• [Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί/με μάτι αριστερό το βλέπω./Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί,/οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι (Κ. Βάρναλης)]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Όταν κατηγορούσαν τον Σαράφη για…δοσιλογισμό!

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Ο ένδοξος στρατηγός Στέφανος Σαράφης-ως συνέπεια της αγγλικής επέμβασης στην Ελλάδα τον Δεκέμβρη του 1944 και σε συνέχεια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού –

σε συνεργασία με το αστικό καθεστώς, μαζί με τους άλλους αγωνιστές υποβλήθηκε σε μεγάλες δοκιμασίες , ως «αμοιβή» για την αντιστασιακή του δράση.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Σαράφης, που δύο φορές πιάστηκε, πριν βγει στον ΕΛΑΣ, από τους παλιούς κατακτητές και αφέθηκε σύντομα ελεύθερος, δέχτηκε στη χώρα μας όλη τη μισαλλοδοξία των μοναρχοφασιστών, ακόμα και παλιών συμπολεμιστών του.

Εκτοπίζεται στη Λήμνο, από το 1946 έως το 1948 και σε συνέχεια στη Μακρόνησο, όπου γνωρίζει από κοντά το εγκληματικό όργιο των ιδρυτών της, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρουν παλιοί του γνώριμοι, όπως ο στρατηγός Βεντήρης, ο Παν. Κανελλόπουλος κ.ά.

Ο στρατηγός, μαθημένος στις διώξεις δεν θα υποκύψει ούτε αυτή τη φορά, δεν θα λυγίσει.

Όμως σαν να μην έφταναν όλα αυτά κατηγορήθηκε και για…δοσιλογισμό. Όταν οι πραγματικοί δοσίλογοι κυκλοφορούσαν ελεύθεροι και μάλιστα καταλάμβαναν και πόστα στον κρατικό μηχανισμό.

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (11/4/1947) αναφέρει:

«Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΓΩΓΩΝ. ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΩΣ …ΔΟΣΙΛΟΓΟ

Προχθές έφτασε από την Ικαριά όπου ήταν εξόριστος και μεταφέρθηκε στο Τμήμα Μεταγωγών Αθηνών ο στρατηγός Σαράφης. Αιτία της μεταγωγής του αυτής είναι μια ποταπή όσο και γελοία ενέργεια. Ύστερα από 3 ολόκληρα χρόνια κάποιο ενεργούμενο υπέβαλε εναντίον του μήνυση για δοσιλογισμό! Όπως ακριβώς έκαναν και για άλλους ηγέτες της Εθνικής μας Αντίστασης. Παραπέμπουν λοιπόν το Σαράφη στον ανακριτή με την κατηγορία ότι τον Απρίλιο του ’44 σκότωσε κάποιον Ι. Τσούγγερη (του Ψαρρού). Εξέδωσαν γι’αυτό ένταλμα με ημερομηνία 15-1-47 του ανακριτή δοσιλογων Παρνασσίδας. Έτσι και την τιμή του στρατηγού προσπαθούν να κηλιδώσουν και την ευκαιρία δίνουν στους εξ’ επαγγέλματος «αγανακτισμένους» να δράσουν κατά τη μεταγωγή του στην Άμφισσα.

Το συναγ. Σαράφη επισκέφθηκε και χαιρέτισε, χθες αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ από τους συν. Παρτσαλίδη, Κύρκο και Γαβριηλίδη.

Στο συνήγορο του Γ. Πουλίδη ο διοικητής του Τμήματος Μεταγωγών δήλωσε ότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης δόθηκε διαταγή να παραμείνει ο στρατηγός στην Αθήνα και να απολογηθεί στον εδώ ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου δοσιλόγων.

Ο συν. Σαράφης είναι απομονωμένος σ΄ένα κελλί του Τμήματος Μεταγωγών».