σ.Κοντονή), αλλά και το οργανώμένο ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, ενώ σχετικές ανακοινώσεις είχαν εκδόσει η ΕΕΔΥΕ και η ΕΕΔΔΑ.