Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Όχι στο εμπάργκο για μια ακόμη φορά στο ψήφισμα του ΟΗΕ – Ό,τι και να κάνουν οι ΗΠΑ οι λαοί λένε NoMásBloqueo

Άλλη μια διπλωματική νίκη, η 27 στην σειρά, πέτυχε η Κούβα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τάχθηκαν υπέρ της άρσης του εξοντωτικού αποκλεισμού (εμπάργκο) που έχουν επιβάλλει στο νησί οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 189 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Ταυτόχρονα, απορρίθηκε ένα αίτημα των ΗΠΑ που ζητούσαν να επικριθεί η Κούβα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως και πέρσι, μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν. Η Ουκρανία και η Μολδαβία απείχαν από την ψηφοφορία.

Μοναδική παραφωνία στην ψηφοφορία αποτέλεσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ που, κατά πάγια τακτική τους, ψήφισαν ενάντια στην άρση.

FB_IMG_1541083404110

 

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι, αυτή τη φορά παρουσίασε οκτώ τροπολογίες σε μια προσπάθεια να στρέψει την προσοχή στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρησή τους από την Αβάνα. Δεν έλαβε όμως τη στήριξη που θα επιθυμούσε, αφού μόνο το Ισραήλ και η Ουκρανία ψήφισαν και τις οκτώ ενώ τα Νησιά Μάρσαλ ενέκριναν τη μία από αυτές τις προτάσεις.

H απόφαση έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δίνει το δικαίωμα στις ΗΠΑ να συνεχίζουν, με ιδιαίτερη σκληρότητα μετά την εκλογή Τραμπ, με πρόφαση τα ανθρώπινα δικαιώματα και την έλλειψη δημοκρατίας όπως και την επίθεση εναντίον των Αμερικάνων διπλωματών, για να εμποδίζει με όλα τα μέσα την οικονομική εξέλιξη της Κούβας, τιμωρώντας στην ουσία τον ίδιο τον κουβανέζικο λαό που υποκριτικά επικαλείται.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ακήρυχτο πόλεμο σε βάρος του λαού της Κούβας. Σε έναν πόλεμο που δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη της Κούβας και στην κάλυψη των αναγκών του λαού της.

cuba6

Προηγήθηκαν τοποθετήσεις αντιπροσώπων που καταδίκασαν το εμπάργκο και τοποθετήθηκαν υπέρ των προτάσεων της Κούβας

Ο Εκπρόσωπος του Ελ Σαλβαδόρ τοποθετήθηκε για τα μέλη της Κοινότητας της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), υποστηρίζοντας το κουβανικό ψήφισμα.

Ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας μετέφερε το μήνυμα στήριξης της Κουβανέζικης πρότασης για το Κίνημα Αδέσμευτων, απορρίπτοντας τις τροπολογίες που προτάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

cuba4

Ο αντιπρόσωπος της Αιγύπτου που εκπροσώπησε ομάδα 77 χωρών συν την Κίνα, καταδίκασε τον αποκλεισμό.

Ο εκπρόσωπος του Μαρόκου απευθύνθηκε στην Γενική Συνέλευση εξ ονόματος της ομάδας των κρατών της Αφρικής, λέγοντας, «με την ιδιότητά μου ως Προέδρου της αφρικανικής ομάδας, επιμένω στην ανάγκη να τεθεί τέρμα στον οικονομικό, εμπορικό και οικονομικό αποκλεισμό που επιβλήθηκε στο λαό της Κούβας.Η άρση του αποκλεισμού θα σώσει χιλιάδες ζωές και θα επιτρέψει την Κούβα να συνεχίσει την ανάπτυξή»

 

cuba22