Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χρύσα Καραμήτρου, «Σαν Αλ Σουρ και Κοκτώ», ένα πολιτικό παιδικό βιβλίο

Χρύσα Καραμήτρου, Σαν Αλ Σουρ και Κοκτώ, Ακυβέρνητες Πολιτείες, Θεσσαλονίκη 2018.

Τι συμβαίνει όταν σε μια ήσυχη ρεματιά καταφτάνει κυνηγημένος από τον πόλεμο και κουρασμένος από μακρινό ταξίδι ένας παπαγάλος, που ακούει στο όνομα Σαν Αλ Σουρ; Πώς θα αντιμετωπίσουν τον ξένο τα ζώα της τοπικής κοινότητας, όταν μάλιστα στη ζωή τους δεν είχαν ξαναδεί παπαγάλο;

Η πρώτη αντίδραση δεν προμηνύει τίποτε καλό. «Άκου να δεις, ξένε! Εδώ δεν μας αρέσουν τύποι σαν εσένα» θα του πετάξει ορθά κοφτά ένας ντόπιος νταής και θα κινηθεί απειλητικά εναντίον του!

Με αφετηρία τον ερχομό αυτού του παπαγάλου ως ξένου σ’ έναν άλλο τόπο, την όμορφη Ρεματιά, η συγγραφέας Χρύσα Καραμήτρου δομεί την πλοκή του εξαιρετικού παιδικού βιβλίου «Σαν Αλ Σουρ και Κοκτώ», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες.

Χρησιμοποιώντας μορφές ζώων, τα οποία ενσαρκώνουν διαφορετικούς χαρακτήρες και κοινωνικούς ρόλους, δημιουργεί σταδιακά ένα πολύ ενδιαφέρον σκηνικό διαβούλευσης και έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των κατοίκων της Ρεματιάς, στο οποίο η συζήτηση για τη στάση τους απέναντι στον ξένο εξελίσσεται σε εξέταση των μεταξύ τους σχέσεων.

Ο ξένος στην ιστορία λειτουργεί ως καταλύτης, προκειμένου η κοινότητα της Ρεματιάς να έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της και αίφνης να προκύψει η διαπίστωση: «Όσο ξένος είναι ο παπαγάλος, άλλο τόσο ξένοι είμαστε κι εμείς μεταξύ μας»!

Πλέον δυναμική και εντυπωσιακή μορφή της ιστορίας η θαρραλέα δεκαοχτούρα, Κοκτώ Ντεκαοκτώ, η οποία στέκεται αλληλέγγυα στον Σαν Αλ Σουρ, ερχόμενη αντιμέτωπη με τις ξενοφοβικές εμμονές και προκαταλήψεις των συμπολιτών της. Θύμα και η ίδια αυτών των προκαταλήψεων, έχει βιώσει την προσβλητική και αποξενωτική συμπεριφορά των άλλων, αλλά δεν λύγισε. Αφοσιωμένη στη φιλία και το δίκιο θα υπερασπιστεί τον δύστυχο παπαγάλο, φέρνοντας την ανατροπή στη ζωή της Ρεματιάς.

Η Χρύσα Καραμήτρου χρησιμοποιεί ωραίο λόγο που πλάθει ζωντανές αφηγηματικές εικόνες, πλούσιες σε συναισθηματικά και νοηματικά ερεθίσματα. Το κείμενο υποστηρίζει άρτια η πολύ όμορφη εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού.

xrusa3

Μέσω καλοδουλεμένων χαρακτήρων και διαλόγων η συγγραφέας μιλάει στα παιδιά για κρίσιμα προβλήματα και ζητήματα της κοινωνικής ζωής, όπως η ξενοφοβία, η προκατάληψη απέναντι στο διαφορετικό, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η αυθαιρεσία της εξουσίας, αλλά και η φιλία, η αλληλεγγύη, η σημασία της συλλογικής διαβούλευσης, η αξία του να αγωνίζεσαι για το δίκιο, η φροντίδα για την κοινότητα και το περιβάλλον.

Το τέλος της ιστορίας αισιόδοξο, καταδεικνύει με σαφή τρόπο ότι η φιλία, η αλληλεγγύη και η συνεργασία κάνουν τη ζωή όλων ασφαλέστερη και ομορφότερη!

Αναμφιβόλως, πρόκειται για ένα βιβλίο που θα συγκινήσει τους μικρούς -και όχι μόνο- αναγνώστες του!

Ατέχνως