Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Όταν ένα «Cessna» 172 …προσγειώθηκε στην Κόκκινη πλατεία

Πριν από 33 χρόνια, το ημερολόγιο έγραφε 28-Μαΐου 1987, ένα αμερικανικής κατασκευής αθλητικό αεροπλάνο τύπου «Cessna» 172 παραβίασε τον εναέριο χώρο της ΕΣΣΔ και προσγειώθηκε στη Μόσχα (κοντά στην Κόκκινη Πλατεία στην Васильевском спуске «κατάβαση» Βασιλέφσκι).
Κάμερες τουριστών κατέγραψαν τη στιγμή που ο 19χρονος πιλότος Mathias Rust (Ματίας Ραστ -ο πατέρας του είχε επιχείρηση πώλησης αεροπλάνων στη Γερμανία) βγήκε από το σκάφος και άρχισε αμέσως να κάνει δηλώσεις ενώ συνελήφθη 10 λεπτά αργότερα.
Όταν το αεροπλάνο μπήκε στον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης (14.20 τοπική ώρα σε υψόμετρο 600μ) πάνω από τον κόλπο της Φινλανδίας στην περιοχή της Εσθονικής πόλης Kohtla-Jarve, η υπηρεσία αεράμυνας το κατέγραψε αμέσως και οι πυραυλικές μονάδες (SAM) τέθηκαν σε συναγερμό, ενώ ένα αναχαιτιστικό αεροσκάφος «κόλλησε» πίσω από το δράστη –σε αναμονή εντολών, αλλά δεν του επιτράπηκε να ρίξει ούτε προειδοποιητική βολή.
Είναι γεγονός ότι από το 1984 και μετά – ύστερα από το περιστατικό με το τζάμπο Boeing 747 στη Νότια Κορέα υπήρχε ρητή διαταγή απαγόρευσης εμπλοκής (και φυσικά πυρών) με πολιτικά ή αερολεσχών αεροπλάνα.
ΣΣ |> 1- Σεπ-1983 |> πτήση KAL 007 |> κατάρριψη αεροσκάφους της Korean Air Lines, από σοβιετικά πολεμικά αεροσκάφη αναχαίτισης, όταν αυτό κατά περίεργο τρόπο, ενώ η κατεύθυνσή του ήταν άλλη, εισήλθε στον εθνικό εναέριο χώρο της ΕΣΣΔ και μάλιστα σε κλειστό απαγορευμένο τομέα

Cessna Сессна 172 Κόκκινη Πλατεία 1987
Οι δυτικές κυβερνήσεις σιγοντάρισαν τον ισχυρισμό του Ματίας Ραστ που δήλωνε πως εκτελούσε «κάλεσμα ειρήνης», ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος.
Και αυτά ενώ έγινε γνωστό από την αρχή ότι ο Ρούστ πέταξε στην Ισλανδία για να δοκιμάσει τις ικανότητές του, κατόπιν στο Ελσίνκι όπου παρέδωσε σχέδια πτήσης για Όσλο και μετά την επικοινωνία του με τον πύργο ελέγχου –με βάση το παραπάνω σχέδιο έκανε αναστροφή μπαίνοντας στο σοβιετικό εναέριο χώρο.

Τελικά καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση για παράνομη διέλευση αεροπορικών συνόρων, παραβίαση διεθνών κανόνων πτήσης, χουλιγκανισμό κλπ. –από αυτήν εξέτισε συνολικά 432 ημέρες (απελάθηκε στις 3-Αυγ-1988)

Cessna Сессна 172 Κόκκινη Πλατεία 1987 1(παραλειπόμενα)
Οι Μοσχοβίτες –στην αυγή της περεστρόικα άφησαν στην ηγεσία τους τα «δύσκολα» αντιμετωπίζοντας με χιούμορ το περιστατικό –μεταξύ άλλων ονόμασαν το σημείο προσγείωσης «Σερεμιέτσεβο-3» (Шереметьево |||, από το όνομα τους διεθνούς αεροδρόμιου της σοβιετικής πρωτεύουσας –υπάρχουν το Νο 1 και 2) και μιλούσαν για μια «διαβαθμισμένη» συχνότητα των περιπολικών «για εξυπηρέτηση αεροσκαφών»…

Όσο για τον «λεβέντη» πιλότο –λένε (ΜΜΕ και ΜΚΔ) πως ο Mathias Rust «επέδειξε χαρακτηριστικά ατόμου διαταραγμένης προσωπικότητας».
Πάντως δεν υπηρέτησε στον στρατό αλλά σε υπηρεσία κοινωνικής ωφέλειας σε νοσοκομείο (όπου, το 1989 μαχαίρωσε μια νοσοκόμα που τον απέρριψε ερωτικά), ασπάστηκε τον ινδουϊσμό και παντρεύτηκε την κόρη Ινδού εμπόρου τσαγιού κλπ.
Ο ίδιος δηλώνει –κατά περίπτωση οικονομικός αναλυτής ή επαγγελματίας παίκτης πόκερ.

Cessna @ Сессна 172 Κόκκινη Πλατεία 1987