Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι; «Άκου να δεις» πώς έχουν τα πράγματα Άδωνι

Σχόλιο Ηρακλής Κακαβάνης //

«Όλοι πολέμησαν στην Εθνική Αντίσταση και όχι μόνο οι Αριστεροί», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και αναθάρρησε ο Άδωνις που ένα άχτι το ‘χε που η συνεισφορά των κομμουνιστών στον τόπο έχει αναγνωριστεί από το λαό και δε λέει να σβήσει.

Τι έγινε όμως την περίοδο της Κατοχής;

Κάποιοι έφυγαν για Μέση Ανατολή, στην Ασφάλεια των συμμάχων (Ένα πράμα σαν την Αντίσταση του Καραμανλή στη Χούντα) και άφησαν το λαό στην τύχη του.

Κάποιοι άλλοι υπηρετήσαν τους ναζί και πολέμησαν το ΕΑΜ ΕΛΑΣ (είναι οι ίδιοι που μετά την απελευθέρωση υπηρέτησαν αυτούς που γύρισαν από τη Μέση Ανατολή, άρπαξαν με τη βοήθεια των φίλων τους αγγλοαμερικανών την εξουσία από το λαό, και εξαπέλυσαν ένα πρωτοφανές εκδικητικό όργιο τρομοκρατίας σε βάρος όσων αγωνίστηκαν ενάντια στους ναζί κατακτητές).

Ήταν και αυτοί οι αμετανόητοι κομμουνιστές (και όχι γενικά και αόριστα αριστεροί) που στήριξαν, ενέπνευσαν το λαό και πολέμησαν τους ναζί.

Είναι αυτοί που το καθεστώς που επέβαλαν οι σύμμαχοι μετά την απελευθέρωση, τους τσάκισαν στα βασανιστήρια, τους έστειλαν στο εκτελεστικό απόσπασμα και στις εξορίες.

Ήταν και κάποιες μικρές κεντροδεξιές αντιστασιακές  οργανώσεις, όπως ο ΕΔΕΣ που όταν φάνηκε η δυναμική της ΕΑΜικής Αντίστασης, συνωμοτούσαν πότε με τους Γερμανούς, κυρίως με τους Άγγλους για να ανακόψουν τη δυναμική των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. και έτσι για να φρεσκάρουμε τη γνωση του Άδωνι, να του υπενθυμίσουμε ότι ο μεν ΕΔΕΣ ήταν μισθοφορικός στρατός κύρια με χρήματα των Άγγλων (όπως και οι δυνάμεις της ΕΚΚΑ/5-42 του Δ. Ψαρρού), ενώ ο ΕΛΑΣ ήταν λαϊκός εθελοντικός στρατός.

Ήταν και οι Παπανδρέοι, οι Πλαστήρες και οι Παπάγοι, πρόγονοι των σημερινών κυβερνώντων, που με τη βία ανέκοψαν το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία και έκαναν τη χώρα τσιφλίκι των Αμερικανών.

belogiannis ploumpidis banner