Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Фонтан «Бармалей» (Barmalei) το ιστορικό σιντριβάνι του Στάλινγκραντ

Επι­μέ­λεια Ομά­δα ¡H.lV.S! //

Το περί­φη­μο σιντρι­βά­νι που βρι­σκό­ταν στο Στά­λιν­γκραντ Фонтан «Бармалей» Barmalei- «Παι­δι­κός χορός» (“Παι­δι­κός γύρος χορός”, “Κρο­κό­δει­λος”, “Παι­διά”, “Παι­διά + κρο­κό­δει­λος”, “παι­διά χορεύ­ο­ντας”) κατα­σκευά­στη­κε το 1930 από τον Ромуальд Ромуальдович Иодко (Romuald Lodko) και απο­συ­ναρ­μο­λο­γή­θη­κε το 1951 και τώρα ξανα­μπή­κε σαν ομοί­ω­μα (όχι και τόσο πετυ­χη­μέ­νο) μπρο­στά από το μου­σείο άμυ­νας στην πλα­τεία του σιδη­ρο­δρο­μι­κού σταθ­μού  και ένα δεύ­τε­ρο κοντά στο μύλο του Gergardt κτί­ριο που κατα­σκευά­στη­κε από κόκ­κι­νο τού­βλο στις αρχές του 20ου αιώ­να κατα­στρά­φη­κε κατά τη διάρ­κεια της μάχης για το Στά­λιν­γκραντ και παρέ­μει­νε έτσι ως ιστο­ρι­κή μνή­μη. Δού­λευε κανο­νι­κά μέχρι τις 14-Σεπ-1942, όταν βομ­βαρ­δί­στη­κε ανη­λε­ώς από τους Γερ­μα­νούς. Όλο το κτί­ριο εκτός από τα σημά­δια βγά­ζει ακό­μη μυρω­διά από τις φασι­στι­κές βόμ­βες και δίπλα του υπάρ­χουν στρα­τιω­τι­κά οχή­μα­τα και άλλος πολε­μι­κός καθώς και το μου­σείο — πανό­ρα­μα “Μάχη για το Στά­λιν­γκραντ”  ένα παλιό τρέ­νο (ατμο­μη­χα­νή) και μνη­μείο αφιε­ρω­μέ­νο στους νεκρούς ενώ στο δρό­μο προς την όχθη του ποτα­μού ανά­με­σα στις σημύ­δες και τα έλα­τα υπάρ­χει το μνη­μείο του στρα­τάρ­χη Ζούκοφ.

Το αρχι­κό μνη­μείο, το σιντρι­βά­νι  ήταν ένας κύκλος έξι παι­διών που χόρευαν σε κύκλο γύρω από έναν κρο­κό­δει­λο και έγι­νε διά­ση­μο από τις φωτο­γρα­φί­ες του Ε. Εζε­ρι­κί­χεν, που απει­κο­νί­ζουν την αντί­θε­ση ανά­με­σα σε ξέγνοια­στα παι­διά και την τρο­μα­κτι­κή εικό­να της κατα­στρο­φής της πόλης κατά τη διάρ­κεια της Μάχης του Στά­λιν­γκραντ (τρα­βή­χτη­καν στις 23-Αυγ-1942)

Фонтан «Бармалей» (Barmalei) το ιστορικό σιντριβάνι του Στάλινγκραντ

Παρό­μοια σιντρι­βά­νια υπήρ­χαν και αλλού ‑από αυτά σήμε­ρα δεν έμει­νε τίπο­τε (σαρώ­θη­καν από την perestroika και τη glasnost) ‑θυμί­ζου­με τις κινη­το­ποι­ή­σεις στο Ντνιε­προ­πε­τρόβσκ, όπου ολό­κλη­ρη περιο­χή ανα­ψυ­χής έγι­νε άσφαλτος…

Το όνο­μα προ­έρ­χε­ται από την εικο­νο­γρά­φη­ση του ποι­η­τι­κού παρα­μυ­θιού του Κ. Τσου­κόφ­σκι ” Barmaley” (1924), κατά την οποία ο παγι­δευ­μέ­νος κακο­ποιός Barmaley, μετά από «μαγι­κά» του καλού για­τρού Aibolit, κατα­πί­νε­ται  από έναν κροκόδειλο:

Rada, χαρού­με­νας, χαρού­με­να, ευτυ­χι­σμέ­να παιδιά,

Χορεύ­ου­με  και παί­ζου­με γύρω από τη φωτιά:

“Είστε εμείς, / Είστε εμείς / Από το θάνα­το σωθήκαμε

Μας ελευ­θε­ρώ­σα­τε!  /  Εσείς πάνω στη στιγ­μή ? Εδώ είμαστε !!

Ω… ! καλέ μου κροκόδειλε

(Για την ιστο­ρία — έτσι συμ­βαί­νει στα παρα­μύ­θια  Ο μετα­νο­ών κακο­ποιός Barmaley αργό­τε­ρα απε­λευ­θε­ρώ­θη­κε εν χορώ κατό­πιν αιτή­μα­τος των παιδιών).

|> ΣΣ 1. |> Στην ται­νία του 1989 «Στά­λιν­γκραντ» του S. Bondarchuk, «μαζεύ­ο­νται» κοντά — κοντά για τις ανα­γκες της ται­νί­ας  το γνω­στό πολυ­κα­τά­στη­μα της πλα­τεί­ας του Αγώ­να, ένα θέα­τρο, το σπί­τι του Παβλόφ (ένα πρω­τό­τυ­πο του σπι­τιού του Γκρό­μοφ) κλπ μαζί με το «Бармалей»

Επί­σης το σιντρι­βά­νι του Στά­λιν­γκραντ ‑για όποιον το θυμά­ται, περ­νά­ει «flash» στις ται­νί­ες “Ο εχθρός προ των πυλών” και ” V come Vendetta ” (στη σκη­νή της «βιο­λο­γι­κής επίθεσης»)

mnimeio2

|> ΣΣ 2. |> Σε αντί­θε­ση με το πρω­τό­τυ­πο, που ήταν από μπε­τό, το νέο αντί­γρα­φο κατα­σκευά­στη­κε από συν­θε­τι­κό (τεφλόν κλπ) τα παι­διά έγι­ναν πιο μεγά­λα και το βάθρο προ­σαρ­μό­στη­κε στα νέα δεδο­μέ­να. Η κατα­σκευή ήταν αρκε­τά πρό­χει­ρη και παρου­σί­α­σε κατα­σκευα­στι­κά προ­βλή­μα­τα, έτσι ένα μήνα μετά τα εγκαί­νια έκλει­σε για απο­κα­τά­στα­ση (σκού­ρια­σαν οι βάσεις, το εσω­τε­ρι­κό που ήταν γεμά­το με αφρό πολυου­ρε­θά­νης !! μού­λια­σε κλπ κλπ)

mnimeio3

mnimeio4

 

Τέλος προ­κλη­τι­κά και χωρίς σεβα­σμό στην ιστο­ρι­κή μνή­μη απο­τε­λεί αντι­κεί­με­νο «virtual target» φθο­ρο­ποιών ηλε­κτρο­νι­κών παι­χνι­διών (πχ. Commandos 3, Destination Berlin, Red Orchestra 2, Ήρω­ες του Στά­λιν­γκραντ κλπ.

Omada

Επι­κοι­νω­νία [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο