Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ώρα κριτικής και ευθυνών στη Σουηδία: Βάλλεται εκ των έσω η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η σημερινή εικόνα της Σουηδίας στο μέτωπο της πανδημίας, μιας χώρας με 10 εκατομμύρια πληθυσμό, είναι περί τα 68.000 κρούσματα, περίπου 600-1000 την ημέρα και 5400 νεκρούς. Το 79% των θανάτων αναφέρονται στους ηλικιωμένους πάνω από 70 χρονών στα σπίτια τους ή στα Γηροκομεία. Αποδίδονται στο γεγονός ότι το προσωπικό ιδιαίτερα στα ιδιωτικά Γηροκομεία και στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», δεν είχαν, επί μήνες, εφοδιαστεί με μάσκες, γάντια, προσωπίδες και δεν είχαν οδηγίες για την κυκλοφορία τους ανάμεσα σε υγιείς και ασθενείς τρόφιμους.

Η στρατηγική της Σουηδίας αναφορικά στην αντιμετώπηση του ιού δέχεται σφοδρή κριτική από τις ίδιες της Υπηρεσίες και τους κρατικούς μηχανισμούς.

Το Σουηδικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Άμυνας, FOI, με έκθεσή του χαλάει όλη την ευδαιμονία της κυβερνητικής σιγουριάς πως η τακτική της Σουηδίας είναι η σωστή και έχουν λάθος όλες οι υπόλοιπες χώρες.

Οι 16 επιστήμονες που συντάσουν την έκθεση, που συμπεράσματά της δημοσιεύονται στην εφημερίδα Dagens Nyheter διαπιστώνουν πως η Σουηδία παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών δεν είχε προετοιμαστεί για την κρίση της πανδημίας.

 Όσον αφορά την κατάσταση στην Υγεία:

  • Όσον αφορά τις θέσεις ΜΕΘ διαπιστώνει την μείωση από 4100 που υπήρχαν στις αρχές του 90 σε 520 όταν ξέσπασε η πανδημία.
  • Την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμακευτικού υλικού όπως αναισθησιολογικό υλικό, αντιβίωση κλπ. με την κατάργηση του αποθηκευμένου υλικού για περιπτώσεις κρίσης, της δεκαετίας του 90.

 Όσον αφορά την οργάνωση:

  • Διαπιστώνει ασάφεια στην κατανομή ευθύνης καθηκόντων.
  • Η παντελής έλλειψη αποθηκευμένου υλικού προστασίας και φαρμάκων προκάλεσε ανάληψη χρονοβόρων διαδικασιών προμήθειας του απαιτούμενου εξοπλισμού με άσκοπη απασχόληση του προσωπικού. ( στους 290 Δήμους και τις 21 Περιφέρειες ξεχωριστά).
  • Καθυστέρηση στην πληροφόρηση του κοινού και των υπόλοιπων υπηρεσιών για τα μέτρα προστασίας
  • Διαπιστώνει ακόμη και την έλλειψη οδηγιών στις γλώσσες των προσφύγων που δεν πρόλαβαν να μάθουν Σουηδικά. Οι πρόσφυγες ενημερωνόταν από τα δικά τους ΜΜΕ που οι οδηγίες τους ερχόταν σε σύγκρουση με την Σουηδική πρακτική και δημιουργεί ακόμη και τώρα ανησυχία και απόγνωση. Οι συνέπειες ήταν σοβαρές για την εξάπλωση του ιού σε αυτές ειδικά τις ομάδες.

