Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χρήσιμες πληροφορίες για ψηφοφόρους και εκλογικούς αντιπροσώπους 🤔 για τη μέρα των εκλογών

Γενικά για τους ψηφοφόρους

Επισημαίνουμε ότι όλοι πρέπει να δουν πού ψηφίζουν στο Μάθε Πού Ψηφίζεις πριν μεταβούν στο εκλογικό τους τμήμα. Θυμίζουμε ότι σε αυτές τις εκλογές τα εκλογικά τμήματα έχουν μειωθεί κατά πολύ, δεν είναι τα ίδια με τις τοπικές ή βουλευτικές εκλογές.

Αν κάποιος ψηφοφόρος ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ στο ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ, ενώ έχει ψηφίσει σε προηγούμενες εκλογές, χρειάζεται να μεταβεί στον δήμο που είναι εγγεγραμμένος και να ζητήσει ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΦΘΕΝΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΙΣ. Οι δήμοι θα λειτουργούν κανονικά τη μέρα των εκλογών και είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν το σχετικό πιστοποιητικό. Με αυτό, ο ψηφοφόρος μπορεί να πάει να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου που είναι εγγεγραμμένος.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατ’ ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομα καθενός από αυτούς, σταυρό προτίμησης (άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 4255/2014).

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα που θα βρίσκονται τη μέρα της ψηφοφορίας (άρθρο 5 παρ. 3 ν. 4255/2014, σε συνδ. με άρθρο 88 παρ. 3 ΠΔ 26/2012). Αν ψηφίσουν στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, οφείλουν να ψηφίσουν αποκλειστικά στο εκλογικό τμήμα στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.

Οι ετεροδημότες που είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων που κατοικούν, θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς. Στην περίπτωση αυτή, οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι (δηλαδή οι κατάλογοι του δήμου ή της κοινότητας όπου οι ετεροδημότες είναι εγγεγραμμένοι), πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη φέρουν την ένδειξη Ε. Οι πιο πάνω ετεροδημότες απαγορεύεται να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στον δήμο ή την κοινότητα στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Ειδικά για όσους έχουν κάνει αίτηση να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο
 • Οσοι αν παρότι έκαναν αίτηση δεν ψήφισαν τελικά, καθώς και
 • Οσοι ψήφισαν αλλά δεν έφτασε έγκαιρα ο φάκελός τους στις επιτροπές συλλογής, οπότε ΔΕΝ έχουν λάβει ενημερωτικό μέιλ ότι παραλήφθηκε ο φάκελός τους

ΜΠΟΡΟΥΝ να μεταβούν και να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα που είναι γραμμένοι από τις 11 το πρωί της Κυριακής και μετά.

Μέχρι εκείνη την ώρα θα έχουν σταλεί επιπλέον εκλογικοί κατάλογοι στους δικαστικούς αντιπροσώπους με τα ονόματα όσων ΔΕΝ έχουν ψηφίσει με επιστολική ψήφο παρότι έκαναν σχετική αίτηση.

Για τους εκλογικούς αντιπροσώπους

Η δουλειά του εκλογικού αντιπροσώπου του ΚΚΕ έχει μεγάλη σημασία για τη διασφάλιση της γνησιότητας του εκλογικού αποτελέσματος, ιδιαίτερα όσον αφορά το ψηφοδέλτιο του Κόμματος.

Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι οφείλουν κατά την έναρξη της ψηφοφορίας (ή όταν προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα) να επιδείξουν στον δικαστικό αντιπρόσωπο τον διορισμό τους, έχοντας μαζί και την ταυτότητά τους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει την υποχρέωση να δεχτεί την παρουσία του εκλογικού μας αντιπροσώπου.

