Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χωρίς σύνταξη και περίθαλψη περισσότεροι από 2.000 ηλικιωμένοι ΕΒΕ

Καθημερινά προστίθενται στον κατάλογο ασφαλισμένοι με χρέη στον ΟΑΕΕ που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.  Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα και επιστολές από ΕΒΕ που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία

Υπόσχεση ότι θα δρομολογηθεί λύση για τους 2.000 ηλικιωμένους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που δεν έχουν ούτε σύνταξη ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξ αιτίας των χρεών τους προς το Ταμείο, έδωσε και πάλι ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος στον πρόεδρο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελή Τάτση, όταν έθεσε το θέμα στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός με αντιπροσωπεία της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στις 4/5/2017.

Την ίδια απάντηση έδωσε και ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Θ. Μπακαλέξης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού στις 11/5/2017, όπου και εκεί ο Π. Τάτσης έθεσε το θέμα. Το ίδιο στερεότυπα απαντούν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικά πάνελ, όπου το θέμα τίθεται με οξύτητα.

Καθημερινά γίνονται τηλεφωνήματα ή φτάνουν επιστολές ΕΒΕ που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας δεν λαμβάνουν σύνταξη και στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω των χρεών προς τον ΟΑΕΕ. Και δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση για το συμψηφισμό των χρεών με τις συντάξεις που δικαιούνται, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα πέραν των 20.000 ευρώ χρέη, ώστε στη συνέχεια τα 20.000 ευρώ να συμψηφιστούν με τις συντάξεις που δικαιούνται.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του Παναγιώτη Ηλιάδη απ’ την Πτολεμαΐδα στην οποία αναφέρει:

«Είμαι ασφαλισμένος από 1965 μέχρι το 1990 στο ΙΚΑ με συνολικό αριθμό ενσήμων 3297.

Από 1991 μέχρι το 2005 ήμουν ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ.

Από 2005 μέχρι σήμερα είμαι άνεργος και κάνω μηδενικές δηλώσεις.

Έχω πληρώσει στον ΟΑΕΕ σε σύνολο (15 ετών δηλαδή 180 μήνες) τους 104 μήνες, δεν έχω πληρώσει 76 μήνες.

Μου ζητά ο ΟΑΕΕ να πληρώσω 40.614, 82 ευρώ από τα οποία το ποσό 24.454 ευρώ είναι το κανονικό και το ποσό είναι τόκοι 16.160 ευρώ».

Και καταλήγει με το ερώτημα:

«Πώς μπορώ να πάρω σύνταξη;».

suntaxiouxoi5

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ

Εξωφρενική είναι η αντιμετώπιση απ’ τον ΕΦΚΑ της Ευφροσύνης Αποστόλου απ’ την Παλιά Πεντέλη.

Η σ Ευφροσύνη Αποστόλου ς είχε μπει στη ρύθμιση του άρθρου 38 του νόμου 4331/2015 (ΦΕΚ Α’ 69) με το οποίο δόθηκε η δυνατότητα για την «καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών» με το συμψηφισμό των χρεών με τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Η ρύθμιση αυτή που είχε ψηφίσει η ίδια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε διάρκεια μόλις 2, 5 μηνών καθώς θυσιάστηκε στο βωμό του 3ου μνημονίου. Καταργήθηκε στις 16 Οκτώβρη του 2015 με την ψήφιση του Νόμου 4337/2015 (ΦΕΚ Α’ 129) «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ο οποίος περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου!

Η Ευφροσύνη Αποστόλου πήρε προσωρινή σύνταξη 360 ευρώ και μετά την παρέλευση του 18μηνου για την προκαταβολή πήρε απ’ τον ΕΦΚΑ την παρακάτω επιστολή:

«Σας πληροφορούμε ότι στις 31/3/2017 έληξε το χρονικό διάστημα των 18 μηνών που όριζε ο νόμος για την χορήγηση της προκαταβολής των 360, 00 ευρώ την οποία λάβατε με την αριθ. 01013/9-5-2016 απόφαση.

Το συνολικό ποσό της οφειλής σας από εισφορές όπως γνωρίζετε είναι 49.998, 37 ευρώ, το οποίο μετά τον συμψηφισμό των αναδρομικών διαμορφώνεται σε 47.463, 976 ευρώ. Για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της συντάξεώς σας πρέπει να καταβάλετε 20.824, 20 ευρώ προκειμένου η διαφορά (26.639, 77 ευρώ), να εξοφληθεί με παρακράτηση του συνόλου της μηνιαίας σύνταξής σας, για τους επόμενους 60 μήνες. Το καθαρό ποσό της συντάξεως σας ανέρχεται σε 444, 00 ευρώ.

Το ποσό των 20.824, 20 ευρώ πρέπει να το καταβάλετε στο λογαριασμό του ΟΑΕΕ στην Εθνική Τράπεζα και να μας προσκομίσετε την απόδειξη μέσα σε προθεσμία 2 μηνών από την παραλαβή του εγγράφου, άλλως το αίτημά σας απορρίπτεται και θα πρέπει να επιστρέψετε στον ΟΑΕΕ όλα τα ποσά που λάβατε ως προκαταβολή».

