Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Όταν μουσουλμάνοι ιερείς αποκατέστησαν το άγαλμα του Λένιν!

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Η είδηση δημοσιεύτηκε και σε ελληνικά ΜΜΕ όμως έμεινε ασχολίαστη, παρά τους πολλαπλούς συμβολισμούς της.

«Ένα άγαλμα του Λένιν, ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, που είχαν προσπαθήσει να καταστρέψουν άγνωστοι πριν από δύο χρόνια, αποκατέστησαν μουσουλμάνοι ιερείς στην πόλη Σαχρίτους στο νότιο Τατζικιστάν. Με το επιχείρημα ότι «Ο Λένιν είναι κομμάτι της ιστορίας μας» οι ιερείς όλων των τζαμιών της πόλης συγκέντρωσαν τον οβολό των πιστών από το παγκάρι της Παρασκευής περίπου 80 ευρώ ανά τέμενος και έδωσαν τα χρήματα για να αποκατασταθεί το άγαλμα…Το άγαλμα του Λένιν είχε τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία του Σαχρίτους το 1980 και ήταν το ψηλότερο στο νότιο Τατζικιστάν. Μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991 τα περισσότερα αγάλματα της σοβιετικής περιόδου γκρεμίστηκαν αλλά το συγκεκριμένο θεωρήθηκε μνημείο ιστορικής σημασίας και έμεινε στη θέση του. Παρ’ όλα αυτά πριν από δύο χρόνια άγνωστοι το βανδάλισαν και το έριξαν από τη βάση του καταστρέφοντας τμήματα του..»

Ας μας επιτραπούν ορισμένοι σχολιασμοί:

  1. Ο ρόλος του Λένιν ως ηγέτη της Οκτωβριανής επανάστασης και των πρώτων χρόνων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, παραμένει ζωντανός τις μνήμες των λαών της πρώην ΕΣΣΔ παρά τους τόνους λάσπης που έπεσαν μετά τη διάλυση της. Αυτό δεν μπορεί να παραγραφεί γι’αυτό και οδηγεί ανεξάρτητα από προθέσεις των συγκεκριμένων μουσουλμάνων ιερέων, σε παρόμοιες ενέργειες. Αν μάλιστα επισκεφτεί κάποιος ακόμη και τώρα στο Μαυσωλείο του Λένιν θα εντυπωσιαστεί από τις ουρές που σχηματίζονται εκεί…
  2. Η Οκτωβριανή Επανάστασης σήμαινε για τους λαούς της Ανατολής, που οι περισσότεροι ζούσαν σε προκαπιταλιστικούς κοινωνικούς σχηματισμούς γιγαντιαία άλματα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής (π.χ εξάλειψη αναλφαβητισμού, ισοτιμία γυναικών, βιομηχανική ανάπτυξη κ.α) και που σήμερα υπάρχει ένα γιγαντιαίο πισωγύρισμα. Αυτό δεν το ξεχνούν και οι κάτοικοι του Τατζικιστάν.
  3. Φυσικά θα μπορούσαν να γίνουν και συγκρίσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση ιστορικών μνημείων του παρελθόντος στη χώρα μας αλλά και από μέρους τις επίσημης εκκλησίας ιδιαίτερα τα παλιότερα χρόνια. Μία σειρά εκκλησιών χτίστηκαν στα ερείπια αρχαίων – ειδωλολατρικών ναών…

Και κάτι τελευταίο. Φυσικά δεν αρκεί η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ή των μνημείων της περιόδου οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Αυτό που χρειάζεται είναι με βάση τη συσσωρευμένη πείρα η συνέχιση του αγώνα για μία νέα «έφοδο στον ουρανό».

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.