 Κατανομή ευθυνών:

  • Η κατανομή των ευθυνών Κράτους, κρατικών υπηρεσιών, κυβέρνησης- Περιφέρειας -Δήμου δεν αποσαφηνίστηκαν. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος διευκρίνησης των καθηκόντων.
  • Η έκθεση τονίζει πως σε συνθήκες κρίσης η ευθύνη πρέπει να αναλαμβάνεται κεντρικά και όχι αποκεντρωμένα κάνοντας κριτική στην αδράνεια της κυβέρνησης.
  • Εξάρει την αυτοθυσία του Υγειονομικού προσωπικού που δουλεύει 14-16 ώρες για να ανταποκριθεί στο τεράστιο βάρος των ευθυνών, χωρίς να αναφέρεται στις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Προτείνει την επανασύσταση των αποθηκών υλικού για περιπτώσεις κρίσης, τον κεντρικό σχεδιασμό, την επανασύσταση της πολιτοφυλακής, την δημιουργία μηχανισμών ψυχολογικής υποστήριξης κ.α

Την έκθεση καλωσορίζει ο υπουργός Εσωτερικών Σοσιαλδημοκράτης Mikael Damberg που όμως πετάει το μπαλάκι της έλλειψης προμηθειών στις Περιφέρειες και στις Νομαρχίες κατά την προσφιλή τακτική του κομματός του, ζητώντας μεγαλύτερες εξουσίες για την κυβέρνηση.

Σύσταση επιτροπής για τις ευθύνες

Την στρατηγική αμφισβητεί και η Αντιπολίτευση που μετά από τους πρώτους δύο μήνες συσπείρωσης γύρω από τα μέτρα ζήτησε την σύσταση επιτροπής έρευνας και αιτιών για τους αδικαιολόγητα πολλούς θανάτους μεταξύ των ηλικιωμένων και την αδυναμία διενέργειας μαζικών τεστ και πέτυχε μετά από επιμονή την λειτουργία της. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την προτασή της να συσταθεί μετά την πανδημία.

Η επιτροπή θα δημοσιεύσει την τελική της αναφορά το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2022, πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου όπως επέμενε η Αντιπολίτευση. Προηγουμένως, θα δοθούν στη δημοσιότητα δύο προκαταρκτικές εκθέσεις.

Η πρώτη, η οποία θα δημοσιευτεί στις 30 Νοεμβρίου 2020, θα εξετάζει τη διασπορά του κορονοϊού στους ηλικιωμένους στα Γηροκομεία και στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

 Η στρατηγική των μονοπωλίων

Η στρατηγική της Σουηδίας που υπαγορεύτηκε από τις μεγάλες βιομηχανίες της και τους ιδιοκτήτες των μεγάλων καταστημάτων, την γενικότερη κατάσταση της Υγείας αλλά και την θέση των μονοπωλίων της Σουηδίας στην παγκόσμια κούρσα του ανταγωνισμού, στηρίζεται στο να αφήνει την κοινωνία ανοιχτή εκπαιδεύοντας παράλληλα τους ανθρώπους να τηρούν τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

BANNER panos3

Αυτή η τακτική ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση του Σουηδού πολίτη, κατά τους κυβερνώντες και θα ήταν ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα αυστηρά lockdown μπορούν να περιορίσουν τον ιό, αλλά δεν μπορούν να αποτρέψουν την επιστροφή του είναι η επίσημη δικαιολογία, όπως επίσης και οι οικονομικές συνέπειες του lockdown που φυσικά έχει την βαρύνουσα σημασία για το κεφάλαιο της χώρας.

Η τακτική παρόλο που την ασπάζεται όλο το πολιτικό προσωπικό της Σουηδίας κατά τα άλλα, άρχισε να δημιουργεί ερωτηματικά και αμφισβήτηση στον λαό της Σουηδίας που ανησυχεί.

Γιαυτό τον λόγο αναπροσαρμόζεται το πολιτικό προσωπικό για να αποδώσει ευθύνες σε διαπιστωμένες αστοχίες που κοστίζουν τις ζωές των ανθρώπων πρωτίστως αυτών που έχτισαν αυτή την χώρα δουλεύοντας 40 και 50 χρόνια μέχρι να βγούν στην σύνταξη και να καταλήξουν στο Γηροκομείο.