Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όταν ο Γιούνκερ μιλά για τον Μαρξ (Ο Γιούνκερ και οι όμοιοί του αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στα σκουπίδια της ιστορίας )

Τα δελτία ειδήσεων της 5ης του Μάη μας πληροφόρησαν ότι στην πόλη Τρίερ, γεννέτειρα του Μαρξ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιούνκερ!

Από πού ως πού ο Γιούνκερ ομιλητής σε εκδήλωση για τον Μαρξ;

Ο Μαρξ αποκάλυψε επιστημονικά την εκμεταλλευτική και απάνθρωπη φύση του καπιταλισμού. Τεκμηρίωσε την ανάγκη ανατροπής του και οικοδόμησης της κομμουνιστκής κοινωνίας. Ολόκληρή του η ζωή ήταν ένας ασυμβίβαστος αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό.

Ο Γιούνκερ και οι όμοιοί του είναι διαπρύσιοι απολογητές του καπιταλισμού. Τον θεοποιούν. Υπερασπίζονται την εκμεταλλευτική και εγκληματική του φύση και πασκίζουν με νύχια και με δόντια να τον διαιωνίσουν.

Ο Μαρξ ανέδειξε τον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης. Πάλεψε για την αυτοσυνείδηση και τη χειραφέτησή της. Πάλεψε για την οργάνωσή της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στήριξε τους αγώνες της για κατάκτηση δικαιωμάτων. Της έδωσε ιδεολογικά όπλα για να επιτύχει το στόχο της αλλαγής του κόσμου. Στήριξε κάθε απεργιακό ή άλλο αγώνα, έκφραση της πάλης των τάξεων. Βρέθηκε στις επάλξεις των μεγάλων επαναστάσεων του 1848. Στήριξε με πάθος τους κομμουνάρους του Παρισιού.

Ο Γιούνκερ και οι όμοιοί του απαξιώνουν το στρατόπεδο της εργασίας. Υποσκάπτουν τις οργανώσεις των εργαζομένων. Ξηλώνουν τις κατακτήσεις τους. Κατακτήσεις που τις έχουν επιτύχει με αγώνες και θυσίες. Και στέλλουν τις δυνάμεις καταστολής ενάντια σε απεργούς και διαδηλωτές. Στηρίζουν τις διώξεις ενάντια σε κομμουνιστές.

Ο Μαρξ στήριξε τους αγωνιζόμενους λαούς της εποχής του. Συστρατεύθηκε με τους Ιρλανδούς στον αγώνα τους για ανεξαρτησία. Με τους Πολωνούς στον αγώνα τους ενάντια στην τσαρική τυρρανία. Με τους Ιταλούς για δημοκρατική ένωση της χώρας τους. Με τους συμπατριώτες του Γερμανούς για δημοκρατική ένωση της δικής τους χώρας. Με όσους πάλεψαν για την κατάργηση της δουλείας στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.

Του Γιούνκερ και των ομοίων του στάζουν αίμα τα χέρια τους από τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού στην Παλαιστίνη, στη Γιουγκοσλαβία, στη Συρία, στη Λυβίη, στο Αφγανιστάν, στην Κύπρο, σε κάθε γωνιά του πλανίτη όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάχθηκε ή ανέχθηκε τα Νατοϊκά εγκλήματα και εισβολές. Ο Γιούνκερ και οι όμοιοι του είναι υπεύθυνοι για δεκάδες χιλιάδες ζωές που χάνονται στις θάλασσες και τις ζωές που σαπίζουν σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της κατά τα άλλα «δημοκρατικής» και «ανθρώπινης» Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μαρξ ανάδειξε και πάλεψε για το κομμουνιστικό ιδεώδες, που ενσαρκώνει την πραγματική ελευθερία του ανθρώπου.

Ο Γιούνκερ και οι όμοιοι του πρωτοστατούν στον αντικομμουνισμό. Ταυτίζουν τον κομμουνισμό με το φασισμό και στηρίζουν νεοναζιστικά καθεστώτα, στο όνομα τάχα της δημοκρατίας.

Δεν μπορούσαν να παραγνωρίσουν το μεγαλείο του Μαρξ και την 200ή επέτειο της γέννησής του. Από την άλλη τον τίμησαν ευνουχίζοντάς τον!

Τι μας είπε ο Γιούνκερ; Ο Γιούνκερ μίλησε για ένα φιλόσοφο που έβλεπε μακριά και δεν φέρει ευθύνη για όσα έγιναν μετέπειτα στο όνομά του. Έτσι με μια φράση ξεμπέρδεψε με τον Μαρξ και με τον μαρξισμό. Αποξένωσε τον Μαρξ από την ουσία των ιδεών του και από ολόκληρο το παγκόσμιο κίνημα που άντλησε έμπνευση και καθοδηγήθηκε από τις ιδέες και τα ιδανικά του.

Ό Γιούνκερ και οι όμοιοί του θα ήθελαν πολύ ο Μαρξ να ήταν απλά ένας φιλόσοφος κλεισμένος στο ακαδημαϊκό κουτί του. Πραγματικά, πόσο ακίνδυνος θα ήταν για το κεφάλαιο ένας τέτοιος φιλόσοφος! Αλλά ο Μαρξ δεν ήταν μόνο ένας φιλόσοφος. Και σίγουρα δεν ήταν φιλόσοφος κλεισμένος στο κουτί του. Ήταν ένας φιλόσοφος ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ. Η δική του φιλοσοφία και η δική του ζωή και δράση τέθηκαν στην υπηρεσία του στόχου για αλλαγή του κόσμου. Για ανατροπή του καπιταλισμού. Για οικοδόμηση της νέας κομμουνιστικής κοινωνίας. Τον φιλόσοφο Μαρξ τον ανέχονται. Τον οικονομολόγο Μαρξ μπορεί και να τον θαυμάζουν. Τον επαναστάτη Μαρξ τον απεχθάνονται και τον φοβούνται. Ο μαρξισμός τούς στοιχειώνει γιατί ακόμα και στις στιγμές της παντοδυναμίας τους ξέρουν ότι ο μαρξισμός είναι το μέλλον και εκείνοι το σάπιο παρελθόν.

Ο Μαρξ και οι ιδέες του θα ζουν για αιώνες και θα καθοδηγούν τους αγώνες των εργαζομένων και των λαών για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Ο Γιούνκερ και οι όμοιοί του αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στα σκουπίδια της ιστορίας όπου πραγματικά είναι η θέση τους. Μαζί με το σύστημα που εκπροσωπούν και εκφράζουν.

 

Γιαννάκη Κολοκασίδη / Χαραυγή

Μοιραστείτε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο