Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ψίχουλα μοίρασε η κυβέρνηση για να αμβλύνει αντιδράσεις εμπόρων – επαγγελματιών και να μετριάσει το πολιτικό κόστος

«Σπεύδω να αγοράσω μεγάλο πορτοφόλι για να βάλω αυτά που μου δίνει η κυβέρνηση ως ενίσχυση» ήταν το σχόλιο εμπόρου από την Καλαμαριά σε ραδιοφωνικό σταθμό λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις για αποζημίωση σε κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις. Μια ανακοίνωση που ήρθε μετά τις έντονες αντιδράσεις εμπόρων και επαγγελματιών.

Τα ψίχουλα που ανακοινώθηκαν σήμερα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε τίποτα δεν αναπληρώνουν τις απώλειες των επαγγελματιών και εμπόρων ούτε αποκιθιστούν την ταλαιπωρία τους.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

–1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

–2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

–4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Μη επιστρεπτέα και αφορολόγητη η αποζημίωση

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή η αποζημίωση:

–είναι μη επιστρεπτέα,

–είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,

–δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,

–δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση – λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στο εισόδημα των επιχειρηματιών. Ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η μη δημιουργία “ηθικού κινδύνου”, απέναντι στις επιχειρήσεις που επανεκκινούν τη λειτουργία τους μέσα στον μήνα».

Οι ωφελούμενοι

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000.

Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι έχει ήδη προβλεφθεί η αυξημένη ενίσχυση του κλάδου της εστίασης και συνεπώς αυτή δεν συγκαταλέγεται στους ανωτέρω κλάδους.

Όπως είπε, το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής