Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όμοιος …ομοίω… (Όταν ο Πάγκαλος παρασημοφορούσε τον Μουσολίνι)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Στις 9 Ιούνη 1926 η δικτατορική κυβέρνηση Πάγκαλου απονέμει το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος στον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι. Ένα ακόμη δείγμα της ιδεολογικής στην ουσία της συγγένεια που είχαν τα δύο καθεστώτα.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι στις 26 Ιουνίου του 1925, ο Πάγκαλος ανέτρεψε την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου και εγκατέστησε φασιστική δικτατορία. Στις 7 Αυγούστου του 1926 ανατράπηκε. Φυλακίστηκε, αμνηστεύτηκε για τα πολιτικά αδικήματα, καταδικάστηκε για τα ποινικά, ιδιώτευσε, ξαναμπήκε στη φυλακή μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς ως δοσίλογος, αποφυλακίστηκε το 1945, κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής το 1950 με το Εθνικόν Κόμμα του Ναπολέοντα Ζέρβα, απέτυχε να εκλεγεί και πέθανε το 1952.

Ο Μεγαλόσταυρος του Σωτήρος είναι το κορυφαίο παράσημο του τάγματος του Σωτήρος και απονέμεται μόνο σε εξέχουσες προσωπικότητες.  Το τάγμα του Σωτήρος είναι ιεραρχικά, το πρώτο Τάγμα Αριστείας. Η σύστασή του αποφασίστηκε το 1829, τελευταίο χρόνο της επανάστασης, από την Δ’ Εθνική Συνέλευση του Άργους, άρχισε όμως να απονέμεται από το 1833, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο πρώτος που τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος ήταν ο Βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α’, πατέρας του Βασιλιά Όθωνα.

Η σχετική ανακοίνωση στις εφημερίδες της εποχής (ΕΜΠΡΟΣ 9/6/1926) για τα γεγονός αναφέρονται τα εξής:

« Ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Ρούφος απηύθηνεχθες το εσπέρας προς τον Πρωθυπουργόν της Ιταλίας κ. Μουσολονί το εξής τηλεγράφημα:

«Α.Ε Κύριον Μουσολίνι
Πρόεδρον της Ιταλικής Κυβερνήσεως Ρώμην

Εκπληρών λίαν ευχαρίστως εντολήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Στρατηγού Παγκάλου , αγγέλω την εις υμάς αποστολήν του Μεγαλοσταύρου του Τάγματος του Σωτήρος, εις έκφρασιν υπερόχου προσωπικής εκτιμήσεως και ευχαριστιών διά το υπέρ της Ελλάδος εκδηλούμενον ενδιαφέρον της υμετέρας Εξοχότητος. Είμαι ευτυχής επιλαμβανόμενος της ευκαιρίας ταύτης να εκφράσω προς την Α. Εξοχότητα τα θερμότατα και ειλικρινέστατα συγχαρητήριά μου και την έξοχον υπόληψίν μου.

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ ΡΟΥΦΟΣ
Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μετάβαση στο περιεχόμενο