Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χρήστος Τσάγκας

Στις 17 Μαρτίυο 2017 έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Τσάγκας έχοντας διαγράψει μια σημαντική πορεία στο θέατρο. Ο Χρίστος Τσάγκας γεννήθηκε στην Ανάληψη Βοιωτίας το 1939.

Πρωταγωνίστησε σε περισσότερα από 40 θεατρικά έργα και σκηνοθέτησε περίπου άλλα τόσα. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του θεάτρου, όπως τον Δημήτρη Χορν, την Κατίνα Παξινού, την Αννα Συνοδινού, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, την Μελίνα Μερκούρη, τον Δημήτρη Μυράτ, την Βούλα Ζουμπουλάκη, το «Θέατρο Τέχνης», κ.ά.

Σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αποφοίτησε το 1960. Ηταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών του Δημοτικού Θεάτρου Νέας Ιωνίας και συνιδρυτής του θιάσου «Παλκοσένικου» και του θεάτρου «Κνωσός», όπου ανέβασε έργα κλασικού ρεπερτορίου. Επαιξε στα έργα «Αγριόπαπια» (1977), «Η παρεξήγηση» (1988), «Κρουαζιέρα» (1976), «Μια νύχτα άνω κάτω» (1987), «Ο θείος Βάνιας» (1986), «Ο λάκκος και η φάβα» (1976), «Ο μικρός Εϊολφ» (1978), «Οι εξόριστοι» (1979), κ.ά.

Πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 25 ταινίες, μεταξύ των οποίων «Μέχρι το πλοίο» του Αλέξη Δαμιανού, «Σιλουέτες» του Κώστα Ζώη, «Παραγγελιά» του Παύλου Τάσιου κ.ά. Συμμετείχε και σε περισσότερα σίριαλ.

Συνολικά 27 κινηματογραφικά έργα και 21 τηλεοπτικά αποτυπώνουν την μεγάλη του παρουσία στο Ελληνικό θέατρο.

Με τη χαρακτηριστική του φωνή, μας ταξίδεψε στην ποίηση των Καβάφη, Ρίτσου, Ελύτη κ.ά.