Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ύστατος «αποχαιρετισμός» στο σ/φο Κώστα Μαραγκουδάκη (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Με τη σημαία του τιμημένου ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστός και υπηρέτησε αταλάντευτα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, να τον σκεπάζει η οικογένειά του, η αγαπημένη του συντρόφισσα Κούλα, τα παιδιά και τα εγγόνια του, σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι αποχαιρέτησαν, τη Δευτέρα το μεσημέρι, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και σεβασμού, τον σύντροφο Κώστα Μαραγκουδάκη στο Α’ Νεκροταφείο.

Σε όλη τη διάρκεια της τελετής της πολιτικής κηδείας τιμητική φρουρά στο πλευρό του εναλλάσσονταν σύντροφοι και συναγωνιστές του.

Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα.

kideia maragkoudaki2

Μια ζωή αφιερωμένη στις κομμουνιστικές αξίες και ιδανικά

Ο Κ. Μαραγκουδάκης εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1944. Την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης διετέλεσε στέλεχος της ΕΠΟΝ, σε διάφορες θέσεις. Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε, συμπληρώνοντας πάνω από 10 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες σε Ικαρία, Βούρλα, Αίγινα, Γυάρο, φυλακές Αβέρωφ, στο Μακρονήσι, στο λόχο απομόνωσης των «αμετανόητων» του Β’ Ειδικού Τάγματος.

Μετά την απόλυσή του συμμετείχε δραστήρια ως μέλος του ΚΚΕ στους μεγάλους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες της δεκαετίας του 1950 και του 1960. Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών βρέθηκε και πάλι στη Γυάρο και στο Παρθένι της Λέρου. Μεταδικτατορικά ανέλαβε σοβαρό ρόλο στη μάχη των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Υπήρξε δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος, διατελώντας γενικός γραμματέας της Ένωσης Επαγγελματικών Λογιστών Πρωτεύουσας (ΕΕΛΠ), μέλος της διοίκησης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), γενικός γραμματέας και αντιπρόεδρος της ΕΣΑΚ-Σ.

Από το 13ο Συνέδριο έως και το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλεγόταν πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Υπερασπίστηκε το ΚΚΕ και τις αρχές του από την οπορτουνιστική διαλυτική δράση, τόσο στην κρίση του 1968 όσο και σε αυτή του 1991.

Το υπηρέτησε ανυποχώρητα μέχρι την τελευταία του πνοή, τιμώντας την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του Κόμματος. Από το 2003 έως και το 2018 υπήρξε πρόεδρος στο Ίδρυμα περίθαλψης ηλικιωμένων αγωνιστών «Σπίτι του Αγωνιστή» Ήταν μέλος της ΚΟΒ Άνω Αμπελοκήπων – Πολυγώνου της ΤΕ Α’ Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

kideia maragkoudaki

Αποχαιρετούμε έναν άξιο αγωνιστή για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του εργατικού – λαϊκού κινήματος

Εκ μέρους της ΚΕ τον σ. Κ. Μαραγκουδάκη αποχαιρέτησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η KE του KKE με μεγάλη θλίψη αλλά και υπερηφάνεια αποχαιρετά σήμερα τον παλαίμαχο αγωνιστή, σύντροφο Κώστα Μαραγκουδάκη, που για 76 ολόκληρα χρόνια υπήρξε μέλος και στέλεχός του.

Έναν σύντροφο που με την πολύχρονη και μεγάλη προσφορά του, την αγωνιστική συνέπεια και το ήθος του τίμησε το Κόμμα.

Αποχαιρετούμε έναν άξιο αγωνιστή για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του εργατικού – λαϊκού κινήματος, πρωτοπόρο και αταλάντευτο μαχητή της ταξικής πάλης, που στάθηκε όρθιος σ’ όλη τη διάρκεια της πολύχρονης κομματικής ζωής του.

Τον κομμουνιστή που με υπευθυνότητα ασκούσε πάντα τα κομματικά του καθήκοντα, μέσα από τη συλλογική δράση, όχι μόνο στο κίνημα, αλλά και στην οργάνωση της δουλειάς με κομμουνιστικά χαρακτηριστικά. Το παράδειγμά του, η πολύχρονη και πολυκύμαντη αγωνιστική ζωή του, το έργο του μένουν ως μια μεγάλη παρακαταθήκη για άντληση πείρας, γνώσης, δύναμης και αισιοδοξίας.

Η αταλάντευτη στάση του, στους πολύχρονους και πολύμορφους ταξικούς αγώνες, θα μας εμπνέει για να βγάζουμε ορθά συμπεράσματα και να βαδίζουμε σωστά.

kideia maragkoudaki3

Σε αποχαιρετούμε στο τελευταίο σου ταξίδι με μια υπόσχεση: Δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή την πιο σημαντική πηγή της δύναμής μας, το πιο πολύτιμο δίδαγμα της Ιστορίας μας, ότι το ΚΚΕ θα δικαιώνεται και θα πορεύεται ατρόμητα στην αποστολή του, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο μόνο όταν στηρίζεται με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, στην οργάνωσή της, στα αγωνιστικά υποδείγματα που κρύβει στις γραμμές της. Δεν θα ξεχνάμε τη μεγάλη αυτή αλήθεια που επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά μέσα και από τη δική σου ζωή και δράση.

