Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χρυσαυγίτικη πλαστογράφηση του Ελύτη για να ντύσουν τη μισαλλοδοξία τους

Ο χρυσαυγίτης Γερμενής έκλεισε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας, όπως είπε, τα λόγια του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος υποτίθεται ότι είπε αναφερόμενος στη γειτονική χώρα, το μισαλλόδοξο και απαξιωτικό «Το μόνο όνομα με τον όρο Μακεδονία που είναι αποδεκτό για τα Σκόπια είναι: Ψευδομακεδονία».

Όμως πρόκειται περί πλαστογράφησης (συνηθισμένοι σε αυτά οι χρυσαυγίτες) μιας και δεν προκύπτει, δεν τεκμηριώνεται από πουθενά ότι ο ποιητής είπε αυτή τη φράση, πέρα από το ότι δεν ταιριάζει και στον τρόπο έκφρασης του.

Ο Ελύτης είχε τοποθετηθεί το Μάρτιο του 1992 για το όνομα Μακεδονία, συνυπογράφοντας μαζί με άλλες πέντε επιφανείς προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων, με ανοικτή επιστολή  προς τους δώδεκα Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας να μην αναγνωριστεί σαν Μακεδονία το «κρατίδιο των Σκοπίων». Η κατακλείδα του κειμένου, είναι πλέον διάσημη.

«Για µας το όνοµα µας είναι η ψυχή µας»

Την επιστολή υπέγραφαν επίσης οι:  Μελίνα Μερκούρη, Αριστόβουλος Μάνεσης, Γιάννης Γεωργάκης, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και ∆ηµήτρης Τσάτσος (εφ. Τα Νέα, 28/3/1992)

Στην επιστολή δεν αναφέρεται η συγκεκριμένη φράση, ούτε υπάρχει και κάπου αλλού. Με κανέναν τρόπο δεν τεκμηριώνεται η φράση, παρότι αναπαράγεται ευρέως από από χρυσαυγίτικα σάιτ που θέλουν να απενοχοποιήσουν το δηλητήριο της μισαλλοδοξίας με «λόγια» του ποιητή.