Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Όμόφωνα ένοχοι από το Εφετείο οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμαν

Ομόφωνα ένοχους έκρινε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας τους δύο κατηγορουμένους χρυσαυγίτες για τη δολοφονία του πακιστανικής καταγωγής Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013. Πρόκειται για τους Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο, καταδικασμένων σε ισόβια κάθειρξη σε πρώτο βαθμό, για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ρατσιστικό κίνητρο.

Δικαστές και ένορκοι αποφάσισαν ότι οι δύο κατηγορούμενοι δολοφόνησαν με άμεσο δόλο τον Σαχζάτ Λουκμαν, κάνοντας λόγο για έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα.

«Η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και γι’ αυτό επιτέθηκαν σε βάρος του» ανέφερε ο πρόεδρος, ο οποίος επισήμανε ότι το δικαστήριο δεν συνδέει τη δολοφονία με τη Χρυσή Αυγή, αν και «εκείνη τη στιγμή γνώριζαν ότι εκείνος είναι αλλοδαπός».

Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα για μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και τους κήρυξε ένοχους  για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο και της οπλοφορίας – οπλοχρησίας.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υπέβαλαν αίτημα να διακοπεί η διαδικασία για άλλη δικάσιμο για την επιμέτρηση των ποινών επικαλούμενοι την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο Ποινικό Κώδικα.

Τέλος, οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας, με την υπεράσπιση να χαρακτηρίζει τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ως «παραφωνία στη μέχρι τότε ζωή τους». Ο εισαγγελέας πρότεινε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους. «Πιστεύω ότι οι κατηγορούμενοι πλανήθηκαν και παρασύρθηκαν στην πράξη αυτή, θεωρώ όμως ότι δεν μπορεί το  δικαστήριο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά» είπε.

Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο χρυσαυγίτες δικάζονται παράλληλα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Δολοφόνοι με ρατσιστικό κίνητρο μεν, καλά παιδιά δε οι χρυσαυγίτες για το Εφετείο που έσπασε τα ισόβια

Ρατσιστική η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν σύμφωνα με τον Εισαγγελέα