Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ψηφίστηκε το ν/σ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα πνευματικά δικαιώματα στη συνέχεια ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, με τον τίτλο «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» εισάγεται σήμερα Πέμπτη 13 Ιουλίου στην Ολομέλεια και ψηφίζεται σε μία συνεδρίαση, με την διαδικασία του επείγοντος.

Επί της αρχής, ψήφισαν υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Το νομοσχέδιο δέχθηκε τα πυρά των κομμάτων περί εξυπηρέτησης συμφερόντων και αδυναμίας να δοθούν λύσεις στα θέματα που ταλανίζουν χρόνια τους δημιουργούς και περί φωτογραφικών ρυθμίσεων υπέρ της ΑΕΠΙ, ενώ η υπουργός επισήμανε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αυτή που ψήφισε την ρύθμιση για την τοποθέτηση προσωρινού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ για να βγουν όλα στο φως, «αυτά που όλοι επί δεκαετίες γνώριζαν αλλά δεν τα έθιγαν». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ένωσης Κεντρώων, καταψήφισαν την αρχή του νομοσχεδίου ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο για την επιλογή της κυβέρνησης να το εισάγει ως επείγον, με αποτέλεσμα να μην τεθεί σε διαβούλευση, όσο και καταλογίζοντάς της ότι έφερε ένα νομοθετικό τερατούργημα.

Η υπουργός Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ανέδειξε ως σκοπό του νομοσχεδίου, για την διαφανή, χρηστή και δίκαιη διαχείριση των δικαιωμάτων των δημιουργών και τόνισε ότι έτσι αποδίδονται τα ποσά που πραγματικά δικαιούνται για το έργο τους. Όπως είπε, το νομοσχέδιο ακολουθεί τη φιλοσοφία και τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας που ενσωματώνει για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και το κείμενό του έχει προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα και τις ιδιαιτερότητες. Η υπουργός Πολιτισμού, αναφερόμενη στις πρόνοιες του σχεδίου νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία, διαβεβαίωσε τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ότι τηρήθηκε ίση απόσταση από όλους τους οργανισμούς, «παρά τις μεγάλες πιέσεις και συχνά τις δημόσιες αντιπαραθέσεις» και «το υπουργείο κινήθηκε με γνώμονα τη δικαιοσύνη και την εξισορρόπηση αντιτιθέμενων συμφερόντων».

Εξήγησε ότι όλοι οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, πρέπει να προβλέψουν Γενική Συνέλευση των μελών τους και Εποπτικό Συμβούλιο προκειμένου οι δικαιούχοι να γνωρίζουν και να συμμετέχουν ενεργά στην διακυβέρνηση και στον έλεγχο των Οργανισμών. Οι Οργανισμοί, διαχειρίζονται δικαιώματα και αμοιβές των δημιουργών για τα οποία – όπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός – «ήρθε οι ώρα οι ίδιοι οι δημιουργοί να έχουν λόγο».

Η Γενική Συνέλευση έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες, όπως να εκλέγει το Εποπτικό Συμβούλιο – εκτός του πρώτου μέλους, το οποίο θα οριστεί από τον υπουργό Πολιτισμού – και θα αποτελείται αποκλειστικά από δημιουργούς. Διοικητικά έξοδα και κρατήσεις των Οργανισμών Διαχείρισης (30%-35%-37%) καταργούνται όπως και οι μεγάλοι μισθοί των Διοικητικών Συμβουλίων.

Ακόμα, ως ανώτατο όριο στα διαχειριστικά έξοδα εξαιρουμένων των νόμιμων δικαστικών δαπανών γραμμάτια, προεισπράξεις κ.λπ. που μπορεί να παρακρατούν οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης για τα διαχειριστικά έξοδά τους που είναι το 20% των εσόδων τους και πρέπει να υιοθετηθεί σταδιακά έως το Νοέμβριο του 2019. Όπως εξήγησε η υπουργός, το πλαφόν 20% στα ακαθάριστα έσοδα αποτελεί ένα εύλογο ποσοστό κρατήσεων, όπως έχουν αποδείξει δικαστικές αποφάσεις που καταδίκασαν οργανισμούς για παρακράτηση μεγάλων ποσοστών προμηθειών.

Όλες οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ χρηστών και Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω τραπεζικών συναλλαγών, ώστε να σταματήσει η συναλλαγή μαύρου χρήματος. Το καταστατικό των Οργανισμών και τα αμοιβολόγια, ο τρόπος διανομής στους δικαιούχους, το ύψος των κρατήσεων και τα οικονομικά στοιχεία των Οργανισμών αναρτώνται δημόσια και όλοι γνωρίζουν πως και με ποιους όρους γίνεται η διαχείριση.

