Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χρ. Κατσώτης στη Βουλή: Σαρώνετε τη ζωή των εργατικών λαϊκών οικογενειών

«Αυτό που αποτυπώνεται και σ’ αυτόν τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία στηρίζετε όλοι σας, με τις όποιες επιμέρους διαφορές, σαρώνει τη ζωή των εργατικών λαϊκών οικογενειών», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Το 30% των μισθωτών, ένας στους τρεις, βγάζουν τον μήνα με 345 ευρώ. Ποιος μπορεί να ζήσει με αυτά; Θα μου πείτε κανείς, αλλά είναι δημιούργημά σας. Η μερική απασχόληση και οι άλλες μορφές ευελιξίας έχουν οδηγήσει τον μέσο μισθό στα 745 ευρώ. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απότοκα της πολιτικής όλων, κυριαρχούν σε σχέση με τις σταθερές εργασιακές σχέσεις. Τα ολιγόμηνα πληρωμένα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ανακυκλώνουν την ανεργία, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και την περικοπή δικαιωμάτων. Σε σύνολο δυο εκατομμυρίων τριακοσίων εφτά χιλιάδων εξακοσίων ογδόντα ενός μισθωτών ιδιωτικού δικαίου οι εφτακόσιες οχτώ χιλιάδες, το 30,68% εργάζονται με μερική απασχόληση. Η μέση απασχόληση ήταν 16,6 μέρες το μήνα. Τρεις στους δέκα μισθωτούς εργάζονται με μερική απασχόληση με μέσο μισθό μόλις 406 ευρώ μεικτά, 345 ευρώ καθαρά», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι η ευελιξία και οι μισθοί πείνας είναι πλέον μια μόνιμη κατάσταση.

«Μεγάλο μέρος των μισθωτών δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Αν και εργάζονται, στην πραγματικότητα βρίσκονται κάτω και από τα στατιστικά όρια της φτώχειας. Η κυριακάτικη αργία καταργήθηκε. Ξεκίνησε με οκτώ Κυριακές από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πήγε στις τριάντα δυο με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση με τον νόμο Χατζηδάκη έσπευσε να δώσει πρόσθετα όπλα στην εργοδοσία για να αυξήσει την κερδοφορία της με τη θεσμοθέτηση του απλήρωτου δεκάωρου και την αύξηση των ωρών υπερωρίας που ταυτόχρονα έγιναν και πιο φθηνές», είπε ο Χρήστος Κατσώτης που κατήγγειλε ότι «ο απεργοκτόνος νόμος Αχτσιόγλου εμπλουτίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον νόμο Χατζηδάκη, που θεωρεί ψυχολογική βία ακόμη και το μοίρασμα της ανακοίνωσης του σωματείου, έξω από τον χώρο δουλειάς με δικαίωμα απαίτησης από την εργοδοσία αποζημίωσης από το σωματείο και κήρυξη της απεργίας παράνομης και καταχρηστικής».

Ανέφερε ακόμα ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ενσωμάτωσε και νομιμοποίησε όλες τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας πριν και επεκτάθηκε από τη τωρινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον νόμο για τις επικουρικές συντάξεις. «Στο ασφαλιστικό η μια κυβέρνηση συνεχίζει τις ανατροπές από εκεί όπου σταμάτησε η προηγούμενη. Ο εργαζόμενος με τον τελευταίο νόμο της Νέας Δημοκρατίας θα είναι επενδυτής και όχι ασφαλισμένος. Σειρά μετά την επικουρική έχει, όπως δηλώνετε, η λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων

Μετάβαση στο περιεχόμενο