Ανήκες στην κατηγορία εκείνη των αγωνιστών που στρατεύθηκαν από την εφηβική τους ηλικία χωρίς ταλαντεύσεις στην πάλη για την κοινωνική χειραφέτηση και τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Η στάση σου αυτή καθοδηγημένη από ταξική διαίσθηση και μπολιασμένη με τη μαρξιστική – λενινιστική διαπαιδαγώγηση, σου επέτρεψε να αφουγκράζεσαι τις λαϊκές ανάγκες και σκέψεις, να ανασαίνεις με την ανάσα της εργατικής τάξης και των καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων και να παρεμβαίνεις μέσα από τις συλλογικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα.

Ανέπτυξες με σεμνότητα και αποφασιστικότητα ιδιαίτερη σχέση με τις μάζες, γι’ αυτό ήσουν ευρύτερα αποδεκτός και οι εργαζόμενοι σε περιέβαλλαν με εμπιστοσύνη, ως εκφραστή της ταξικής γραμμής στο μαζικό κίνημα».

«Ο δρόμος μας αρχινά από κει που ο δικός σας τελειώνει»

«Το ΔΣ, οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι του “Σπιτιού του Αγωνιστή” με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετούμε τον επί 15 χρόνια πρόεδρό του από το 2003 έως το 2018», ανέφερε στον επικήδειο ο Στέλιος Λάμπρου, πρόεδρος του «Σπιτιού του Αγωνιστή».

Ο Στ. Λάμπρου σημείωσε ότι ο Κ. Μαραγκουδάκης όταν ανέλαβε από την ΚΕ του ΚΚΕ το καθήκον να υλοποιηθεί η απόφαση για την αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και της λειτουργίας του «Σπιτιού του Αγωνιστή», ρίχτηκε με νεανικό ενθουσιασμό, παρά τα 78 χρόνια του, στη μάχη για να γίνει πραγματικότητα αυτή η απόφαση.

«Μαζί με συντρόφους που έχει ορίσει το Κόμμα, υλοποιείται το πολυσύνθετο και πρωτοποριακό αυτό έργο, να τεθεί δηλαδή σε λειτουργία ένα ίδρυμα που να ικανοποιεί τις ανάγκες αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης που έχουν την ανάγκη της φροντίδας στα ύστερα της ταραχώδους ζωής τους», τόνισε ο Στέλιος Λάμπρου (δείτε εδώ βίντεο).

Αποχαιρετώντας τον η Ιωάννα Μιχαλάκη, εκ μέρους της Κομματικής Οργάνωσης Τουρκοβουνίων – Άνω Αμπελοκήπων, σημείωσε ότι «κρατάμε μέσα μας την εικόνα του σεμνού αγωνιστή, του αισιόδοξου ανθρώπου, που με τα γελαστά του μάτια και το πλατύ του χαμόγελο ζέσταινε τις καρδιές μας και μας ενθάρρυνε να αγωνιζόμαστε για μια άλλη κοινωνία, δίκαιη, ελεύθερη, σοσιαλιστική, όπως ο ίδιος την ονειρεύτηκε και πολέμησε γι’ αυτήν από τα τρυφερά μαθητικά του χρόνια μέχρι και την τελευταία του πνοή» (δείτε εδώ βίντεο).

Τον συνάδελφο Κώστα αποχαιρέτησε ο Κώστας Δράκος, εκ μέρους της ΠΟΛ και της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, αναφέροντας ότι και από αυτό το μετερίζι «έδωσε τον καλύτερό εαυτό του. Συνέβαλε ουσιαστικά, και με την επιστημονική του κατάρτιση, στην επεξεργασία των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και στα ιδιαίτερα επαγγελματικά ζητήματα των λογιστών. Για όλη του την προσφορά στον κλάδο έχαιρε της αναγνώρισης και του σεβασμού όλων των λογιστών και λογιστριών».

kideia maragkoudaki4

Για τον αταλάντευτο και αισιόδοξο σύντροφο και συναγωνιστή Κ. Μαραγκουδάκη μίλησε ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος του ΣΦΕΑ (1967-1974). Αναφέρθηκε στην ξεχωριστή συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια, στο ότι πάντα στεκόταν στην πλευρά της υπεράσπισης των κατατρεγμένων.

Ο Γιώργος Κατημερτζής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, σημείωσε ότι «κρατάμε ακριβή παρακαταθήκη τη ζωή σου, την αγωνιστική σου προσφορά και συμβολή»

Ο παλαίμαχος αγωνιστής, Μακρονησιώτης Λάζαρος Κυρίτσης τον αποχαιρέτησε με τα λόγια του Φώτη Αγγουλέ, «ας μην ήρθατε πίσω κι ας μη φτάσατε πουθενά, ο δρόμος μας αρχινά από κει που ο δικός σας τελειώνει…» .

Ενώ, ο γιος του Κ. Μαραγκουδάκη, Θοδωρής Μαραγκουδάκης, με λόγια από καρδιάς αναφέρθηκε στον «υπέροχο πατέρα» και του υποσχέθηκε ότι «θα προσπαθήσουμε η δική μας γενιά να βρούμε τα πατήματά μας και να συνεχίσουμε τους αγώνες σου» (δείτε εδώ βίντεο).

Τον Κ. Μαραγκουδάκη αποχαιρέτησαν επίσης εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων ο Μιχάλης Ζωΐδης.

kideia maragkoudaki5

kideia maragkoudaki6