Α. Μεταξύ άλλων, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι
μέχρι να κλείσουν οι κάλπες
 • Ελέγχουν ότι υπάρχει στο εκλογικό τμήμα επαρκής αριθμός ψηφοδελτίων του ΚΚΕ και ότι αυτά δεν είναι τσαλακωμένα ή σχισμένα ή μουντζουρωμένα κ.λπ. Αν δεν υπάρχουν καθόλου ψηφοδέλτια του συνδυασμού μας, ζητάει να μην αρχίσει η ψηφοφορία, μέχρι να έρθουν και καλεί (σύμφωνα με το άρθρο 74 παρ. 1 της εκλογικής νομοθεσίας, δηλαδή του ΠΔ. 26/2012) την εφορευτική επιτροπή να φροντίσει αμέσως να εφοδιάσει το εκλογικό τμήμα με τον αναγκαίο αριθμό ψηφοδελτίων. Ταυτόχρονα, ειδοποιεί κατεπειγόντως το Κόμμα.
 • Αξιώνουν να μην μπαινοβγαίνουν και να μην παραμένουν στο εκλογικό τμήμα άτομα, οποιαδήποτε και αν είναι, παρά μόνο για να ψηφίσουν. Να μην παρευρίσκεται ένοπλη δύναμη της αστυνομίας στον τόπο της ψηφοφορίας και γύρω από αυτόν, παρά μόνο για τις ανάγκες φρούρησης των εκλογικών τμημάτων. Να μην μπαίνει και να μην πλησιάζει το εκλογικό τμήμα οποιοσδήποτε εκλογέας ή μη, που να φέρει όπλο ή άλλο όργανο επίθεσης (π.χ. ρόπαλο). Η απαγόρευση αυτή περιλαμβάνει και την περίπτωση που φέρει κανείς όπλο υπηρεσιακό. Ενας τέτοιος εκλογέας θα έρθει άοπλος για να ψηφίσει (άρθρο 5 παρ. 3 ν. 4255/2014 σε συνδ. με άρθρο 87 ΠΔ 26/2012).
 • Να δίνεται στον εκλογέα, εκτός από τον φάκελο, ο οποίος πρέπει να έχει τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου, ένα πακέτο ψηφοδελτίων με όλους τους συνδυασμούς. Ο εκλογέας υποχρεούται να πάρει τα ψηφοδέλτια, έστω και αν δηλώσει ότι έχει έτοιμο δικό του ή οτιδήποτε παρόμοιο.
 • Να αποσύρεται ο εκλογέας στο ιδιαίτερο παραβάν, αφού παραλάβει τα ψηφοδέλτια και τον εκλογικό φάκελο, και να κάνει εκεί την επιλογή του, βάζοντας το ψηφοδέλτιο που επιθυμεί στον φάκελο και να ρίχνει τον φάκελο κλεισμένο μέσα στην κάλπη.
Β. Μεταξύ άλλων, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι,
κατά τη διαδικασία της διαλογής, χρειάζεται να ξέρουν ότι

1. Μόλις τελειώσει η ψηφοφορία γίνεται πρακτικό που αναφέρει τον συνολικό αριθμό των εκλογέων που είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, τον αριθμό των ψηφισάντων, την ώρα που τελείωσε η ψηφοφορία και τη βεβαίωση ότι η κάλπη επιθεωρήθηκε και οι σφραγίδες του κλεισίματος βρέθηκαν άθικτες.

2. Ανοίγεται η κάλπη και πρώτα μετρώνται οι φάκελοι, για να βρεθεί αν είναι τόσοι, όσοι και αυτοί που ψήφισαν. Αν βρεθεί διαφορά ύστερα από δεύτερη καταμέτρηση, αφαιρούνται όλοι οι φάκελοι που δεν έχουν τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Αν οι ασφράγιστοι είναι περισσότεροι από τους πλεονάζοντες, αφαιρούνται και πετιούνται στην τύχη τόσοι όσοι οι πλεονάζοντες. Αν μετά την αφαίρεση των ασφράγιστων φακέλων υπάρχουν κι άλλοι πλεονάζοντες, ρίχνονται στην κάλπη όλοι οι σφραγισμένοι και αφαιρούνται στην τύχη τόσοι, όσος ο αριθμός των πλεοναζόντων. Αυτοί ανοίγονται πρώτοι και καταχωρούνται στα πρακτικά ο αριθμός και το περιεχόμενό τους, χωρίς όμως αυτά να υπολογίζονται στη διαλογή.

3. Σε συνέχεια ανοίγονται οι φάκελοι ένας ένας από τον δικαστικό αντιπρόσωπο και αφού εξακριβωθεί αν είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο που περιέχει και που ελέγχεται απ’ όλα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και τους αντιπροσώπους, αριθμείται και μονογράφεται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο και σημειώνεται ο αριθμός του στους ειδικούς πίνακες.

4. Ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους από τους προβλεπόμενους σταυρούς προτίμησης, προσμετράται υπέρ του συνδυασμού ως έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός (άρθρο 4 παρ. 1 τελευταίο εδάφιο του ν. 4255/2014).

5. Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με μολύβι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης ή με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης. Αν έχει σημειωθεί με άλλο χρώμα είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο.

6. Αντίστοιχα άκυρα θεωρούνται τα ψηφοδέλτια:

 • Όποιο ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά, είναι άκυρο (με εξαίρεση τα λευκά ψηφοδέλτια σε περίπτωση έλλειψης εντύπων και υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με τα παραπάνω).
 • Απαγορεύεται να γράψει κανείς με το χέρι σε ψηφοδέλτιο έντυπο. Ενα τέτοιο ψηφοδέλτιο είναι άκυρο.
 • Εάν στο έντυπο ψηφοδέλτιο γίνουν διαγραφές ή προσθήκες που μαρτυρούν ότι έγιναν επίτηδες σαν διακριτικό γνώρισμα, τότε το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο.
 • Απαγορεύεται αλλοίωση του περιεχομένου στο ψηφοδέλτιο. Επίσης, απαγορεύεται και κάνουν άκυρο το ψηφοδέλτιο λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις και σημάδια που παραβιάζουν τη μυστικότητα της ψήφου.
 • Αν οι διαστάσεις του ψηφοδελτίου ή το χρώμα του ή η τυπογραφική μελάνη διαφέρουν ουσιωδώς (δηλαδή μια ασήμαντη διαφορά δεν έχει επιρροή) από εκείνα που χορηγεί το Δημόσιο, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο.
 • Στίγματα, σημεία ή λέξεις σημειωμένες στον εκλογικό φάκελο, εφόσον θα κριθούν ως διακριτικά γνωρίσματα που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας, συνεπάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που είναι μέσα στον φάκελο.
 • Αν βρεθούν στον φάκελο δύο ή περισσότερα ψηφοδέλτια του ίδιου κόμματος ή ίδιου συνδυασμού ή διαφορετικών κομμάτων ή συνδυασμών.

7. Ο εκλογικός αντιπρόσωπος για κάθε παραβίαση της διαδικασίας της ψηφοφορίας που μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε βάρος του ΚΚΕ, πρέπει να υποβάλει έγγραφη ένσταση, η οποία παραδίδεται στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σημειώνεται στο πρακτικό της ψηφοφορίας ή της διαλογής. Οσες ενστάσεις δεν μπορούν να επιλυθούν αμέσως κατά την ψηφοφορία, συζητούνται και επιλύονται στο τέλος της ψηφοφορίας και πριν αυτή κηρυχθεί περαιωμένη. Στόχος θα πρέπει να είναι οι υποβληθείσες από τον αντιπρόσωπό μας ενστάσεις να επιλυθούν αμέσως μετά την υποβολή τους.

Για τις ενστάσεις (και για κάθε άλλο ζήτημα που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας) αποφασίζει η εφορευτική επιτροπή αιτιολογημένα.

8. Στο τέλος της διαλογής συντάσσεται πρακτικό των αποτελεσμάτων, το οποίο, όπως και όλα τα άλλα πρακτικά, υπογράφεται και από τον αντιπρόσωπο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ώστε το πρακτικό αυτό που αναφέρει, εκτός των άλλων, τον αριθμό των ψηφοδελτίων που πήρε κάθε συνδυασμός, να ανταποκρίνεται προς την αλήθεια γιατί σ’ αυτό θα βασιστούν τα συνολικά τελικά αποτελέσματα.

Προσοχή!
Ρίχνουμε το σωστό ψηφοδέλτιο στην κάλπη

Την Κυριακή χιλιάδες ψηφοδέλτια του ΚΚΕ πρέπει να πέσουν στην κάλπη και να μην υπάρξει καμία αναποδιά. Προσοχή χρειάζεται ώστε να μην μπερδέψει κάποιος το ψηφοδέλτιο του Κόμματος με κάποιο παρεμφερές από άλλο συνδυασμό, καθώς υπάρχουν αρκετά τέτοια. Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ έχει πάνω το γνωστό έμβλημά του με τα τρία γράμματα και το σφυροδρέπανο, όπως φαίνεται και στην εικόνα. Από κάτω γράφει «Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας» και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο.

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter