Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Όσα αγάλματα κι’ αν στήσουν στους φονιάδες, οι λαοί θα τα γκρεμίσουν

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

«Σύμβολο της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ – Ελλάδας και μία υπενθύμιση για τη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού στη διάρκεια των πιο σκοτεινών ημερών της Ελλάδας» χαρακτήρισε το άγαλμα του αρχιφονιά-εγκληματία πολέμου Χάρι Τρούμαν ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ.

Αν ο πρέσβης των ΗΠΑ νομίζει πως απευθύνεται σε ηλίθιους και «αμερικανάκια», να τον ενημερώσουμε ότι υπάρχουν κι’ αυτοί που δεν «τρώνε» το παραμύθι της «ελληνοαμερικανικής φιλίας». Τη «γενναιοδωρία» της χώρας του, ο ελληνικός λαός- όπως και τόσοι άλλοι λαοί- την έζησε στο πετσί του τον περασμένο αιώνα.

Είναι η «γενναιοδωρία» των βομβών Ναπάλμ Β που έπεφταν στα κεφάλια των ηρωϊκών ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Γράμμο, το 1949. Είναι η «γενναιοδωρία» της μετεμφυλιακής αντικομμουνιστικής υστερίας, των διωγμών, των φυλακίσεων και των εκτελέσεων κομμουνιστών και λαϊκών αγωνιστών.

Τη «γενναιοδωρία» της χώρας του κ.Πάιατ φέρουν ανεξίτηλη τα βόλια που εκτέλεσαν το Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του. Την ίδια «γενναιοδωρία» που εξέθρεψε το κλίμα βίας και τρομοκρατίας, που δολοφόνησε τον αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Πρόκειται για εκείνη τη «γενναιοδωρία» που είχαν οι ΗΠΑ στηρίζοντας τη Χούντα. Την ίδια «γενναιοδωρία» που επέδειξαν με το ρόλο τους κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Απ’ αυτήν την άποψη, έχει δίκιο ο πρέσβης Πάιατ. Η χώρα του υπήρξε πράγματι γενναιόδωρη απέναντι στην αστική τάξη της Ελλάδας. Υπήρξε διαχρονικά σύμμαχος και αρωγός των εκμεταλλευτών και δυναστών του ελληνικού λαού. Όπως, σήμερα, είναι σύμμαχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποδεικνύεται ο καλύτερος υπηρέτης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επιδιώξεων.

Όσο κι’ αν ελπίζουν ο πρέσβης των ΗΠΑ και οι ντόπιοι φίλοι του, ο λαός δεν πρόκειται να ξεχάσει. Μπορούν να στήσουν όσα αγάλματα και μνημεία θέλουν στους ιμπεριαλιστές φονιάδες- από τον Τρούμαν και τον Νίξον μέχρι το Μπους, τον Κλίντον και τον Τραμπ.

Μόνο να ξέρουν πως δεν θ’ αργήσει η στιγμή που οι λαοί θα τα γκρεμίσουν κι’ αυτά, μαζί με την εξουσία τους.

Χάρι Τρούμαν: Ένας εγκληματίας πολέμου στο κέντρο της Αθήνας

__________________________________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.