• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ψηφοφόρους

Η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές στις 25 Γενάρη του 2015 ξεκίνησε και επισήμως στις 31 Δεκέμβρη 2014, με τη θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών και τις υπόλοιπες σχετικές ανακοινώσεις του ισχύουν τα εξής:

Για τους ετεροδημότες: Δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και όσοι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη 2014. Αντίθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, όσοι υπέβαλαν αίτηση μετά την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να ψηφίσουν εκεί που ήταν έως τώρα εγγεγραμμένοι.

Για τους κατοίκους του εξωτερικού: Για τους κατοίκους του εξωτερικού, αλλά και όσους θα είναι εκτός χώρας τη μέρα των εκλογών δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το σημείο που θα βρίσκονται. Ψηφίζουν αποκλειστικά στην Ελλάδα και στο δήμο του οποίου στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι.

Για τους στρατιωτικούς και τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας: Οι στρατιωτικοί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Για τους νέους εκλογείς: Με την αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και με επίκληση προσχηματικών «νομικών αδυναμιών», αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή τους στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι γεννηθέντες το 1997 νέοι εκλογείς (περίπου 100.000 άτομα), καθώς, παρότι από την 1/1/2015 απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να λάβει τα αναγκαία μέτρα (όπως αυτά υποδείχθηκαν τεκμηριωμένα και από τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ) προκειμένου να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Το ΚΚΕ διεκδικεί να διασφαλισθεί άμεσα το δικαίωμα ψήφου των συγκεκριμένων εκλογέων.

Κατά τα άλλα, με τα τωρινά δεδομένα, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους με δικαίωμα ψήφου είναι όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31/12/1996.

Οι εκλογικές προθεσμίες που «τρέχουν»

Σε ό,τι αφορά την ίδια την εκλογική διαδικασία, μέχρι τις 25 Γενάρη, οι κυριότερες εκλογικές προθεσμίες που απομένουν είναι οι εξής:

12 Γενάρη

Λήγει η προθεσμία των (12) δώδεκα ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών των κομμάτων (των υποψηφίων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας) και των βουλευτών Επικρατείας.

14 Γενάρη

Ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

16 Γενάρη

Λήγει η προθεσμία των (8) οκτώ πλήρων ημερών, ΠΡΙΝ από τη μέρα των εκλογών για την παράδοση από τα κόμματα στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού των ψηφοδελτίων για τα κοινά εκλογικά τμήματα των εκλογικών περιφερειών.

18 Γενάρη

Λήγει η προθεσμία των (6) έξι πλήρων ημερών, ΠΡΙΝ από τη μέρα των εκλογών για την παράδοση από τα κόμματα στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού των ψηφοδελτίων για τα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.

Πηγή: 902.gr