Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Фонтан «Бармалей» (Barmalei) το ιστορικό σιντριβάνι του Στάλινγκραντ

Επιμέλεια Ομάδα ¡H.lV.S! //

Το περίφημο σιντριβάνι που βρισκόταν στο Στάλινγκραντ Фонтан «Бармалей» Barmalei– «Παιδικός χορός» (“Παιδικός γύρος χορός”, “Κροκόδειλος”, “Παιδιά”, “Παιδιά + κροκόδειλος”, “παιδιά χορεύοντας”) κατασκευάστηκε το 1930 από τον Ромуальд Ромуальдович Иодко (Romuald Lodko) και αποσυναρμολογήθηκε το 1951 και τώρα ξαναμπήκε σαν ομοίωμα (όχι και τόσο πετυχημένο) μπροστά από το μουσείο άμυνας στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού  και ένα δεύτερο κοντά στο μύλο του Gergardt κτίριο που κατασκευάστηκε από κόκκινο τούβλο στις αρχές του 20ου αιώνα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της μάχης για το Στάλινγκραντ και παρέμεινε έτσι ως ιστορική μνήμη. Δούλευε κανονικά μέχρι τις 14-Σεπ-1942, όταν βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τους Γερμανούς. Όλο το κτίριο εκτός από τα σημάδια βγάζει ακόμη μυρωδιά από τις φασιστικές βόμβες και δίπλα του υπάρχουν στρατιωτικά οχήματα και άλλος πολεμικός καθώς και το μουσείο – πανόραμα “Μάχη για το Στάλινγκραντ”  ένα παλιό τρένο (ατμομηχανή) και μνημείο αφιερωμένο στους νεκρούς ενώ στο δρόμο προς την όχθη του ποταμού ανάμεσα στις σημύδες και τα έλατα υπάρχει το μνημείο του στρατάρχη Ζούκοφ.

Το αρχικό μνημείο, το σιντριβάνι  ήταν ένας κύκλος έξι παιδιών που χόρευαν σε κύκλο γύρω από έναν κροκόδειλο και έγινε διάσημο από τις φωτογραφίες του Ε. Εζερικίχεν, που απεικονίζουν την αντίθεση ανάμεσα σε ξέγνοιαστα παιδιά και την τρομακτική εικόνα της καταστροφής της πόλης κατά τη διάρκεια της Μάχης του Στάλινγκραντ (τραβήχτηκαν στις 23-Αυγ-1942)

Фонтан «Бармалей» (Barmalei) το ιστορικό σιντριβάνι του Στάλινγκραντ

Παρόμοια σιντριβάνια υπήρχαν και αλλού -από αυτά σήμερα δεν έμεινε τίποτε (σαρώθηκαν από την perestroika και τη glasnost) -θυμίζουμε τις κινητοποιήσεις στο Ντνιεπροπετρόβσκ, όπου ολόκληρη περιοχή αναψυχής έγινε άσφαλτος…

Το όνομα προέρχεται από την εικονογράφηση του ποιητικού παραμυθιού του Κ. Τσουκόφσκι ” Barmaley” (1924), κατά την οποία ο παγιδευμένος κακοποιός Barmaley, μετά από «μαγικά» του καλού γιατρού Aibolit, καταπίνεται  από έναν κροκόδειλο:

Rada, χαρούμενας, χαρούμενα, ευτυχισμένα παιδιά,

Χορεύουμε  και παίζουμε γύρω από τη φωτιά:

“Είστε εμείς, / Είστε εμείς / Από το θάνατο σωθήκαμε

Μας ελευθερώσατε!  /  Εσείς πάνω στη στιγμή ? Εδώ είμαστε !!

Ω… ! καλέ μου κροκόδειλε

(Για την ιστορία – έτσι συμβαίνει στα παραμύθια  Ο μετανοών κακοποιός Barmaley αργότερα απελευθερώθηκε εν χορώ κατόπιν αιτήματος των παιδιών).

|> ΣΣ 1. |> Στην ταινία του 1989 «Στάλινγκραντ» του S. Bondarchuk, «μαζεύονται» κοντά – κοντά για τις αναγκες της ταινίας  το γνωστό πολυκατάστημα της πλατείας του Αγώνα, ένα θέατρο, το σπίτι του Παβλόφ (ένα πρωτότυπο του σπιτιού του Γκρόμοφ) κλπ μαζί με το «Бармалей»

Επίσης το σιντριβάνι του Στάλινγκραντ -για όποιον το θυμάται, περνάει «flash» στις ταινίες “Ο εχθρός προ των πυλών” και ” V come Vendetta ” (στη σκηνή της «βιολογικής επίθεσης»)

mnimeio2

|> ΣΣ 2. |> Σε αντίθεση με το πρωτότυπο, που ήταν από μπετό, το νέο αντίγραφο κατασκευάστηκε από συνθετικό (τεφλόν κλπ) τα παιδιά έγιναν πιο μεγάλα και το βάθρο προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Η κατασκευή ήταν αρκετά πρόχειρη και παρουσίασε κατασκευαστικά προβλήματα, έτσι ένα μήνα μετά τα εγκαίνια έκλεισε για αποκατάσταση (σκούριασαν οι βάσεις, το εσωτερικό που ήταν γεμάτο με αφρό πολυουρεθάνης !! μούλιασε κλπ κλπ)

mnimeio3

mnimeio4

 

Τέλος προκλητικά και χωρίς σεβασμό στην ιστορική μνήμη αποτελεί αντικείμενο «virtual target» φθοροποιών ηλεκτρονικών παιχνιδιών (πχ. Commandos 3, Destination Berlin, Red Orchestra 2, Ήρωες του Στάλινγκραντ κλπ.

Omada

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog

Μετάβαση στο περιεχόμενο