Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Χρώμα Κόκκινο» του Κωνσταντίνου Παπαποστόλου

Κυκλοφόρησε το καλοκαίρι που μας πέρασε η ποιητική συλλογή «Χρώμα Κόκκινο» του Κωνσταντίνου Παπαποστόλου από τις εκδόσεις Άνω Τελεία. Την έκδοση κοσμεί με τρία χαρακτικά ο εικαστικός και θεωρητικός τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος.

Μετά από δύο συλλογές που κινούνταν θεματικά σε λυρικά μονοπάτια, ο Κ. Παπαποστόλου πραγματοποιεί με το «Χρώμα Κόκκινο» την πρώτη του απόπειρα στον χώρο της στρατευμένης πολιτικής ποίησης, εμπνεόμενος από τους ανθρώπους που (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο) τον έμαθαν με το παράδειγμά τους να περπατά όρθιος – τους ήρωες του καθημερινού μόχθου, αλλά και τους πρωταγωνιστές των μεγάλων αγώνων του λαού μας.

Σε σημείωμα που συνέταξε ειδικά για το Ατέχνως, γράφει:

xroma kokkino «Επειδή πιστεύω ότι η τέχνη του λόγου είναι εκείνο το είδος της τέχνης που περικλείει μεγάλη ιδεολογική δύναμη και μπορεί να οργανώσει και να διεγείρει τα συναισθήματα των μαζών για κοινωνική απελευθέρωση, εμπνεύστηκα τη συλλογή Χρώμα Κόκκινο – ποίηση κοινωνική, ταξική, διεθνιστική. Συνάμα για να εκπληρώσω το χρέος που κουβάλαγα από τα εφηβικά μου χρόνια, ελάχιστος φόρος τιμής σ’ αυτούς που άναψαν το φως στις λεωφόρους του μέλλοντος και στο Κόμμα που το κρατά άσβεστο.

Στους δικούς μας ήρωες, στις δικές μας ηρωίδες, στους δικούς μας αγίους, στις δικές μας αγίες, που πολύ ερωτεύτηκαν και αγάπησαν τη ζωή και θυσίασαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, για μια καλύτερη ζωή. Για να εξανθρωπίσουν τον άνθρωπο. Που διώχθηκαν, δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν, εξορίστηκαν, δίνοντας υπέρτατη αξία στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σε ανώτερα ιδανικά. Για την πατρίδα, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Με τα ποιήματά μου θέλησα να δώσω και το δικό μου στίγμα, το δικό μας σύγχρονο στίγμα: Του έρωτα, της αγάπης, του αγώνα, του αίματος, της επανάστασης. Γιατί κι εγώ μεγάλωσα και ωρίμασα ιδεολογικοπολιτικά με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο γελαστό χαμόγελο και τρία ολοκόκκινα γράμματα στο μέρος της καρδιάς: Κάπα-Κάπα-Έψιλον!»

* Η ποιητική συλλογή «Χρώμα Κόκκινο» του Κωνσταντίνου Παπαποστόλου κυκλοφορεί από τις εκδ. Άνω Τελεία. Μεταξύ άλλων, είναι διαθέσιμη στα βιβλιοπωλεία της Σύγχρονης Εποχής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.