Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Όταν απαγόρευαν την ελληνική σημαία στις κηδείες των κομμουνιστών!

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Είναι γνωστό ότι βασική προσπάθεια της αστικής τάξης από τα πρώτα βήματα του ΚΚΕ, εδώ και 100 χρονιά, ήταν να το παρουσιάσει στον ελληνικό λαό, ως κάτι ξένο (αλλά και «ξενοκίνητο») που δεν έχει σχέση με πατριωτισμό, ως «ανθελληνικό», «αντεθνικό» που πρέπει να απομονωθεί αλλά και διωχτεί αμείλικτα.

Στην προσπάθεια του αυτή- που συγκρουόταν όμως με την πραγματικότητα της προσφοράς και δράσης του ΚΚΕ, με θυσίες και αίμα- ορισμένες φορές είχαμε και «ευτράπελα» όπως αυτό που παρουσιάζουμε στο σχετικό ντοκουμέντο (ΓΑΚ Ν. Ημαθίας- Αρχείο Νομαρχίας)

Πρόκειται για απόρρητο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών (10/6/1964) «προς τας νομαρχίας και Επαρχεία του Κράτους» και έχει ως θέμα: «Εκδηλώσεις εις κηδείας Κομμουνιστών»
Γράφει σχετικά:

«Ετέθησαν υπ’ όψιν ημών περιπτώσεις καθ’ ας εγένετο χρήσις της Ελληνικής Σημαίας εις κηδείας κομμουνιστών.

Ούτω εις κηδείαν τελεσθεισαν την 9-3-64 εν Θες/νικη Κ/Σ (σ.σ «κομουνιστοσυμμορίτης») ούτινος η σορός μετεφέρθη εκ Βουλγαρίας το φέρετρον ήτο κεκαλυμένον δια της Ελληνικής Σημαίας, εις άλλην περίπτωσιν ανηρτήθησαν εις μίαν Κοινότητα του Νομού Λέσβου μεσίστιοι αι σημαίαι κατά την τέλεσιν μνημοσύνου οπαδού της ΕΔΑ.

Επειδή η Ελληνική Σημαία ως Εθνικόν Σύμβολον , δέον να αναρτάται μόνο κατά τας εθνικάς εορτάς, γενικάς και τοπικάς, ή δε χρήσις αυτής κατά τας κηδείας επιτρέπεται μόνον οσάκις πρόκειται περί επισήμων κηδειών διά την τέλεσιν των οποίων εκδίδονται εκάστοτε επίσημαι πράξεις της Κυβερνήσεως παρακαλούμεν όπως,, εκ λόγων σεβασμού προς τα εθνικά Σύμβολα ενεργήτε τα δέοντα εις εκάστην παρουσιαζομένην περιπτωσιν, επί των τέλει απογορεύσεως τη μη κανονικής χρήσεως ή αναρτήσεως της Ελληνικής Σημαίας.

Το Υπουργείον Εσωτερικών έχει ήδη καταρτίση σχέδιον νόμου, δι’ ου ρυθμίζεται γενικότερον το ζήτημα τούτο.
Ο Υπουργός
Ι.Ν. ΤΟΥΜΠΑΣ»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.