Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Όλοι πλην ΚΚΕ: Σε κλίμα συναίνεσης η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Το κλίμα «ευρείας συναίνεσης» αποτυπώνεται από τις ανακοινώσεις των αστικών κομμάτων, με τις οποίες απαντούν στην πρόταση της κυβέρνησης για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια συζήτηση που αξιοποιείται για να συντηρείται η συζήτηση περί των αναγκαίων συγκλίσεων ανάμεσά τους.

Όπως ανακοινώθηκε, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ θα γίνει την Τετάρτη 22 Γενάρη, σύμφωνα δε με τις συνταγματικές διαδικασίες, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση απαιτούνται 200 ψήφοι για να εκλεγεί ΠτΔ, αριθμός που συγκεντρώνεται όπως φαίνεται από τη στάση των αστικών κομμάτων.
ℹ️ Αν δεν συγκεντρωθεί, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 27 Γενάρη και θα απαιτηθεί η ίδια πλειοψηφία.
Σε περίπτωση που χρειαστεί τρίτη ψηφοφορία, θα γίνει το Σάββατο 1η Φλεβάρη και θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων, δηλαδή 180 βουλευτών.
Αν χρειαστεί και νέα ψηφοφορία, θα γίνει στις 6 Φλεβάρη και θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτών).
Και αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή, ο νέος ΠτΔ θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία, στις 11 Φλεβάρη, με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.

Σε χτεσινή του συνέντευξη ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποδοχή που λαμβάνει από τα άλλα αστικά κόμματα η υποψηφιότητα. Υπερασπιζόμενος την πρότασή του, είπε ότι η υποψήφια έχει ικανότητες και δυνατότητες, και τα «εχέγγυα να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό», μπροστά και σε ζητήματα που ανοίγονται μπροστά (Ελληνοτουρκικά κ.ά.).

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αποδέχτηκαν την πρόταση Σακελλαροπούλου, με τον Αλ. Τσίπρα μάλιστα να δηλώνει ότι πρέπει να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία ούτως ώστε «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας». Θύμισε μάλιστα ότι ήταν δική του επιλογή για να αναλάβει πρόεδρος του ΣτΕ. Παράλληλα, χαρακτήρισε «σφάλμα» τη μη ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου, χρεώνοντας στον πρωθυπουργό «μια μακρά και εξευτελιστική για το θεσμό διαδικασία προεδρικών καλλιστείων» και προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα με την ανακοίνωση της πρότασής του.

Στα παραπάνω απάντησε η ΝΔ, η οποία περιορίστηκε να χαιρετίσει τη συναινετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συμβάλλει σε μια «ευρεία πλειοψηφία» στη Βουλή.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, η Φ. Γεννηματά, μετά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η υποψηφιότητα της Αικ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής της, επομένως θα τη στηρίξει.

Ο Γ. Βαρουφάκης, πρότεινε τη Μάγδα Φύσσα σε μια προσπάθεια να εντάξει τη μάνα του δολοφονημένου στα δικά του επικοινωνιακά και μικροκομματικά παιχνίδια

Τέλος, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος δήλωσε ότι διαφωνεί με την επιλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου.

Το ΚΚΕ έχει επαναλάβει τη σταθερή του στάση, επικεντρώνοντας την κριτική του όχι στο πρόσωπο αλλά στον θεσμό της Προεδρίας, που την καθιστούν θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Κριτήρια με βάση τα οποία τοποθετείται και απέναντι στην πρόταση της ΝΔ.