• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ψηφοφόρους

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες που:

α. Εχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή, όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1996). Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι γεννηθέντες το έτος 1997 οι οποίοι δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων (διαδικασία που γίνεται από 1η έως και το τέλος Φλεβάρη κάθε χρόνο) δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές.

β. Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Εξαιρούνται αυτής της υποχρέωσης όσοι είναι πάνω από εβδομήντα (70) ετών και όσοι κατά τη μέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται στο εξωτερικό. Επίσης, εξαιρούνται οι ετεροδημότες που έχουν γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του αριθμού των σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.

ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Η εκτέλεση του καθήκοντος μέλους της εφορευτικής επιτροπής είναι υποχρεωτική και απαλλαγή δίνεται για λόγους υγείας και σε συνεννόηση με το δικαστικό αντιπρόσωπο.

Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται είτε με την αστυνομική τους ταυτότητα (ακόμα και η «κομμένη») ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (έστω κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Οι ένστολοι ψηφίζουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Επισημαίνεται ότι ανοιχτά θα είναι για το κοινό, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Γενάρη, τα γραφεία Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών της Αστυνομίας για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων. Ειδικότερα, το Σάββατο 24 Γενάρη τα γραφεία θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή των εκλογών από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Τα γραφεία θα εκδίδουν και θα αντικαθιστούν ταυτότητες αυθημερόν.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ: Οι ψηφοφόροι που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη του 2014 (και δεν ζήτησαν να ξεγραφτούν στο μεταξύ), ώστε να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους και όχι στο δήμο στους βασικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι. Στην περίπτωση αυτή, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους που είναι γραμμένοι, υπάρχει η ένδειξη «Ε» δίπλα στο όνομά τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα στους καταλόγους του οποίου υπάρχει η ένδειξη «Ε». Οι ετεροδημότες ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, αμιγή ή μεικτά.

Οι ψηφοφόροι που είχαν κάνει εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές του Μάη 2014 αλλά δεν έκαναν αίτηση ώστε να επιστρέψουν στους δήμους όπου ήταν γραμμένοι παλαιότερα – ή την έκαναν μετά την 31η Οκτώβρη – ψηφίζουν στο δήμο στον οποίο μεταδημότευσαν για να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα. Για τους τελευταίους γίνεται μνεία του γεγονότος στο βιβλίο πρακτικών και αναγράφονται τα στοιχεία τους στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας.

Το στρατιωτικό προσωπικό (όπως αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες) που εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία σε δήμο διαφορετικό από το δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένο, ψηφίζει με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στρατιωτικών σε εκλογικό τμήμα του δήμου όπου εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία.

Οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και το πλοίο τους βρίσκεται σε λιμάνι άλλου δήμου από αυτόν στον οποίο είναι γραμμένοι, ψηφίζουν στο δήμο του λιμανιού όπου βρίσκεται το πλοίο, με το ναυτικό τους φυλλάδιο και με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ναυτικών που έχουν συνταχθεί.

Οι κρατούμενοι, που δεν έχουν στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, ψηφίζουν με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, μέσα στο κατάστημα κράτησής τους.

Οι υποψήφιοι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι υποψήφιοι βουλευτές. Αν ψηφίσουν στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, οφείλουν να ψηφίσουν αποκλειστικά στο εκλογικό τμήμα που είναι γραμμένοι.

Αν κάποιος ψηφοφόρος (και ειδικά οι ετεροδημότες) δεν έχει μάθει ακόμα πού ψηφίζει πρέπει να σπεύσει να αναζητήσει άμεσα το εκλογικό τμήμα που θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στην ιστοσελίδα «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» (http://www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm).

Μέχρι και την Κυριακή από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα θα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή του υπουργείου Εσωτερικών (213.136.1500) όπου μπορούμε να μάθουμε πού ψηφίζουμε.

Μάθε που ψηφίζεις!

Αν κάποιος ψηφοφόρος δεν έχει μάθει ακόμα πού ψηφίζει, μπορεί να αναζητήσει το εκλογικό τμήμα που θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στην ιστοσελίδα και την τηλεφωνική γραμμή του υπουργείου Εσωτερικών, που θα λειτουργούν και την ημέρα των εκλογών.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικων «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» (http://www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm) θα ενημερωθεί για το εκλογικό του τμήμα αφού συμπληρώσει τα στοιχεία που θα του ζητηθούν. Στη σχετική εφαρμογή οι ψηφοφόροι μπορούν να δουν τη διεύθυνση του σχολείου και χάρτη που θα τους διευκολύνει να πάνε στο σημείο.

Μέχρι την Κυριακή 25 Γενάρη, μέρα της ψηφοφορίας (από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα), θα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή του υπουργείου Εσωτερικών (213.136.1500) όπου μπορούμε να μάθουμε πού ψηφίζουμε.

Προσοχή! Οι ετεροδημότες πρέπει να μάθουν άμεσα και έγκαιρα πού ψηφίζουν

Όλοι οι ετεροδημότες πρέπει να ψάξουν να βρουν ΑΜΕΣΑ και ΕΓΚΑΙΡΑ πού ψηφίζουν. Υπάρχει το εξής σοβαρό θέμα:

Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 40 εκλογέων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια -ανεξάρτητα από το εάν έχουν καταθέσει αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη 2014 και ανεξάρτητα από το εάν ψήφισαν ως ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους στις ευρωεκλογές- δεν θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στον τόπο κατοικίας τους, γιατί δεν συστάθηκε ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών.

Για παράδειγμα: Κάποιος από την εκλογική περιφέρεια της Ευρυτανίας για να ψηφίσει στον τόπο που κατοικεί -για παράδειγμα στην εφετειακή περιφέρεια Εύβοιας που περιλαμβάνει τους Νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας- θα πρέπει να έχει συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα Ευρυτάνων εκλογέων που κατοικούν στους Νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας. Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 40 εκλογέων από την Ευρυτανία, τότε δεν μπορεί να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας (Βοιωτία ή Εύβοια), αλλά ψηφίζει στην Ευρυτανία, στο δήμο που είναι εγγεγραμμένος.

Αυτό ισχύει ακόμα κι αν ψήφισε ως ετεροδημότης στις ευρωεκλογές του 2014, γιατί, στις ευρωεκλογές όλη η χώρα θεωρείται μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Γι’ αυτό υπάρχει ο κίνδυνος, ένας ετεροδημότης ψηφοφόρος που ψήφισε στον τόπο κατοικίας του στις ευρωεκλογές του 2014, τώρα να μην μπορεί να κάνει το ίδιο, παρόλο που έχει κανονικά γραφτεί τους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Επομένως, ειδικά οι ετεροδημότες ψηφοφόροι πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Πού ψηφίζω», για να επιβεβαιώσουν ότι μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, διαφορετικά να προγραμματίσουν τη μετάβασή τους στο δήμο, στους βασικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, ώστε να μη χαθεί καμία «κόκκινη» ψήφος.

Ανοιχτά για ταυτότητες τα γραφεία της αστυνομίας

Ανοικτά θα είναι για το κοινό, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, τα γραφεία Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών της Αστυνομίας για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων.

  • Σήμερα Σάββατο θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

  • Αύριο Κυριακή θα λειτουργήσουν από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Οι ταυτότητες θα εκδίδονται αυθημερόν, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επίσης, το Σαββατοκύριακο θα είναι ανοικτές οι υπηρεσίες των Δήμων που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ψηφοφόροι και οι αντιπρόσωποι των δικαστικών αρχών.

Πηγές: Ριζοσπάστης και 902.gr