Η υπουργός Πολιτισμού, ανέφερε ότι καλλιεργείται με το νομοσχέδιο πνεύμα διαλόγου, ενώ ενθαρρύνεται ο έλεγχος των Οργανισμών όχι μόνο από το κράτος, το οποίο και τους εποπτεύει, αλλά και από τους ίδιους τους δημιουργούς, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν την πορεία που ακολουθεί και τα αποτελέσματα που αποφέρει η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων τους.

Το κράτος, από την πλευρά του, αυξάνει την εποπτεία στους Οργανισμούς Διαχείρισης και επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. «Η επιλογή της λύσης της εγκατάστασης Επιτρόπου εξυγίανσης σε οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, είναι η ύστατη λύση με μόνο γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών» είπε η κ. Κονιόρδου και επισήμανε ότι εξορθολογίζεται και εκσυγχρονίζεται η διάταξη για την εύλογη αμοιβή από μηχανήματα αναπαραγωγής ανάλογα από την κατηγορία και αυξάνονται τα έσοδα για την ενίσχυση των δημιουργών.

Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει την εκπόνηση μελέτης που θα αναλάβει να διεξάγει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας για να ανανεώνονται διαρκώς οι σχετικές διατάξεις.

Η Αντιπολίτευση

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, η εισηγήτρια Όλγα Κεφαλογιάννη διερωτήθηκε πώς ένα νομοσχέδιο, που έχει δοθεί στη διαβούλευση από το 2015, χρειάζεται τρεις υπουργούς και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταλήξει εδώ που κατέληξε: «μια κακογραμμένη νομοθετική κουρελού».

Αιτιολογώντας την σφοδρή κριτική της, η κ. Κεφαλογιάννη είπε πως ποτέ ξανά ένα νομοσχέδιο δεν γράφτηκε και ξαναγράφτηκε εν κρυπτώ τόσες πολλές φορές, δεν αναστάτωσε τόσο πολύ και δεν έφερε σε αμηχανία απόγνωση ρήξη των κόσμο των δημιουργών. «Η νομοθετική αυτή τερατογέννεση αποτελεί την κορυφή αυτής της θλιβερής διαδικασίας. Είναι το μείγμα των παθογενειών που σας χαρακτηρίζουν: κομματικός συγκεντρωτισμός, διευθέτηση συμφερόντων, συγκρούσεις φατριών, έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, αδιαφορία για τα προβλήματα, αλαζονεία» είπε η εισηγήτρια της ΝΔ. Προσέθεσε δε, πως οι Έλληνες δημιουργοί κινδυνεύουν με πτώχευση και η ευθύνη θα βαρύνει αυτή την κυβέρνηση ενώ απευθυνόμενη προς την κ. Κονιόρδου, σχολίασε πως κατάφερε να στρέψει τους πάντες εναντίον της και ρώτησε: «Είναι δυνατόν να μην πληρώνονται οι δικαιούχοι για το έργο τους;»

Εξάλλου, η εισηγήτρια της ΝΔ, στηλίτευσε την πρακτική της κυβέρνησης να φέρει και αυτό το νομοσχέδιο με την διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να «περάσει» από την διαδικασία της διαβούλευσης και έθεσε το ερώτημα προς την υπουργό Πολιτισμού: «Τι σας κάνει να περάσετε άρον άρον;».

«Δεν ξέρουμε ποιους θέλετε να βολέψετε και να εξυπηρετήσετε, όμως το σίγουρο είναι πως για άλλη μια φορά με τον μανδύα της ανταπόκρισης της κυβέρνησης σε ζητήματα πολύ σημαντικά, εσείς κοιτάτε να θολώσετε το τοπίο και να βολέψετε καταστάσεις και ίσως και κομματικούς σας φίλους», σχολίασε η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρά Κεφαλίδου. Αναφερόμενη ειδικώς στην διάταξη που – όπως είπε – εξαιρεί ολοκληρωτικά και για το μέλλον από την υποχρέωση καταβολής αμοιβής στις σχολικές και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, είπε πως είναι καταφανώς αντισυνταγματική, αντικοινωνική διάταξη, η οποία πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα συγγραφέων και εκδοτών.

ΚΚΕ: Κίνδυνος – θάνατος για τον πολιτισμό το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα