Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όταν στην 7χρονη δικτατορία κατέστρεφαν βιβλία…(ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Δεν ήταν μόνο η Ναζιστική Γερμανία που κατέστρεφε (έκαιγε) τα βιβλία. Και κατά τη διάρκειας της 7χρονης δικτατορίας στη χώρα μας υπήρχαν παρόμοια φαινόμενα. Εκτός δηλαδή από τις απαγορεύσεις «αντεθνικών βιβλίων», το κλείσιμο στις φυλακές και τις εξορίες συγγραφέων, είχαμε και καταστροφές βιβλίων.

Το ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε (Αρχείο Νομαρχίας Ημαθίας- ΓΑΚ Ν. Ημαθίας)

documento2Περιλαμβάνει παρόμοια καταστροφή (13/8/1969) στη Νάουσα (παρουσία του Γυμνασιάρχη, του αναπληρωτή Διοικητή της Ασφάλειας και του Οικονομικού Έφορου της περιοχής) μετά από απόφαση του νομάρχη Ημαθίας.

Πρόκειται για βιβλία που βρέθηκαν (και κατασχέθηκαν) στα γραφεία της Νεολαίας Λαμπράκη της περιοχής μετά την επιβολή του πραξικοπήματος. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τ’ άλλα είδη γραφείου (κυρίως) που κατασχέθηκαν μοιράστηκαν σε δημόσιες υπηρεσίες.

Όσο δε αφορά τη βιβλιοθήκη (που από τους τίτλους φαίνεται ότι ήταν εξαιρετικά πλούσια) διαβάζουμε ότι της καταστροφής δεν γλύτωσαν βιβλία όπως: «Ιστορίας της Γερμανικής Λογοτεχνίας», «Απομνημονεύματα Φιλικής Εταιρίας», περιοδικό «Λόρδος Βύρων», «Κολοκοτρώνης», «Ένα παιδί μετράει τα’ άστρα» κ.α[simple-author-box]

Μετάβαση στο περιεχόμενο