Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Όταν η Χούντα … αυτοαποκαλύπεται (Ντοκουμέντο)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας // 

Μπορεί για την πλειοψηφία του λαού μας η επτάχρονη δικτατορία (1967-1974) να είναι μία «μαύρη στιγμή» στην πορεία της χώρας μας, όμως οι νοσταλγοί της δεν παύουν να προκαλούν ακόμη και σήμερα προβάλλοντας μία σειρά μύθους για τα χρόνια εκείνα.

Ένα από αυτά ήταν «της τιμιότητας» σε αντίθεση με τους «σημερινούς φαύλους πολιτικούς».

Το έγγραφο που παρουσιάζουμε (ΓΑΚ Ν. Ημαθίας) ουσιαστικά αυτοαπακαλύπτει την Χούντα και δείχνει τις προσπάθειες της να «κρύψει τις πομπές» της.

Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων (που τόσα καυχιόταν για τη φροντίδα τους…) δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και διαφόρων «εράνων» από τους ίδιους τους πολίτες και φορείς (που ουσιαστικά σπρωχνόταν προς αυτό) . Κάτι που φυσικά θα έπρεπε προπαγανδιστικά να «καλυφθεί».

Πρόκειται για μία «απόρρητη- προσωπική» εντολή (8/4/1970) του «Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και Υπουργού Εσωτερικών Στ. Παττακού» ουσιαστικά προς τους (διορισμένους) νομάρχες για να αποκρύψουν την κρατική ανάμειξη σε παρόμοιους «εθελοντικού» εράνους προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

eggrafo xountas

 

« ΘΕΜΑ: «Εισφορά υπέρ Ε.Δ

Εχομεν την τιμήν να γνωρίσωμεν υμίν ότι, εν σχέσει προς το εν περιλήψει θέμα, το Κράτος δεν πρέπει να φέρεται ως ευθέως αναμιγνηόμενον, ίνα κριθή ότι:

Αδυνατεί να αντιμετωπίση τας απαιτουμένας διά την ασφάλειαν της Χώρας, δαπάνας.
Αναπτύσσει πολεμικήν ψυχολογίαν και
Επιβάλλει εισφοράς, αι οποίαι επομένως αποβάλλουν τον προαιρετικόν χαρακτήρα.

Αναμφιβόλως όμως δύναται το Κράτος να υποθάλπη το ζήτημα, κατά τόπον απολύτως αφανή»