Μ’ άλλα λόγια της ζητάνε να πληρώσει 20.824 ευρώ και να μην παίρνει ούτε ευρώ σύνταξη για πέντε χρόνια! Κι αν δεν πληρώσει τα 20.824 ευρώ -μένοντας χωρίς σύνταξη- θα επιστρέψει και τα αναδρομικά!!

Εδώ σταματά η λογική και μόνο μακάβρια σχόλια μπορούν να γίνουν.

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Υπάρχουν κι άλλες αποφάσεις του ΕΦΚΑ, που οδηγούν σε απόγνωση. Όπως οδηγείται η Χαρούλα Γεωργιάδη.

Στην επιστολή της αναφέρει:

«Είμαι χήρα ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ. Ο σύζυγός μου είχε οφειλή στον οργανισμό ύψους 42.000 ευρώ.

Μετά το θάνατο απευθύνθηκα στον ΟΑΕΕ για να δω τι μπορώ να κάνω για να βγάλω μία σύνταξη αφού έχω δύο παιδιά και είμαι άνεργη.

Μου πρότειναν να μπω στην ρύθμιση για οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με αυτή την ρύθμιση θα μου ενέκριναν μία προσωρινή σύνταξη 360 ευρώ το υπόλοιπο θα κρατούνταν για την αποπληρωμή μέρους του χρέους και με το που θα εγκρίνονταν η κανονική σύνταξη θα μου έδιναν πάλι ένα μέρος και το υπόλοιπο προς αποπληρωμή.

Την 1/5/2016 μπαίνει στον λογαριασμό μου ένα ποσό της τάξεως των 6.000 ευρώ. Μετά από λίγες ημέρες μου έρχεται ένα χαρτί και με ενημερώνει ότι έγινε από λάθος η πίστωση και ότι πρέπει να επιστρέψω το ποσό. Όταν τους ενημέρωσα ότι δεν το έχω πλέον διαθέσιμο μου είπαν ότι σε αυτή την περίπτωση αντί για 360 ευρώ θα μου πιστώνουν 250 ευρώ κάθε μήνα για να αποπληρωθεί το κατά λάθος πιστωθέν ποσό.

Φτάνουμε στο σήμερα και πριν 3 ημέρες (9/5) έλαβα μία νέα επιστολή η οποία αυτή την φορά με ενημερώνει ότι εγκρίθηκε σύνταξη 550 ευρώ το μήνα, αλλά θα πρέπει να επιστρέψω πρώτα το ποσό των 4.000 ευρώ και επιπλέον ότι για 5 χρόνια μέχρι την εξόφληση όλου του χρέους δεν θα λαμβάνω τίποτα.

Απευθύνθηκα στον ΟΑΕΕ της περιοχής μου (Μαρούσι) αλλά με στέλνουν από γραφείο σε γραφείο χωρίς καμία απάντηση ουσιαστική και αν μη τι άλλο συμβιβαστική.

Είμαι σε απόγνωση γιατί είμαι άνεργη».

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Η ριζική αντιμετώπιση όλων αυτών των περιπτώσεων μπορεί να γίνει με τη ρεαλιστική πρόταση που κατέθεσε ο Παντελής Τάτσης και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 20/1/2017: Να απονεμηθούν αναλογικές συντάξεις με βάση το χρόνο ασφάλισης που αντιστοιχεί στις καταβληθείσες εισφορές. Π.χ.: Εάν κάποιος ήταν ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ για 35 χρόνια και οι εισφορές που κατέβαλε αντιστοιχούν σε 25 ή 30 χρόνια, τότε να του απονεμηθεί μειωμένη σύνταξη, η οποία θα αντιστοιχεί σε 25 ή 30 χρόνια.

Η ίδια ρύθμιση πρέπει να γίνει και για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και η τελική αναλογική σύνταξη να απονεμηθεί πια απ’ τον ΕΦΚΑ.

afisaΤην απόφαση να ακυρώσουν στην πράξη αυτόν το νόμο θα διαδηλώσουν οι συνταξιούχοι στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν ανα νομό και θα καταλήξουν  σε τρείς μεγάλες κεντρικές συγκεντρώσεις που αποφάσισε η  Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Νομικών (ΠΣΣΝ):

  • Στη Θεσσαλονίκη στις 13.6.17  στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 11 π.μ.,  με τη συμμετοχή των συνταξιούχων Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης.
  • Στην Αθήνα στις 15/6/2017,  στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης,  στις 10 π.μ., με τη συμμετοχή των συνταξιούχων Στερεά Ελλάδα, Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόνησο, Αττική.
  • Στο Ρέθυμνο στις 21/6/2017, στην πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη, στις 10:30 π.μ. για τους συνταξιούχους απ’ την Κρήτη.